5 Kişilik Bir Aile Evi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
5 Kişilik Bir Aile Evi
Share 29 Nisan 2009

Mimar: FKL Architects

Bu ev, çağdaş bir bakış açısıyla çevresel endişeleri birleştiren ihtimallerin yarattığı bir mekan.

hd-2

hd-3

Alan özellikle, okul, yerel alışveriş yerleri, geri dönüşüm tesisleri ve işyerine yakınlığı ile yaşamı özel araç ya da toplu taşımaya bağımlılıktan kurtardığı için seçilmiş.

hd-13

Bahçeyle ilişkisini sağlamak ve gün ışığından faydalanmak amacıyla kuzeye bakan, doğu ve batı cepheleri boş olan binada aile odaları giriş kat ve birinci katta konumlandırılmış. Bu konumlandırma mimari olarak “kaydırılmış tüp” diye adlandırılmış. Giriş katta mutfakla yemek odasının mekansal olarak birleşimi güçlü bir görsel etki yaratmış. 1. katta yer alan çalışma odası ise gün ışığıyla doldurulmuş.

hd-11

hd-1

hd-4

Bu hareket, mekansal algı limitlerini en, boy ve derinliğin limitlerine taşıyan çapraz görsel bir ilişki yaratıyor. Konsept olarak bu şekilde düzenlenen mekanların çevresineyse daha az kamusal olarak adlandırılabilen mekanlar yerleştirilmiş: giriş katta garaj, depo, tuvalet; birinci kattaysa çocuk odaları ve banyo.

hd-5

hd-6

hd-12

Bölümler arasındaki çapraz geçişler nedeniyle, çalışma odasından çocuk odasına gün ışığı geçebilmesi için çocuk odası 3 metre yüksekliğe çıkarılmış. Bu geçiş ise mutfak ile çalışma odalarının tavan yüksekliğini arttırarak, tüm binanın yüksekliğini arttıran ancak özel alanlara makul bir ölçek kazandıran bir yapı yaratmış.

hd-9

Yerleşim düzeni, giriş katta bir yatak odası ya da misafir odası yaratılmasını sağlayabiliyor ya da farklı durumlar için esneklik yaratabiliyor. Ayrıca binanın bahçesi meyve-sebze yetiştirilebilecek şekilde düzenlenmiş, çatısı ise ekolojik etkisini azaltmak amacıyla sedum ile kaplanmış.

hd-7

hd-8

hd-10

 

Kaynak: Dezeen
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org