İkinci Konutunuzu Yetiştirin - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İkinci Konutunuzu Yetiştirin
Share 23 Ocak 2006

Eğer güneş enerjisi ve geri dönüştürülebilir bina malzemeleri sizin için yeterince ekolojik değilse, Fab Tree Hab’ın arkasındaki beyinlerde mükemmel bir meskeni olabilir. Mimar Mitchell Joachim ve Javier Arbona’yla birlikte çevre mühendisi Lara Greden birkaç fideden iki katlı suyu yeniden kullanan, enerji verimli bir mesken ev tasarlamıştır. Eski ve ultramodern teknolojilerin bir karması olan Fab Tree Hab sadece çevre dostu değildir, çevrenin tam kendisidir.

Ekolojik malzemelerden bir ev inşa etmek yerine üçlü neden yaşayan nefes alan bir ev biçimlendirmiştir. Joachim “Yaşayan ve gelişen bir şey” demektedir. İlk evlerini beş yıl içerisinde yetiştirmeyi planlıyorlar ama şu anda İsrailli ağaç dikim firması Plantware’le duvarları oluşturacak olan asma ve köklerin kafesvari dokuması için teknikleri test ediyorlar.

Acayip dış mekanına karşın ev içeriden oldukça normal görünecek. Yağmurdan korunabilmek için duvarlar kille doldurularak sıvanacak ve modern teknoloji kucaklanacaktır. Ancak hala çözülmeyi bekleyen bazı pratik sorunlar vardır. Örneğin Joachim planlama kurulunun sürekli olarak genişleyen bir eve nasıl tepki vereceğini merak etmektedir.

Evin büyümesi, iklimsel koşullara bağlı olarak en az beş yıl gibi bir süre alacak ama Joachim yapıların bir tarlada yetiştirilerek hazır bulundurulmasını öngörmektedir. Müşteriler yetiştirilmiş bir ağaç habitatını alarak onu 100 mil içindeki bir araziye yeniden ekebilecektir.

Evin Özellikleri:
Duvarlar:
Her bir duvar birimini oluşturabilmek, istenilen şekle kavuşabilmesi için asma ağacı ve kökleri büyürken biçimlendirebilen iskelenin de inşa edilmesi gerekmektedir.
Foseptik:
Çatıdaki bir tankta toplanan yağmur suları en son, evin dışındaki gölette bakteri ve balıkların sudaki atıkları tüketerek onu temiz bir biçimde çevreye geri kazandırdığı yaşayan bir makineye doğru fışkırtılan sıhhi tesisatı sağlayacak.
Pencereler:
Ev büyüdükçe genişleme kapasitesine sahip soya tabanlı plastik pencereler düz cam yerine kullanılacak. (Akaryakıt tabanlı standart plastik kesinlikle kullanılmayacaktır)
Elektrik:
Elektrik büyük olasılıkla eski moda güneş enerjisinden sağlanacak. Aletler tıpkı tipik bir evde olanlar gibi olacak. Joachim esprili bir dille “kendi mikrodalganızı yetiştirmeniz gerekmiyor” diye açıklamaktadır.
İç mekan:
Evi izole etmek için duvarlar kil ve samanla doldurulacak ve daha sonra su ve zararlıları uzak tutmak için sıvanacak. Tek kötü tarafıysa ev büyüdükçe her beş yılda bir yeniden sıvanmasının gerekiyor olmasıdır.
Çerçeve:
Karaağaç ve meşe gibi benzer özelliklere sahip ağaçlar bir ark oluşturabilmek için eklenecek. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreçte birbirlerine kaynaşarak çok gövdeli tek bir ağaç haline gelecek.

Kaynak: Populer Science
Çeviri: mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org