Bakırköy Şehir Hastanesi planına yargı 'dur' dedi: Kamu yararı yok - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bakırköy Şehir Hastanesi planına yargı ‘dur’ dedi: Kamu yararı yok
Share 15 Ocak 2019

İstanbul Bakırköy’deki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin ‘şehir hastanesi’ için imara açılmasına ilişkin plan, yargıya takıldı. Şehir hastanesi yapılmasında kamu yararı görmeyen İdare Mahkemesi, planın yürütmesini durdurdu.

 

 

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de yer aldığı yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana yönelik yaptığı imar planına yargıdan ‘ret’ geldi.

 

 

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, iki yıl önce onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin yürütmesini durdurdu. İmar planı değişikliğinde kamu yararı bulmayan İdare Mahkemesi’nin kararında, şehircilik ilkelerine dikkat çekildi.

 

 

Sağlık tesisin yaratacağı trafik sorunun, planda yeteri kadar açıklanmadığına dikkat çekilen kararda, şöyle denildi:

 

 

“Sağlık tesisinin yaratacağı trafik çekiminin planlarda gösterilen karayolu ulaşım sistemiyle karışılabileceği konusunda ciddi şüpheler oluştuğu, bu büyüklükteki bir tesis için erişim olanaklarının sadece karayolu sistemine dadandırılmasının uygun olmadığı, planlama teknikleri şehircilik ilkeleri ve genel olarak kentin arazi kullanımı için uygun olmadığı, kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmadığı anlaşıldığından dava konusu planlarda kamu yararına şehircilik ve ilkelerine uyarlılık görülmemiştir.”

 

 

KAMU YARARI BULUNMADI

 

 

Kararı değerlendiren Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, şunları dile getirdi: Bakanlık bir plan tadilatı yaparak, alanı imara açmıştı. Biz de Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası olarak ortak bir mücadele yürütmüştük. Açtığımız davanın sonucunda da yürütmenin durdurulması kararı verildi. Mahkeme, planlama açısından, yoğunluğa, trafikten kamu yararına, yapılan planı uygunsuz buldu.”

 

 

YENİ PLAN HAZIRLANABİLİR

 

 

İdare mahkemesinin verdiği kararın ardından, yeni bir imar planı hazırlanabileceğinin altını çizen Fazlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alan yaklaşın 1 milyon metrekarelik bir alan. Bizim beklentimiz, kentin önemli nefes alma noktası olan ve cumhuriyetle yaşıt hastanedeki eksiklerinin giderilmesi, teknik ve fiziki olarak yenilerek, kamusal sağlık hizmetinin devamıdır. Birçok kez ilgili Bakanlığın müsteşarlığına ilettik. Önümüzdeki süreçte yeni plan yapılabilir. Kentin değerleri için elimizden geleni yapacağız.”

 

 

Mustafa Fazlıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Geçmiş örneklere baktığımızda planlara ufak dokunuşlarla yeni planmış gibi sunulduğunu görüyoruz. Umarım burada böyle bir şey olmaz. Hem Bakırköy halkının hem de bölgenin böyle bir şeye ihtiyacı yok çünkü.”

 

 

KENT SAVUNMASINDAN MÜCADELE AÇIKLAMASI

 

 

Bakırköy Kent Savunması ise “Kent Savunması, yaşadığımız çevre ve kente sahip çıkma mücadelesini sürdürecektir” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

Kaynak : Cumhuriyet

1 Yorum
  1. Bakırköy denince hemen orası boş gibi gözüküyor bazılarına. Üstelikte halka hizmet edecekler ya !!!

    Behçet Merdol | 17 Ocak 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org