İç mekan tasarımı: LAB5 Architecture

SPAR firması; Budapeşte’nin zengin bir ilçesinin en önemli merkezinde, MOM Park adlı bir alışveriş merkezinde yeni süpermarket açmaya karar verdi. SPAR yüksek kaliteli müşteri deneyimiyle benzersiz bir iç mekan kurgusuyla bu mağazanın oluşması fikrini ortaya koydu. Bu mağaza SPAR için amiral gemisi rolünde olacaktı ve mağaza tasarımcısı seçti: Açık bir yarışmayla katılmak ve fikirlerini skeçlerle göndermek isteyen mimarlar ve iç mimarları bu yarışmaya davet etti.


LAB5 Architecture bu atmosferde seçildi.

Bu mağaza perakende ağırlıklı olarak müşterilerine hizmet vereceği için mimar üç çeşit alternatif sunar. Böylece düzenini buna göre organize etmiş olur. Bir hatta sinema çalışanları için, örneğin çok uygun kapılarla hızlı bir şekilde alışveriş yapılabilir bir düzen sunar. Aslında hızlı günlük alışveriş için bir “kısa yol” ve hafta sonu alıcılar için bir “uzun yol” yoktur.

İç mekan dizaynında tavan birçok şeye rehberlik eder. Mağazanın içlerine girişten sizi çeken ve sonra gitmek için farklı alternatif yollar gösteren bir plan sunar. Kasiyerler geleneksel olarak düzenlenen bir süpermarketteki gibi öndeki bloktadır. Bu yüzden tavan düzeni düzenli farklı bir sisteme dayanmaktadır. Mütevazı iç yükseklik durumuna, biz asma tavan zonu üzerinde yer kazanmak maksadıyla farklı ve serbest bir form denendi.

Form yolu, neredeyse heykelsi bir nesne gibi düşünülerek mekan genişletti. Bu anlamda açık renkli katı bir yüzey tavandan duvarlara indirildi ve bunların kullanılabilir olması düşünüldü. Bu tavanda ışıklar ve mağazanın yangın koruma siteminin yağmurlama tesisatı gerekli yerlere işlendi.

Tavandaki katmanlı form yere aşağı akan bir üç boyut forma dönüştürülür. Mağazada farklı kullanımda iki bölge bulunmaktadır. Fırıncılık ürünlerinin sıcak duyguları güçlendirdiği bir bölüm vardır. Şarap bölümünde ise, tavan katmanları sanki bir mahzende bir alan oluşturmak için, bu noktada ürünün kalitesini ve kültürünü göstermek için yere kadar özellikle devam eder.

Genellikle tavan her yerde görülebilir bir öğeye dönüştürülmüş, bu yönelim ve izlenim tasarımın ana unsurlarından biri haline gelmiştir.
Tavanlarla bütünleşen raflar bir pazarda olduğu gibi sanki satış yapılan adalar biçiminde düzenlenmiştir.


Çam ormanı anlamında Hollandaca bir kelime olan “Spar” tavanda bu duyguyu geliştirerek, şarapçılığı da “ahşap gibi” malzemeleri kullanarak u fikri öne çıkarır.

Tavanlar beyaz, parlak, temiz, dayanıklı, ve “akışkan” etkisiyle ortamı destekler akrilik (corian) esaslı yuvarlak hatlı mobilya bu konsept içinde kullanılmıştır.
Birçok çelişkili özelliklerinden dolayı bu planlamada zemin için beton geçerli olamazdı ama gri fayans tek renkli çözüm mağazanın amacı için ideal bulundu.

Burası sonuçta bir alışveriş merkezinin parçasıydı ama mimar ve iç mekan tasarımcısı olarak arka planda birçok unsuru mesela zemin, tavan, mağazanın kamusal mekanları konsepte seçilen gri ve beyaz yanında kullanılmıştır.


Mimari: LAB5 Architecture
Yer: MOM Park Bevásárlóközpont, 1123 Budapeşte, Alkotás Street 53, Macaristan
Tasarım Ekibi: Linda Erdélyi, András Dobos, Balázs Korényi, Virág Anna Gáspár
Alanı: 2000.0 m²
Yıl: 2013
Fotoğraflar: Zsolt Batar
Tasarım ortakları: András Debreczeni, Zoltán Szegedi, Tamás Tóth, Zoltán Vámos
Tabela Tasarım: Zsuzsi Tolnai, Rita Halasi
Mekanik Mühendisliği : MŰÉP Építőmérnöki Kft | László Filepkó
Yapıcı: EMEL Kft
İşveren: SEREN Magyarország Kereskedelmi Kft

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

2 Comments

  1. Yaratıcılığı kutlamak gerekir. Çok iyi bir ambiyans meydana getirmişler. Bravo gerçekten.

  2. Çok klas bir çalışma. Bu grid tavan duvar sistemi yeni bir ekol oldu adeta. Çok hoş olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir