Barner Altın Madalyası - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Barner Altın Madalyası
Share 23 Ocak 2007

Amerikan Mimarlık Enstitüsü’nün (AIA) 100 yıllık tarihinde 5 kişinin sahip olduğu Altın Madalyası; sanatçının ölümünden sonra verilen AIA’nın en büyük onur ödülüdür. 20. yüzyılın ünlü mimarı Edward Larrabee Barnes (FAIA); yeterince uzun yaşayamamış Thomas Jefferson, Eero Saarinen, Richard Neutra, William Caudill ve Samuel Mockbee gibi bu meslekte tanınma sembolüne layık olamayan diğerlerinin derecesine ulaşmıştır.

Barnes belki de; Amerikan modernizmin bölgesel mimarlıkla en iyi tanınan isimlerindendir. FAIA kurucu ortaklarından Henry N. Cobb onu tanımlarken “Tamamen kararlı karaktere sahip Edward Barnes;, 40 yıldan fazla zamandır süregelen iş hayatında birçok seçkin bina çalışmaları üretmiş, ancak bunlardan bazıları çok az övgü almıştır. Belki bir hata olarak görünen Barnel’in alçakgönüllüğü genellikle eleştiriyel kabulün altında çalışıyor gözükmesine rağmen; onun etkisi her şeye rağmen derin ve açıktır.

Barnes’in 2007 AIA Altın Madalyası’na aday olarak gösterilmesini; FAIA Harvard Tasarım Okulu Mimarlık Departmanı Başkanı; Toshiko Mori “ Barnes’in çalışmaları; Uluslar arası platformda mimarlar arasında saygı görmüş ve hem çağdaş hem de mimarlığın geleceğini yeniden değer biçilmesinde etkili olmuştur. Mekansal olarak cömert duyarlılığa sahip bu oran, Avrupa’daki geçmiş örneklerinden çok farklıdır.” Diye durumu gözlemlemiştir.

Barnes 1915 yılında Chicago’da doğmuş ve Harvard Tasarım Okulu’na katılmıştır. Burada mimar Walter Gropius ve Marcel Breuer’den ve 1930’lardaki tasarım tarzlarından etkilenmiştir. Barnes; bu mimarların Avrupa Modernizm’ine Amerikan dokunuşu– “Hem malzeme hem de yerellilikteki tutukluluğa duyarlı mimarlık” (17 Ekim 2004; Times of London) uygulamıştır.

Barnes 1949 yılında New York’ta kendi şirketini kurmuştur ve New York’ta Pratt Enstitüsü ve Connecticut’da Yale Univeristesi’nde eğitim vermiştir. Sivil, ticari, eğitim ve kilise binaları içeren kapsamlı projeler tasarlamıştır. Mineapolis, Minnesota’daki Walker Sanat Merkezi (1971), 590 Madison Bulvarı, New York’taki eski IBM Binası; Deer adasındaki Haystack El sanatları Okulu, Maine en iyi bilinen projelerinden bazılarıdır, bu projelerle 1994’te AIA 25. yıl ödülünü kazanmıştır.

Muriel Emmanuel’in “Çağdaş Mimarlar” kitabında; Barnes’in öncelikli olarak yaratığı “soğuk veya resmi görünüşten uzak anıtsal binalar. Çalışmalarında; hem bölge hem de malzeme duyarlılığı sergilemiştir.” sözleriyle yer vermiştir.
Emmanuel şöyle devam etmiştir “ mekânları kısıtlamadan geometri kullanarak düzenlemiştir. Homojen malzemeler ve baskın şekillerle karmaşık programları basitleştirmiş ve titizlikle binalarını detaylandırmıştır. Tasarımlarının düzenlenmesi ve basitleştirilmesinde; Barnes modüller kullanmıştır. Tasarımlarında sıklıkla görünen prefabrik beton paneller, yontma taş ve cam; modüler sınırlamalar koymasına yardımcı olmaktadır.”

Belki de, onun tasarımlarının zorlayıcı olmasının altında nedenlerden biri geometrisindeki açıklıktır. Bir keresinde Barnes; “ Bir bina heykelsi ya da resimsel olmaktan öte güçlü bir fikre dayanan mimari bir eser olmalıdır – bu binadaki hareketliliği bağlıdır. Bu görüş; bir zarfta ya da peçetede çizilmiş bir şey olabilir. Bir mimar tasarımcıya ne tarz bir bina yapıyorsun diye sorduğunda; tasarımcı mimari fikrini, soyut bir çizim ya da diyagramla çizebilmeli.”

Edward Larrabee Barnes 21 Eylül 2004 yılında vefat etmiştir. 9 Şubat 2007 tarihinde Washington’daki National Building Museum’da yapılacak olan Amerikan Mimarlık Vakfı’nın Mimarlık galasında anılacaktır.

Kaynak: Architecture Week
Çeviri: Pınar Bingöl


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org