İç Mekan Tasarımı: Wunderteam

sztuki-2

sztuki-3

Giriş katın modernize edilebilmesi ve yeni işlevlere adapte dilebilmesi için, hem avangart geleneğe hem de binanın tarihi işlevine saygılı davranmak gerekiyordu. Daha önce Müze’nin girişindeki odaların işlevsel bölünüşü, erişilebilirlik etkisi yaratmak konusunda başarısız olmuştu. Ayrıca Müze’nin sosyal yaşam için kullanacağı ortak bir mekanı da bulunmuyordu. Burada hedef, kişilik sahibi, insanları sergi so9nrasında müzede kalıp görüşlerini paylaşabilecekleri bir mekan yaratmaktı.

sztuki-5

sztuki-6

Giriş koridorunun ardından izleyici oldukça açık işaretlerle sergi bölümüne (sağda) ya da kafeterya ve kitabevi bölümüne (solda) yönlendiriliyor. Bunun yanında, belirli yerler tutumlu biçimde kullanılmış renk ve ışık öğeleri, görsel olarak ayrıştırılıyor. Mekanın belirgin bölümlenmesi, izleyicinin bunu sezgisel olarak anlamasını ve kullanmasını sağlıyor.

sztuki-7

Sergi girişinin karşısında, iç mekanın diğer öğeleriyle güçlü bir kontrpuan yaratan güçlü kırmızı hat şeklinde tasarlanmış bir bilgi ve bilet bankosu yer alıyor. Vestiyer ile müze giriş ofisi birbirine ortaklaşa kullanılan bir tezgahla bağlanıyorlar. Giysiler cam önyüzü bulunan sürgülü dolaplara yerleştiriliyor. Bu pratik çözüm düzensizliği önlerken yeterli miktarda gün ışığı alınmasını da sağlıyor. Vestiyerin hemen bitimindeki duvarın tamamına yerleştirilen ayna kısıtlı mekanı daha büyükmüş gibi gösteriyor.

sztuki-12

sztuki-11

Mekanın en büyük zorluğu kafeterya ve kitabevinin yerleştirildiği bölümdü. Bu bölümde, camdan yapılmış bir şekilde duran ve kafeye açılan kitabevi, kafeye ait iki oda, bar bölümü ve vestiyer ile tuvaletler yer alıyor. Kafeterya, müzenin açık olduğu saatler dışında da çalıştığı için ayrı bir girişe daha ihtiyaç olmuş. Kontrplak, metal ve cam gibi, orijinal konseptten gelen basit öğelerle, tarihi stil taklit edilmeden, sarayın güzelliği mümkün olduğunca vurgulanmaya çalışılıyor.

sztuki-9

sztuki-10

Kontrast ile 19. yy iç mekanı ile çağdaş tasarım yan yana getiriliyor. Ayrıca müzenin eski bir sanat deposu olma özelliğinden yola çıkılarak hareketli mobilyalar, sanat eserlerinin taşındığı sandıkların benzeri eşyalar, el arabaları, platformlarla birlikte barın kristal formu da birleştiriliyor.

sztuki-8

sztuki-1

sztuki-4

Yazı ve Görseller: Contemporist
Çeviri: Mimdap

One Comment

  1. çok iyi düşünülmüş bir anlamda kapsüller. tarihi müzelerin geniş fuayeleri, hollerinde bu tarz yaratıcılıklara gerçekten ihtiyaç var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir