Tasarım: Schmidt Hammer Lassen Architects

RIGA, Letonya

 

 

 

 

 

 

 

 
Schmidt Hammer Lassen Architects, Riga’nın Merkez Bölgesi’nde neredeyse bütün bir şehir bloğunu kaplayan 11.500 metrekarelik alan olan Kimmel Mahallesi’ni tasarladı. Kimmel Quarter, 19. yüzyıldan kalma bir bira fabrikası olan Brewery Kimmel’in eski evi. Proje, derin tarihi kökleri olan hareketli yeni bir şehir bloğunun vizyonunu gerçekleştiren bir tasarım. Schmidt Hammer Lassen, on bir katılımcının yanı sıra, Henning Larsen ve Zaha Hadid gibi firmalarla birlikte açık yarışmaya davet edildi.

 

 

 

 

Schmidt Hammer Lassen’in kazanan önerisi, bir kamusal spor salonu, çocuk bakım merkezi, kafe, spa, yemek gibi alanlara yeni bir yaşam getirecek zemin kattaki bir kamu binası ve ofis binasına dönüştürerek bira fabrikasını yeniden canlandırmayı amaçladı. Eski ve yeniyi birbirine bağlayan güzel, davetkar avlular ve plazalar yaratarak, genel tasarım aynı zamanda benzersiz bir şekilde çağdaş olan zamansız, klasik bir görünüme sahip güçlü bir kentsel ifade yaratacaktır.

 

 

Schmidt Hammer Lassen’deki Ortak Ortağı Rasmus Kierkegaard, “Geriye ve ileriye iten dinamik bir cepheye sahip eski sanayi kompleksi olarak pragmatik ve düz bir şekilde yeni bir yapı birimi bileşimi yaratmak istedik” dedi. “Ortaya çıkan mimari, oldukça modern, ama eski restore edilmiş binalar ile ödüllendirici bir diyalogda. Biz tarih ve geleceğin zamansız bir mimariye bağlı olduğu yeni bir Kimmel Mahallesi tasarladık.”

 

 

 

 

 

 

 

Yeşil alan tarafından birleştirilen eski ve yeni

 

 

Schmidt Hammer Lassen’in konsepti, şehir niteliklerinin ve atmosferinin, iç ve dış mekanlara doğrudan erişim ile açık ve davetkar 30.000 metrekarelik bir ofis binasına odaklanıyor. Kimmel Quarter’daki mevcut binalar, Riga’nın tarihi dokusunun cazibesini ve özgün karakterini zenginleştirerek mümkün olduğunca değişmeden kalmaktatır. Yeni ofis binasının zemin katı, bira fabrikasının kemerlerinden esinlenerek, geri dönüşümlü tuğlaların kullanımıyla, eski malzemenin tarihine kadar izini sürmeektedir.

 

 

 

 

 

 

Teraslar ve çatı bahçeleri gibi açık alanlar, tüm katlardan dışarıya erişmeyi sağlar ve binanın kullanıcılarına doğayı daha yakına getirir. Buna ek olarak, yeni tasarım Brewery Kimmel’in eski endüstriyel arka bahçesini daha çok geri dönüştürülmüş tuğla, yemyeşil peyzaj, tuğla ve ahşap banklardan oluşan yeni bir yüzey ile yeniden canlandırılan canlı bir plazaya dönüştürüyor ve çatılardan suyla beslenen su elemanlarını yansıtıyor.

 

 

 

 

 

 

Schmidt Hammer Lassen’deki mimar Geerte Baars, “Plaza, yeni yaşamı Kimmel Mahallesine geri götürecek ana unsurlardan biri” diyor. “Bir yemeğin veya bir fincan kahvenin tadını çıkaracak bir yer, buluşacak bir yer, fikir alışverişi yapmak ve iyi bir zaman geçirmek için bir yer olacak.” demektedir.

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com
Çeviri: Mimdap

 

 

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir