Ege Plaza - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Ege Plaza
Share 10 Nisan 2014

Ege Plaza

– Proje Adı (Project Name):
– Proje Yeri (Project Location) : Konya Yolu-Balgat, Ankara
– Tasarım Ekibi (Design Team) : Yeşim HATIRLI, Nami HATIRLI
– Yardımcı Mimarlar (Project Group) :
Nazan ÇAPOĞLU, Orçun KÖKEN, Özge Bahar ALBOSTAN,
Berrak Pınar ÜNAL, Çiğdem ÇOBAN, Başak ÇEVİK
– Mimarlık Ofis(ler)i : HATIRLI Mimarlık Ltd. Şti.
– İşveren (Owner) : Ege Grup Yapı Endüstri A.Ş.
– Proje Tarihi (Project Date) : 2010-2011
– Yapım Tarihi (Construction Date) : 2011 – 2013
– Arsa Alanı (m2) (Site Area) : 3.800 m2
– Toplam İnşaat Alanı (m2) (Construction Area): 120.000 m2
– Danışman(lar) (Advisor(s)
– Statik (Structure) : PROTA Mühendislik A.Ş.
Danyal KUBİN, Ümit KAÇMAZ
– Mekanik (Mechanic) : Bahri Türkmen Mühendislik Ltd. Şti.
Bahri TÜRKMEN
– Elektrik (Electric) : YURDAKUL Mühendislik A.Ş.
Özgür ULUPINAR
– Aydınlatma (Lighting)
– Akustik (Acoustics)
– İç Mekan Tasarımı (Interior Design) : PROFİT Ltd. Şti.
Neşet GÜNE
– Şehircilik Projesi (Urban Design)
– Proje Yöneticisi (Project Manager)
– Yapımcı (Contractor) : Ege Grup Yapı Endüstri A.Ş.
– Proje Tipi (Project Type) : Ticari, İş Merkezi – Ofis (Commercial – Office)
– Fotoğraflar (Photographs) : Fethi MAĞARA ; Aralık 2013
– Hakkındaki Yazılar (Articles) : YAPI Dergisi, Ege Plaza ve Doğuş Otomotiv Showroom Yapıları, sayı: 362, Ocak 2012, sayfa no: 94
– Projenin Aldığı Ödüller (Prizes)
Açıklama metni (Türkçe ve İngilizce) :


Kompleks, Konya Yolu’ndaki Doğuş Otomotiv A.Ş.’ye ait 12.439 m2’lik parselde, Volkswagen, Audi ve Porsche showroomları ve servis birimlerinin yanında yer alan bir ofis kulesinden oluşur. Toplam kapalı inşaat alanı 70.000 m2’dir. Showroom yapıları, markaların tip projeleri standartları ile tasarlanmış, bodrum katlarda yer alan servis birimleri ile bütünleşik çözülmüştür.Ofis bloğu tasarlanırken kent silüetinde formu, malzemesi ve alternatifli gece aydınlatma sistemleri ile mevcut yapı stoğu içinde ayrışan, simgesel (landmark) bir yüksek yapı tasarlamak hedeflenmiştir.


Farklı büyüklüklerde 110 adet ofis birimini barındıran kule, 6 katı yer altında olmak üzere 33 kattan oluşmaktadır. Zemin katında, yanındaki diğer yapılar ile bütünlük oluşturan ve bağımsız girişli ticari bir kütleye sahip olan yapı, bu ticari birimden kütlesel olarak koparak ofis bloğu olarak yükselmektedir.


Altışar kattan oluşan dört şeffaf “kübün” şaşırtmalı olarak üst üste yerleşmesi, bu şaşırtmaların açığa çıkardığı yeşil teras bahçeler, bu korunumlu teras bahçelere üst katlardan bakan ofis balkonları, yapıyı karakterize eden başlıca mimari unsurlardır.


Modüler kütleler (küpler) teras bahçeler aracılığı ile kentsel boşluklar oluşturacak biçimde 90 derece dönerek yükselmektedir. Teras bahçeler yapının ‘’ekolojik yapı’’ kimliği için önemli bir eleman olarak görev yapar. Bu boşluklara bakan ofis cephelerinde balkonlar yer almaktadır. Yapıda yeşili üçüncü boyuta taşıyan bu mekanlar sosyalleşme alanları olarak tasarımdaki en çarpıcı unsurdur.

 

 

Bu boşluklar ile yapıda cephe yüzeyleri arttırılmış, böylelikle tüm ofislerin daha çok gün ışığından yararlanması sağlanarak , aydınlatma enerjisi tüketimi minimuma indirilmiştir. Ofis bölünmelerinde esnek tasarım ilkesi gözetilmiştir. Bu planlama kullanıcı ihtiyaçları / talepleri doğrultusunda katlar 2, 4, yada 6 ya bölünerek farklı büyüklüklerde ofis tiplerine imkan tanır. Ege Plaza’nın zemin katında asma katlı bir showroom tasarlanmış, kule girişi mimari bir üst örtü ile vurgulanarak showroom giriş cephesinden ayrıştırılmıştır. Bu alçak katlı kütlenin üstünde, 2. kattaki kafeterya ve yeşil teras, üstteki ofis kütlelerini (küpleri) zemindeki showroomdan koparırken ofis çalışanları için de kamusal alan yaratır. Yapının bodrum katlarında teknik hacimler ve tüm ofisler için yeterli sayıda kapalı garaj yer alır.

 


Yapıyı saran giydirme cephedeki cam renklerinin şaşırtmalı olarak farklılaşması, yukarıda tariflenen kütle etkisini vurgularken, yapının dolu-boş etkisini güçlendiren özel ışıklandırma tasarımı ile kentin gece silüetinde dikkat çekici bir unsur olacağı öngörülmüştür.


Ege Plaza, iş yaşamında ihtiyaç duyulabilecek her türlü ayrıcalık, teknik donanım ve üst düzey imkanlar sunan bir ofis projesidir. Özgün mimari tasarımının yanısıra, akıllı bina tasarım unsurları, iklim kontrol sistemleri, enerji etkin yapı ögeleri, güvenlik ve otomasyon sistemleri ile teknolojik altyapı bu projenin öne çıkan unsurlarıdır.

6 Yorum
  1. şunu anladım ben eş mimarlar gerçekten bir ayrı …yapı gerçekten muazzam

    ersin ölmez | 11 Nisan 2014

  2. Ankara için çok iyi proje. Yükselen bir yıldız gibi. Tasarımcıları kutlarım.

    Ferda Çetinkoz | 12 Nisan 2014

  3. Bir vizyon projesi. İçindeki boşluklarla yeni bir simgesel ifade kazanmış.
    Kütledeki boşlukları belediye anlatmak ve boş bırakılan yerleri emsalden saydırmamak ayrı bir parkur olmuştur herhalde.

    Efe Akbulut | 13 Nisan 2014

  4. Proje künyesinde 120.000 m2 , alttaki açıklamalarda 70.000 m2 denmiş , arsa alanı 3.800 m2 diğer açıklamada 12.000 m2 lerde ise
    Bir gözden geçirme veya düzeltme gerekirmi?

    Altug akbayturk | 13 Nisan 2014

  5. Ankara için bir çatı sanki. Kararlı formu sürprizlerle başkalaştırılmış ve bence şimdiden sayılı yapıların arasına girmiş.

    Nevzat Okçu | 16 Nisan 2014

  6. Hatırlı grubunun eline sağlık.
    Ancak şunu belirtmek isterim; yapı tek başına başarılı olsa dahi, konya yolu üzerinde bulunması bir talihsizlik. Böylesi bir yapının algılanabileceği hiçbir perspektif yok maalesef bu bölgede…

    Ayşen bayazıt teleri | 8 Mayıs 2014


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org