Rio Sineması - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Rio Sineması
Share 1 Mayıs 2009

Mimar: 1:2:3 ve Kristoffer Sundin

Rio-1

Rio-2

Rio-3

Rio Sineması için tasarım bürosu 1:2:3 ve Kristoffer Sundin’in geliştirdiği temel konsept “görünürlük ve belirgin değişim”miş. Konsept, her ikisi de 1940’lardaki sinemanın orijinal tasarımına atıfta bulunan iç mekan ve grafik bir kimlik tasarımından oluşuyor. Aynı zamanda da mekanın dönüşümünü temsil ediyor.

Rio-5

Sinemada daha önce Kvartersbion adı altında filmler gösterilir, biletler ve atıştırmalıklar satılırdı. Sinemanın yeni sahipleri, çok daha fazla aktiviteye yer vermek istiyorlar. Normal film seanslarının yanı sıra, seminerler, dramatik sanatlar, çocuk sineması ve canlı operalar da programda yer alacak. Gün içindeyse sinema, kafe olarak işletilmeye devam edecek.

Rio-7

Bu çok çeşitli aktiviteleri birada bulundurabilmek için öncelikle mekanları farklılaştırmak gerekmiş. Petter Törnqvist, “çocuk filmi ve opera için mekanı farklı düzenlemek gerekir” diyor.

Fuaye için ise 3 tasarımcı şartlara uyum sağlayabilen mobilya ve ışık geliştirmiş. Sinemada her bir mobilyanın işlevinin kesin olarak ortaya konması gerektiği düşünülmüş.

Rio-10

Rio-11

Oda, etrafa dağıtılmış masalar ve üzerlerindeki lambalarla bir kafe olarak işletiliyor. Ancak bir masaya oturulup etrafa dikkatlice bakıldığında, mekandaki bütünlük fark edilebiliyor. Sarkıtma lambalar birbirine tutturularak avize etkisi de yaratılabiliyor.

Rio-8

Rio-9

Axel von Friesen, mobilyaların, insanlara her türlü ihtimalin burada var olduğunu hissettirmesi için bir araç olduğunu açıklıyor.

Kvartersbion, Stockholm’de 1973’den sonra kalan ender bağımsız sinemalardan da biri ancak Ablin Stark tasarımı yapı, 1940’ta Rio adıyla açılmış.

İç mekanda plastik malzeme ya da boyalı elyaf levhaların kullanılması düşünülmemiş. Rio, özel malzeme ve el işçiliğiyle orijinal biçimde donatılmış. Mekana özel lamba ve masalarla da orijinal konsepte sadık kalınmış.

Rio-12

Rio-13

Rio-14

Ayrıca yeni şekil ve modlar yaratmak yerine dekorasyonda mevcut bulunan şekiller kullanılmaya devam edilmiş. Örneğin Rio’nun eski panelinin dalgalı yapısı lambaların asılış biçimine zemin yaratmış.

Rio-4

Rio-6

Aynı zamanda da eskinin nerede bitip yeninin nerede başladığı da hissedilir hale getirilmiş.

Yeni simgeleme sistemi, sinemanın kendine has mekanının değişimine odaklanmış. Ayrıca simgeler, Rio’nun yeni kimliğinin de önemli bir parçası haline gelmiş. Tasarın ekibi3 farklı boyutta alfabe ile sinemanın içinde ve dışında işaret kutuları yaratmış.

Rio-15

Rio-16

Bu da iç mekandaki özel malzeme ve işçilik ile yapılmış. Kolaylıkla değiştirilebilen simgeler fotoğraflanarak programlara, dijital haber bültenlerine konarak sinemayla daha güçlü bir bağlantı kurulmuş.

Rio-17

Rio-18

Kaynak: Dezeen
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org