Arata Isozaki, 2019 Pritzker Ödülünü Kazandı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Arata Isozaki, 2019 Pritzker Ödülünü Kazandı
Share 6 Mart 2019

Japon mimar, uluslararası onura layık görülen 46.  mimardır.
Editör: Edward Keegan, AIA

 

 

                                                                Arata Isozaki & Associates2019 Pritzker Ödülü Ödül Sahibi Arata Isozaki, Hon. FAIA

 

 

FAIA, 2019 Pritzker Mimarlık Ödülü’nü Japon mimar Arata Isozaki, Hon kazandı. Amerikan Philip Johnson 1979’da ilk ödülü aldığı için Isozaki, Pritzker’i ve ardından Japonya’nın sekizinci mimarıyla toplamda  46. Ödül sahibini buldu. Ödül, bu Mayıs’ta Versay’da düzenlenen ve Paris’te halka açık bir konferansla ve bir törende verilecek.
Isozaki’nin ilk anılarının çoğu II. Dünya Savaşı’nın Ōita’nın memleketi, 1945’te 14 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’nin atom bombası attığı Hiroşima ve Nagazaki arasında neredeyse tam olarak ortadaydı. Pritzker Ödülü biyografisinde yazıyor. “İlk mimarlık deneyimim mimarlığın boşluğuydu ve insanların evlerini ve şehirlerini nasıl yeniden inşa edebileceğini düşünmeye başladım.”

 

 

E Hisao SuzukiNara Centennial Hall (1999) Nara, Japonya’da Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlandı.
1954 yılında Tokyo Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1963’te kendi ofisini açmadan önce 1987 Pritzker Ödülü sahibi Kenzo Tange’de çalıştı. 1965 yılında Isozaki’nin çalışması, birçok küresel hareketi içeren bir sorgulayıcı duyarlılığa işaret eden sayısız stilistik çeşitliliği kapsadı. periyot. Ve global ofisler dersleri takip etti: 1984’te Barselona’da Arata Isozaki ve Asociados España’yı; 2004 yılında, şimdi Isozaki + HuQian Ortakları olarak bilinen Arata Isozaki & Associates Shanghai’ı açtı; 2005 yılında Milano’da Arata Isozaki ve Andrea Maffei Associati’yi İtalyan mimar Andrea Maffei ile birlikte kurdu.

 

 

Yashurio IshimotoOita Bölge Kütüphanesi (1966) Oita, Japonya, Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlandı.
En önemli erken çalışması memleketinde yapıldı. Jüri tarafından yapılan alıntı, Japon Brutalizminin bir başyapıtı olan Preita Vilayet Kütüphanesi (1966) “olarak adlandırılıyor.

 

 

                                                                Yasuhiro IshimotoMarkes Isozaki & Associates tarafından tasarlanan, Los Angeles’taki Çağdaş Sanat Müzesi (1986)
Amerika Birleşik Devletleri’nde inşa edilen üç yapı, Çağdaş Sanat Müzesi (MOCA) Los Angeles (1986), Team Disney Orlando (1991) ve COSI Columbus (1999). İlk ikisi, dönemin simgesi olan neo-rasyonalist ve postmodern duyarlılıkları birleştiriyor. MOCA’nın tasarımı, binadan ayırt edilemeyecek bir logo oluşturmak için mükemmel şekilde tasarlanmış soyut bir görüntü sağlamak için kemerler, kırmızı kumtaşı ve piramidal çatı pencerelerini birleştirir. Team Disney binasında, kocaman bir güneş saati olarak çalışan, merkezi altı katlı, açık çatılı bir rotunda bulunuyor. COSI, mütevazı bir yapıya uzun, düşük, eğri bir form ekler ve daha mütevazı bir biçimde de olsa merkezi bir rotundayı yeniden düzenler. Isozaki’nin Amerikan binalarının her biri, formların cesurluğunu sessiz bir mütevazılık arzusuyla dengeliyor gibi görünüyor.

 

 

   Hisao SuzukiPalau Sant Jordi (1990), Barselona, İspanya’da Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlandı.
Hem yerel hem de küresel kültüre – ve insanları bir araya getirme arzusuna – yaşam boyu ilgisi 1980’lerin sonundaki bir projede açıkça görülmektedir. Isozaki, Steven Holl, FAIA ve 2000 Pritzker Ödül ödülü Rem Koolhaas, Hon da dahil olmak üzere bir grup mimar davet etti. FAIA, Japonya’nın Fukuoka kentinde konut tasarımı yapacak. Yapılar zaman içinde belirli bir anı yansıtıyor, ancak aynı zamanda Isozaki’nin meslektaşlarını ve meslektaşlarını desteklerken mimari açıdan önemli bir konut sağlamadaki ruh cömertliğinin bir göstergesi.

 

 

Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlanan Suzuki HisaoQatar Ulusal Kongre Merkezi (2011), Doha, Katar
Daha yakın bir zamanda, Doha’daki Katar Ulusal Kongre Merkezi’nin (2011) unutulmaz gölgesi, uzun süredir devam eden bir Seussian arboretumu yaratan yerel srara ağacına dayanan iki büyük dallanma kolonu ile uzak tutuluyor.
Isozaki’nin 2019 ödülüne  seçilmesi bir sürpriz değil. Birisi, Isozaki’nin Pritzker’i kazanma zamanının birkaç on yıl önceydi, ancak birkaçı onun eserleri arasında tarihteki çalışmaların yeri konusunda bir hata bulabilirdi.

 

 

         Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlanan Chen HaoShanghai Senfoni Orkestrası
Isozaki 1986’da RIBA Altın Madalyası’nı kazandığında, ödülü kazanan sadece ülkesinin ikinci Japon mimarıydı (Tange yirmi yıl önce aynı onuru kazandı) ve tahmin edilebilir bir Pritzker seçkisi gibi görünüyordu. Aslında, Isozaki, 1979’dan 1984’e kadar ödül için jüri üyeliği yaptı. Tange 1987’de ilk Japon Pritzker ödülü olarak adlandırıldı, ardından Isozaki’nin çağdaş Fumihiko Maki Hon. FAIA, 1993 yılında. Gelecek çeyrek yüzyıl, her biri Isozaki’den bir ila üç yıl daha genç olan beş Japon kazananı görecekti.

 

 

 

Hisao SuzukioDomus – İspanya’nın Galiçya kentinde bulunan Arata Isozaki, Hon tarafından tasarlanan interaktif insan müzesi (1995). FAIA ve César Portela

 

 

 

Isozaki aynı zamanda ödülü kazanan üçüncü en yaşlı kişidir – sadece Balkrishna Doshi (2018) ve Frei Otto (2015) daha yaşlıydı ve Otto seçildikten ve  duyuru kamuoyuna açıklanmadan önce öldü (Pritzker sadece yaşayan mimarlara verildi. ). Isozaki, 1930’larda doğmuş, 1920’lerde doğmuş olan sayıyı birbirine bağlayan ödülü 10. kazanan olmaktadır.

 

 

Japonya, Kitakyushu’daki Yasuhiro IshimotoKitakyushu Merkez Kütüphanesi, Arata Isozaki & Associates tarafından tasarlandı.
Yıldan yıla, Pritzker Ödülü ödüllüleri, tanınmışlık kariyer çıktıları için olduğu önyargıları konuşuldu. Ancak Pritzker’ın verdiği büyük spot ışığı ve onaylama tarafından önemli ölçüde değiştirilebilecek genç profesyoneller arasında boşalmış gibi görünüyor. En eski üç kazanan son beş yılda seçildi.

 

 

Arata Isozaki ve OrtaklarıGüney Sanat Müzesi, Gunma (1974), Takasaki, Japonya’da Arata Isozaki ve Ortakları tarafından tasarlandı.
2019 Pritzker Mimarlık Ödülü jürisi, başkanlığı ABD Yüksek Mahkemesinden Stephen Breyer; mimarlık eleştirmeni ve küratör André Aranha Corrêa Lago; 2007 Pritzker ödülü ve 2019 AIA Altın Madalya Richard Richard, Hon. FAIA; 2010 Pritzker ödüllü Kazuyo Sejima; mimar Benedetta Tagliabue; Tata Mütevelli Heyeti Başkanı, Ratan N. Tata; 2012 Pritzker ödülü Wang Shu; ve Pritzker Ödülü’nün genel müdürü ve Madrid’in IE Mimarlık ve Tasarım Okulu, Martha Thorne’nin dekanından oluşmaktadır.

 
Kaynak: www.architectmahgazine.com

2 Yorum
  1. Müthiş bir mimar. Artık süzülerek bütün fazlalıklarını atmış. Japon ve aldığı kültür de bunda etkili.

    meltem doğanay | 6 Mart 2019

  2. ustalık bir sanata dönüşmüş, şapka çıkarıyorum…

    sermin atikan | 14 Mart 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org