Afet güvenli, çağdaş tasarımlı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Afet güvenli, çağdaş tasarımlı
Share 27 Aralık 2018

Sütlüce ile Hasköy arasında, çepeçevre kentsel dönüşüm projelerinin çevrelediği Halıcıoğlu mahallesi, huzurlu ve tarihsel potansiyelinin içinden muhtar ve gönüllüleriyle modern yaşam için çıkış yolları aramakta. İşte tam bu ortam ve zamanda Yeni Yüzyıl üniversitesi mimarlık fakültesi 3. Sınıf öğrencileri, başlarında hocaları Mimar Ahmet Turhan Altıner ve Mimar Zafer Akay, mahalle muhtarı Bahri Sivri’nin şemsiyesi altında Halıcıoğlu gönüllülerle buluştu. Mahalledeki mimar ve inşaat mühendisinden ilaç sektörü görevlisine, öğretmeninden servis şoförüne, altyapı işçisinden hastane hemşiresine geniş bir yelpazede gönüllü halka ulaşıldı.

 

 


Yeni Yüzyıl mimarlık hocaları, vizyonu mahalleden başlayarak, yani tabandan halkı afete hazırlamak olan MAY Mahalle Afet Yönetimi’ni uygulayacaklar. Afetten başlayarak MAY Projesi’nin yöntemi, Halıcıoğlu mahallesinin mekânsal ihtiyaçlarını analizlerle ortaya çıkarmaktır.

 

 

 

 


Öğrenciler, kiraladıkları minibüsle, mahallenin Çıksalın adını taşıyan üst kesimini, eski Halıcıoğlu çarşı bölgesini ve çevresindeki, çeşitli işlev değişiklikleri geçirerek, bugün Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ne dönüşen, büyük kısmı Eyüp köprüsü altında kalan Humbaracılar Kışlası yapılarını ve meşhur Kamondo aile mezarını da içeren Hıristiyan ve Musevi mezarlıklarını kapsayan bir gezi düzenlediler. Halıcıoğlu mahallesinin bütün meydan ve sokaklarını gezerken görüştüğümüz hoca ve öğrenciler saptanan ihtiyaçlardan yola çıkarak tahayyül edecekleri depreme dayanıklı ve çağdaş kentsel tasarımlı Halıcıoğlu mahallesini, gönüllülerle birlikte planlamayı amaçladıklarını söylediler.

 

 

 


Muhtar Bahri Sivri, bu projenin, Halıcıoğlu mahallesinin dik yokuşları raylı sistemlerle çıkılabilir kılınmış; afette toplanılacak yeşil alanları çoğaltılmış, evcil hayvanları için barınaklar düşünülmüş; mevcut nüfusun tek ferdini dahi kaybetmeden yeniden konutlaştırılmış bir çalışma olacağına inandığını belirtmiştir.

 

 

 

 

 

 

8 Yorum
  1. İlginç çalışma, Halıcıoğlu mahallesi için yaralı mekansal çözümler, öğren iler için ise yararlı bir mesleki deneyim fırsatları sunacaktır..
    Ahmet Turhan Altıner ve Zafer Akay hocalarımıza teşekkürler.

    Raşit Gökçeli | 27 Aralık 2018

  2. Böyle bir uyanış ve hareket 1999 depreminden sonra başlamıştı. Odalar afet komisyonlarını çoktan kapattı. İktidar afet yüksek kurulunu yerine daha iyi bir şey koyacağım diye dağıttı. Halk da yine günlük içinden çıkılmaz dertlerine döndüğü için, her türlü riske açık bu kentlerde olası afet anları bir kaos olarak görünmektedir. MAY projesi bu anlamda o yıllardan beri bir marka. Projenin Halıcıoğlu mahallesinde uygulanması belki duyarlı üniversitelere, kent yöneticilerine örnek olur. Ahmet Turhan ve Zafer hocaların ellerine sağlık.

    Hasan Kıvırcık | 28 Aralık 2018

  3. Sizi tebrik ederim Müthiş bir proje gibi görünüyor Dilerim hayata geçirilir 🌸🌸🌸

    teri kandiyoti | 28 Aralık 2018

  4. Ahmet hoca, lütfen bizi bırakmayın. Yeni Yüzyıl Üniversitesi tüm hocalarını birer birer kaybediyor. Bari siz kalın. Yoksa bizler de ayrılmaya kesin kararlıyız. Nereye giderseniz biz de oraya geleceğiz. Kesin kararlıyız. Ama bu dönem lütfen bizi terk etmeyin.

    Anonim | 28 Aralık 2018

  5. MAY projesi ve Ahmet Turhan Altıner gibi bir isim toplumun hafızasındadır. Aslına bakarsanız her mahallenin bir MAY birimi olmak zorundadır, her üniversite belki bu tür bir konuyu işlemesi, yaygınlaşması için projeler geliştirmesi lazımdır. Ancak bakıyoruz ki, bütün kurumlar bu görevlerini ıskalıyorlar. Bilginin kaynağı ve onun yarattığı model ortada duruyorken bu toplumun deprem gibi büyük afetlerde faydalanabileceği böyle örgütlenmelere gitmemek bir vebaldir bana göre.

    Cemal Kozlu | 29 Aralık 2018

  6. Ben geçen sene almıştım bu dersi…Zuhuratbaba mahallesindeki Görme Engelliler Derneğinde her öğrenci bir görme engelliyle gönüllüdaş olmuştu, onlarla trafikten geçilmeyen kaldırımlarda kol kola yürümüştük

    MİRAY | 31 Aralık 2018

  7. afet bu memlekette korkutan depremler olduğunda hatırlanıp bir süre sonra unutulan birşeydir. iyi uykular türkiye.

    mahmut incebacak | 8 Ocak 2019

  8. Saygıdeğer meslektaşım,Sevgili Ağabeyim Ahmet Turan Altıner; yıllardır üzerinde özenle çalıştığınız ve öğrencilerinizle hayata geçirdiğiniz MAY Projeniz için sizi ve Sn.Zafer Akay ile emeği geçen tüm ekibi kutlarım.Aynı çatı altında kalabilseydik çok mutlu olacaktım, umarım yerel yönetimler bu projeye sahip çıkar.

    Aynur Savaş | 25 Şubat 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org