Harbin Kültür Merkezi / MAD Mimarlar - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Harbin Kültür Merkezi / MAD Mimarlar
Share 21 Mart 2017

Harbin Kültür Merkezi / MAD Mimarlar

Harbin Xiangfang Kültür Merkezi, Zhujiang Yolu, Xiangfang, Haerbin, Heilongjiang, Çin, 150090
Yönetmenler:  Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Alan 1.800.000.0 m2
Proje Yılı 2014
Fotoğraflar MAD Mimarlar

 

Harbin Kültür Adası, Songhua Nehrinin kuzeyinde, nehir kenarındaki sulak alanın doğal manzarasında bulunmaktadır. Tüm proje, 79.000 metrekare inşaat alanı ile 1,8 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır. Kuzeydeki önemli doğal yaşam alanı olan Güneş Adası’nın kuzeyindeki gelişimin bir parçasıdır. Şubat 2010’da MAD, adadaki kültür merkezini tasarlama yarışmasını kazandı. Bina, Harbin Temmuz yaz konserinin düzenlendiği 2014 yılında tamamlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem Çin hem de Rus kültürünün etkisinde kalan Harbin, kuzeydeki müzik başkenti olarak bilinir. Kent merkezinde normal olarak bulunan diğer tiyatro binalarından farklı olarak, Harbin Büyük Tiyatrosu, şehir için ayrı bir yer işareti olarak değil, insan ruhunun doğal bir devamı olarak hareket edecektir. Harbin Tiyatrosu, Harbin Büyük Meydan ve Sulak Alanları Bölgesi, bölgesel koruma ve sulak alan ekosisteminin kullanımı dışında, kültür, sanat ve doğayı entegre bir ortamda birleştirmek için Harbin Kültür Adası’nı oluşturuyor.

 

 

 

 

 

 

 

Irmaklar ile çevrili Kültür Adası geniş nehir kuşağını, birbirine yapışkan bir bütün halinde uzanan ve birbirine bağlayan bir buzul olarak görülen arka planını kucaklıyor. Ana giriş, sulak alanlara yayılan ve kenti ve kültür merkezini bir araya getiren yeşim kayağı köprüsünü andırıyor. Arazinin hareketi, insanların akışını farklı yönlerden Harbin Tiyatrosu ve Harbin Emek Rekreasyon Merkezi girişine stratejik olarak yönlendiriyor. Büyük Tiyatro’nun hararetli rüzgarları ile oluşan bir dağ yolunu andıran rampa, insanları içten dışa yönlendiriyor. Manzara geçişinde gezinen ziyaretçiler, çevresindeki kültürel ve doğal manzarayı takdir edebiliyorlar. Bu binaların en üst noktasında, ziyaretçiler bir dağın üstü sanki çevresindeki manzaranın panoramik manzarasının keyfini çıkarabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyük tiyatro, kuzeyin doğal güzelliğini öncül olarak alıyor. Böyle büyük bir hacmi azaltma girişiminde mimari form, manzara parçası haline geldiğinde doğal çevrenin bir devamıdır. Bütün bina, doğal bir ritmi izleyerek dalgalı karla kaplı bir dağ gibi davranıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan

Binanın kaplaması ısmarlama saf beyaz alüminyumdur. Duvarın bir parçası olarak beyaz taş ve beton da kullanılır, buz ve kar gibi saf bir his ortaya çıkarır. Oditoryumun üstündeki ışıklık, doğal günışığı kullanır. Gün boyunca, iç aydınlatmaya duyulan ihtiyaç, enerji tasarrufu ve özel aydınlatma efektleriyle tamamen tatmin edilebilir. Büyük Tiyatro, iki farklı büyüklükteki tiyatrodan oluşmaktadır. Büyük tiyatro, 1.600 kadar konuk ağırlayabilir ve alt kat tezgahları ve iki katlı bir galeri ile oluşturulmuştur. İç mekan, Büyük Tiyatronun Performans Salonu için mümkün olan en iyi akustik efektleri sağlamak için çok miktarda ahşap kullanır. Ayrıca, ahşap ve beyaz duvar, dağ kulübelerinin benzersiz sıcak atmosferini andıran, sıcak ve soğuk renkler arasında dengeli bir kontrast oluşturur. Tiyatro için sahne tasarımı, yalnızca batı operası ve modern tiyatro gösterileri için değil aynı zamanda geleneksel Çin tiyatro oyunlarının gereksinimlerini de karşılamaktadır. Akustik ve aydınlatma tasarımı, tiyatrodaki çeşitli mekanlar için yüksek performans seviyesi sağlar. Eğimli akrilik lambalarla kaplı olan ikinci kattaki VIP salonu, tiyatroda yüzen parlayan berrak bir kristal halini alıyor. Standartlaştırılmış sahne Opera, Bale ve diğer çeşitli ihtiyaçların büyük ölçekli performanslarını karşılamak üzere tasarlanmış çok yönlü bir orkestra çukuru ile donatılmıştır. Büyük tiyatroya bağlanan 400 kişilik küçük tiyatro, küçük tiyatro gösterileri, oda müziği ve operalar için bir mekan olarak hizmet ediyor. Arka plan perdesinin tasarımı, sahneyi, iç ve dış mekan görünümünü birleştiren arka planda doğal peyzajlı geniş ekran gibi genişletmeye olanak tanır. Açık hava su bölümü açık hava perdesi olarak da kullanılabilir, bu nedenle perde açıldığında engebeli manzaralı panoramik bir alan haline gelir. Bu ustaca tasarım, Büyük Tiyatro için çağdaş tiyatro sanatının yenilik ve değişimlerine uyum sağlamak için büyük bir alan ve narin bir dramatik etki yaratır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kaynak:Archdaily
Çeviri:Mimdap

Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org