Yeni İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Yeni İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi
Share 16 Şubat 2016

Tasarım: HOK
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi

 

(2009 yılında ortaya atılan, 2011 de gündemde yer tutan bu projenin bugünkü ilerleme durumu belirsizdir. İFM (İstanbul Finans Merkezi ile ilgili resmi kayıtlarda eylem planı için 2015-2018 tarihleri anılmaktadır. Biz mimarlık yayını olarak bu konunun sadece “projesi” ile ilgileniyor, meslek ortamımızdaki mimarlara proje konusunda bilgi verebilmek maksadıyla sizlere sunuyoruz.) MİMDAP
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, aynı zamanda tarih, kültür, sanat ve bilim merkezidir. Bir yandan da milyonlarca genç ve dinamik girişimcilere bir ev sahipliği yapmaktadır. Doğu ve Batı’nın kesişme noktasında bulunan İstanbul, artık bir ekonomik değer haline gelen özelliklerini dönüştürmeye ve yeni bir konu başlığı üstlenmeye hazırlanıyor: ‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’.

Proje tasarım grubu HOK tarafından kentin Asya yakasındaki 70 hektarlık sahada inşa ediliyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IIFC), bir master plan olarak bir 2.6  milyar USD lik bir bütçeyle gerçekleşebilecek.

 

 

 

 

 

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IIFC) dünyanın en iyi on ekonomisinden biri olarak kabul edilen ülkeyi daha iyi konumlandırmak için Türk Hükümeti tarafından geliştirilmektedir. Tamamlandığında, proje merkezi ve varlıklı özel ve kamu firmalarının ofislerine kullanma olanağı sağlayacak. Yeterli perakende satış, yeşil çatılar ve kentsel parkları yanında  ticaret alanları ve konut alanları sunacaktır.  İstanbul, Şangay’ın arkasında dünyanın ikinci büyük nüfusuna sahiptir. Master plan, mimari ve peyzaj tasarım standartları ve sürdürülebilirlik kurallarına göre tasarımcı HOK tarafından projelendiriliyor. İstanbul Finans Mekezinde HOK aynı zamanda iki kulele tasarlıyor. IIFC için HOK’un master planında kültür, ticaret, sivil fonksiyonlar ve yönetim olarak odaklanan dört ayrı ilçe oluşturulur. Stratejik konumdaki Ataşehir ve Ümraniye ilçeleri arasında yer alan ve master plana konu olan IIFC, kolay erişilebilirliğinin yanı sıra İstanbul’un tarihi merkezi manzarasını da görmektedir.

 

 

 

 

 

 

İstanbul tarihsel dönemlerde ticaretle iç içe olmuştur.  Böyle bir dinamik küresel merkezi olmuş bir şehirdir.

HOK başkanı Bill Hellmuth “İstanbul’da dünya çapında bir finans merkezi planlama fırsatı bulduğum için onur duyuyoruz. Master plan  Türk kültüründe var olan köklü şehircilik anayışını yeni bir global modelde insan ihtiyaçları, çevre yönetimi ve ekonomik canlılığı harmanlayarak bir şekilde sürdürülebilir bir finans merkezi geliştirmek için bir çerçeve olarak kullandık.” demektedir.

 

 

 

 

 

 


Büyük altyapı iyileştirmeleri  ile yeni bir ulaşım yeni bir metro hattı ve bir istasyon içeren bir sistem, hem de sürdürülebilir enerji, su ve güvenlik için yeni bir altyapı planda önerilmektedir. Şu anda Türk inşaat şirketi Akdeniz Grubu bünyesinde kazı çalışmaları başladı ve IFSC master planlama aşamasında mühendislik, sürdürülebilirlik, bilgi teknolojileri, iletişim ve güvenlik tasarım hizmetlerinin Arup tarafından 2016 sonunda tamamlanması bekleniyor.

 

 

• Yeni IFSC idari yapının oluşturulması
• Finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması,
•Yasal altyapının güçlendirilmesi
• Fiziki altyapının iyileştirilmesi,
• Teknolojik alt yapısının güçlendirilmesi
• Nitelikli insan kaynağı geliştirilmesi ve
• Katılım bankacılığı ve İslami finans sisteminin geliştirilmesi gibi ana ögeleri içermektedir.

 

 

Proje Bilgileri:
Yer: İstanbul, Türkiye
Mimar: HOK
Tamamlanma yılı : 2016
Alan : 70 hektar
Strüktür Mühendisliği : Arup, Akdeniz Group

 

 

Kaynak: www.arch2o.com
Çeviri: Mimdap

 

 

 

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org