İstanbul için bir başka türden proje
2011 Bahar döneminde Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesinde düşey kütle başlıklı bir çalışma yapıldır. Ne tek, ne çok başlıklı bu projede büyük çaplı bir kentsel gelişimin bir dizi kuleye alternatif olabileceği görüşü savunuldu. Bu projede ufuk kavramları kütlelerle boşluklar ve mekanlarla yeniden yorumlandı, düşey kuleler yerine kentsel boşluk kavramının nasıl kullanılabileceği sorgulandı.

Levent Düşey Kütlesi, İstanbul’da Levent’te yer almakta. Güneybatıda kalan tarihi kent dokusunun görülebileceği şekilde ve otoyolların yoğun bir trafiği taşıdığı bir konumda tasarlandı.

Yapı, ticari olarak oteller, bürolar, devre mülkler, kamusal meydanlar ve bahçelerden oluşmakta. Düşey bahçe yere yakın bir kütlenin üzerinde meydana doğru yerleşmekte, açık hava tiyatroları ve parklarla buluşmakta. Ayrıca aynı konumda iki farklı program daha zemine kadar inmekte.

Kaynak:Evolo
Çeviri:Mimdap

 

 

4 Comments

  1. Doğada tek başına böyle amorf yapılar güzel gözükebilir ama şehrin ortasında, daha net çizgileri olan binalar arasında öyle olacağını sanmıyorum. Mimarlık eğitimimiz yanıltmasın bizi, hani böyle şeyleri sevdirirler ya bize….

  2. bu şekilde amorf formlu yapıları beğenmiyorum.çevreyle uyumlu olduklarınıda düşünmüyorum.

  3. Mimari eserlerle donatılmış olan İstanbul kentinin ortasına 4 tane dikme dikmektense böyle yumuşak hatlı bir yapıt daha iyi gitmiş gibi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir