ŞARAP EVİ… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
ŞARAP EVİ…
Share 1 Ağustos 2016

La Rioja, Bodegas Ysios

Tasarım: Santiago Calatrava

Laguardia, Álava, İspanya

Bu endüstriyel bina bir yandan kendi çapında tamamen ayrı bir eleman gibi, özerk bir yerleşime özgü heykel gibi konumlanırken aynı zamanda, çevresindeki peyzajla entegre olacak biçimde tasarlanmıştır.

 

 

 

 

Bodegas ve Bebidas grubunun prestijli yeni şarabı “la Rioja Alavesa” için bir simge olacak ve aynı zamanda şarap satış mağazası olarak gerekli mekanların hassas ve titiz bir programla ele alınışı bu projede ortaya konmuştur.

 
Sitede güneyden en kuzeydeki en üst seviyesine kadar 10 metre civarında kot farkı bulunur. Yerleşimin yaklaşık yarısı üzüm bağları tarafından doldurulmuş durumdadır.
 

 

 

Calatrava çatıya hacimsel detay verme stratejisini benimsemiş ve duvarları dış peyzaj ile bütünleştirerek fiziksel sınırları içinde böylece iki boşluk arasındaki sürekliliği muhafaza edecek  “statik hareketi” yaratır.Bir sinüs dalgası formundaki yapı yaklaşık 196 metre uzunluğunda ve 26 metre enindedir.

 

 

 

 

 

 

Güney cephe, havuzlara da yansıyan, şarap fıçılarını bir dizi olarak  yatay şekilde yerleştirilmiş sedir kaburgalar ile kaplanmıştır. Havuzlarda beyaz kırık seramik döşenmiştir.

 
Alüminyum çatı lambri cephenin sıcak ahşap bir malzemeyle kontrast teşkil etmesi için seçilmiştir. Güneş ışığının etkisi bağda sakin iken; arka bölümde aksine bir kinetik etki yaratan çatı hacmini vurgulanır.

 
Kuzey cephe birkaç dar açıklık ile prekast, beton panellerle geçilmiş,   Doğu ve Batı cepheleri perde alüminyum levhalarla kaplanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yan duvarları zikzaklı sinüs korniş üzerinde desteklenen lamine ahşap kirişler bir dizi oluşturarak cephelerin bir devamı olarak kabul çatıyı meydana getirir. Sonuç uzunlamasına eksen boyunca geliştikçe içbükey ve dışbükey yüzeyleri birleştiren bir yüzey dalgası vardır.

 

 

 

 

Şarap yapım süreci için doğrusal bir programı karşılamak için, Batı ekseni boyunca bina , basit bir dikdörtgen planlı şema olarak belirtilmiştir. Yan cephelerinden iki giriş bu çizgiselliği vurgulamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Binanın merkezindeki çatı, şarapçılık ve üzüm bağlarına bakan bir balkon olarak tasarlandı. Ziyaretçi merkezi üzerinde sürekli bir hacimde çıkıntı yapılarak havuzların arasında bir granit köprü ile üzüm bağlarına erişim sağlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Arcspace
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org