M KAHVE - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
M KAHVE
Share 14 Nisan 2011

M KAHVE/
Tasarım:Hooman Blazadeh

Hooman Balazadeh tarafından tasarlanan M Kahve Tahran, İran kaynaklı bir marka ve konsepte dayalıdır. Tahran’da bir alışveriş merkezi içinde kahve dükkanı olarak tasarlanmıştır.
Konsept kahve kültürü içinde kahve mekanı yaratmada yenilikçi bir tavır izlemek, hizmet verilen yer ile oturma salonunu birbirinden ayırarak salonu kendine has duvarlarıyla bütünlüklü bir kitle olarak algılamaya yönelik dekorasyon anlayışına daya
Salonun duvarı ve çatısını yani tavanını birleştiren bu pırıltılı akışkan yüzeyler tasarımın dayanak noktalarıdır.
Burada mekan kalitesini arttırma, ışık, rahatlatıcı bir atmosfer, genel bir hoşluk fikri öne çıkarken iç mekan kurgusundan fazla malzemeye gidilmeden bunları sağlayabilme öne çıkmıştır.

İç mekan formu kahvehane içinde farklı yerlere oturdukça farklı perspektifleri ve akışkanlığı sağlayacak şekilde düşünülmüştür. Yine koyuluk kahve renginden gelirken onu tamamlayan bej ve sarı renkler baskın tutulmuş, ışık kullanımı ile bu desteklenmiştir.

Mekansal kavramı aslında basit çözülmüş bir kahve dükkanıdır tasarlanan. Burada işlevin üzeri bir kabukla örtülmüştür adeta. Bu kabuk sadece üstü değil yanlara da sarkarak mekansal bir bütünlüğü temsil eder. Tavan aynı zamanda dolaylı ışık kaynağıdır. Tavandaki sarkan kıvrımlar ve setler ışığın rahatsız ediciliğine kıran ve aynı zamanda mekana özel bir doku hiss yaratan özelliğe sahiptir.

Malzemelerin çokluğu önlemek için, iki temel malzeme kullanılmış böylece mekan kalitesi disipline edilmiş ve uzaydan gelmiş izlenimi veren ışık rahatlatıcı bir akışa kavuşmuştur.

Mobilya düzeni masa ve sandalyelerden koyu (ceviz-kahve) renginde seçilirken, sedir orurma ve sandalye minderleri de yine koyu renk deri olarak düşünülmüştür. Duvarda bir bölüm gizli ışıklarla desteklenen düz yüzeyde yer yer tablolar kullanılmış, kabuk tavanın sarkma noktasına kadar bu koyuluk tercih edilmiştir.
Yer de ahşap kaplıdır ve mobilyadan kısmen daha açık tonludur. Genelde ahşabı hissettirme, ahşap sıcaklığını kahve dükkanıyla bağdaştırmak fikriyatta taşınmıştır.

Mimarlar: Hooman Balazadeh
Yer: Velenjak Alışveriş Merkezi, Velenjak Street, Tahran, İran
İşveren: Zohuri Brothers
Danışman: Hooba Tasarım Grubu
Tasarım Ekibi: Bahram Afsari-Milad Faraji
Yüklenici: Jubin Yaghmaei
Proje alanı: 75 m²
Proje yılı: 2009
Fotoğraflar: Parham Taghioff

Kaynak: Cube Me, Arch Daily
Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. starbucks konseptine göre çok farklı. tam kahve mekanı. başka yeni konseptlere anahtar olabilecek espiriler taşıyor açıkçası. örneğiniz bol olsun derler ya, yeni bir alternatif kahve dükkanı.

    mimar esin koçak | 16 Nisan 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org