Tasarım: AtArchitecture

Düşük gelirli işçiler ve aileleri için 3000 adetlik uygun fiyatlı konut projesi Kamboçya’daki Phnom Penh Özel Ekonomik Bölgesi’nde (PPSEZ) Stoeng Prek Thnaot’un kıyısında yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

‘Ev İçinde Ev’ tasarımı, dört tasarım ilkesinden – Kullanıcı konforu, Toplumsal yaşam, Maliyet ve Uzay verimliliği ve Sürdürülebilirlik – türetilmiştir.

 

 

 

 

 

 

Sitenin ekolojik bağlamına ve fabrika çalışanlarının gereksinimlerine uygun şekilde cevap vererek, son derece basit ve estetik olarak hoş bir yapılı çevre tasarlanmıştır. Proje, çok daha az sayıda gerekli bileşen ile inşa edilebilir ve bu da maliyet etkin hale getirir. İnşaat için yerel kil tuğla ve betondan bir kompozit kullanılır. Yapı bloklarının ve cephenin yönelimi yerel iklim ile uyumludur. Minimal formatta her dairenin her zorunluluğu ve kullanıcı rahatlığı sağlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje, mevcut alanın her bir inç karesinin en uygun şekilde kullanılmasını sağlar; bu alanların çoğu, işlevsel veya görsel olarak paylaşılarak, projenin verimli çalışmasını sağlar. Örneğin, dairelere giden koridor, açık avluya bakan avluya bakan bir veranda olarak da paylaşılmaktadır ve benzer şekilde, diğer tarafta gömme camlar için kutu, bir depolama kabini olarak paylaşılmaktadır.

 

 

 

 

 

Bloklar doğu ve batı güneşini engellemeye yöneliktir. Avlular, pencereler ve vantilatörler pasif soğutma, çapraz havalandırma ve doğal aydınlatmaya yardımcı olarak her ev için rahat bir mikro iklim oluşturuyor. Bu da, operasyonel enerji maliyetini azaltmaya ve projeyi sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olur.

 

 

 

 

Her ev, her dairenin her iki tarafında avluları temin ederek, boşlukların ve katıların alternatif paterni tarafından oluşturulan bir kümenin bir parçasıdır. Mutfak bahçesi ve yarı açık verandalar içeren hizmet avlusu, giriş holüne bir genişletme görevi görür. Diğer tarafta, her dairenin yaşam alanlarından yararlanan yeşil avlu bir alan topluluk avlusu.

 

 

Her kümenin sonunda dükkanlar, bisiklet park yerleri, kreşler vb. Yarı açık kolektif tesisler entegre edilmiştir. Kampüs, sokaklarla ve bisiklet parkurlarıyla, tüm kümeleri, toplu tesisleri ve dinlenme alanlarını birbirine bağlayan ve pazar ile kamusal alan olarak geliştirilen nehir kıyısına yakınlaşan basit bir döngü ile hizmet vermektedir.

 

 

 

 

 

Yaşam alanlarının kamusal ve kamusal alanlara kusursuz bir şekilde entegre edilmesi, ‘Toplumlarının Evi’ içinde ‘İşçiler için Ev’ in gelişmesine yol açtı.

 

 

Organizatörler, 2019 yılında tasarımın gerçekleştirilmesi için yerel ortaklarla birlikte çalışacak. UNDP, Phnom Penh ve diğer Kamboçya şehirlerinde artan konut ihtiyaçlarını karşılamak için benzer fiyatlı konut girişimleri için tasarlamayı düşünmeyi planlıyor.

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

Çeviri: Mimdap

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir