Mourning House - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mourning House
Share 12 Kasım 2007

Mimar: Pascal Arquitectos

“Bu tarza sahip bir proje, insana, kendini gözlemleme ve “barışçıl” bir görsel uyumun ayrı kısımlardan oluşan materyaller ve ışıklandırma ile nasıl sağlanacağını izleme konusunda cesaretlendiriyor.” Pascal Arquitectos

Bina, bir konut alanı içerisinde, Grissal cinsi granitten oluşan ve çevresinden soyutlanmış, ışıklı bir avluda inşa edildi. Ziyaretçiler, 2 metre genişliğinde 10 metre yüksekliğindeki üçgen şeklinde ahşap bir kapıdan geçmek suretiyle, granitten yapılmış salonuna ulaşabilmek için, çok az ışık alan bir tünelden geçiyorlar. Sonunda ulaşılan salon, kuzeyinde bulunan iç avludan ışık alıyor. Salonda ilk göze çarpan elemanlar, oldukça büyük Dracaena bitkisi ile Saul Kaminer tarafından yapılmış soyut heykel oluyor.

Binadaki tek mobilya, merkez odada bulunan, kapının tasarımında da kullanılmış olan ahşaptan yapılma bir bank. Bu bank aynı zamanda hoparlörler ile klimayı da saklama işlevini üstlenmiş durumda. Binada bulunan diğer süs elemanları ise ışıklandırma sistemi ile bu ışıklandırmanın granit hacimde yarattığı gölgeler.

Bu projenin arkasında çok güçlü duygusal anlamlar gizli. Spiritüel anlamlar taşıyan bir bina yapmak için mimarlar eski yapıları incelediler. Özellikle de Mısır ve Maya tarzı yapılar önemli örnekler olarak alındı. Özellikle de, bu tip binaları çokça kullanan Yahudilik dinindeki mekân kullanımları da proje için incelendi.

Kaynak: Arcspace
Çeviri: mimdap

2 Yorum
  1. Bu yapı mimari anlamda başarılı olabilir ancak iç mekan bağlamında barışçıl olduğunu söylemek olası değil. Özellikle ölçek ve gereksinim boyutunda insana dair koşullar gözardı edilmiş. Sadeleşmeyi uç noktalara taşımak isteği acaba tasarımcıları mimarinin insan merkezli olması gerçeğinden uzaklaştırıyormu?

    nilgün çarkacı | 12 Kasım 2007

  2. bu plan ve şemalara 3 oda bir salon arayışı ile baktığımızda anlamsızlıkla karşılaşıyor gibi oluyoruz. kullanım ilişkisi için başka bir duygu geliştiren, misal olarak yaşam alanını çoklu eylemler bütünü gibi gören bir soyutlama bir çok mekan bölüntüsünü gereksizleştiriyor. bizi yanıtltan mekan kurgusunun arkasında duran anlamı görememiş olmamız. bunu okuyamayınca gerçekten bir sıkıntı duyuyoruz. bir de şu “spiritüel anlamlar taşıyan” ibaresi var ya, bu kelmenin anlamıyla her noktaya uçmak ve konmak mümkün zaten.

    güngörzaman | 13 Kasım 2007


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org