Caixa Galicia Binası - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Caixa Galicia Binası
Share 3 Ekim 2007

Mimar: Grimshaw mimarlık

Grimshaw mimarlığın yapmış olduğu ilk sanat merkezi İspanya’daki Caixa Galicia binası. Bina, İspanya’nın tarihi bölgelerinden, aynı zamanda da önemli limanlarından biri olan Coruna’da inşa edilmiş ve 23 Mart 2006’da kullanıma açılmış. Caixa Galicia, bir tür bölgesel kültür merkezi.

Caixa Galicia Binası, yalnızca 72 feet genişliğinde inşa edilmiş ve yüksekliğiyle değil, parabolik, dilimli yapısıyla dikkatleri çekiyor. Bina, cam – ahşap karışık galerisiyle, mimari çizgileriyle Coruna’nın geleneksel kıyı şeridi yapılaşmasına uyum gösteriyor.

Galeri, gün ışığından en iyi yararlanabilecek şekilde tasarlanmış ve sergi alanının ilk yükselme noktası da yine camla kaplama fikriyle hazırlanmış paneller ile ince, narin bir mermer tabakayla oluşturulmuş. Böylece hem atriyumun, hem de sergi alanının aydınlanması sağlanabilmiş. Binanın içerisindeki atrium, merdivenlerle, cam tabanlı köprülerle donatılmış. Bu köprü ve merdivenler yardımı ile binanın bükümlü yapısı tekrar ediyor.

Transparan, holografik bir ekran, caddenin bulunduğu cepheye doğru yerleştirilmiş, sergiyle ilgili bilgiler buradan duyuruluyor. Bina, konsept olarak oldukça açıkça kendini ifade ediyor, buna karşılık, yapının içerisinde bulunacaklarla ilgili yapılan geniş program, limitli inşaat alanıyla birleşince oldukça karmaşık bir durum ortaya çıkarmış. Atrium bulvara bakarken, asıl giriş, yaya yoluna dönük konumlanmış durumda. Zemin katta bulunan kitap satış yeri ve internet kafe, hem görsel, hem fiziksel olarak giriş holüyle atrium arasında bir tür köprü görevi görüyor.

Galerinin 3 katından sonra, 2 özel bölüm bulunuyor, bunlardan biri çatı katında bulunan kabul törenleri için ayrılan süit, diğeri, vakıf toplantıları için ayrılan oda.

Ön cephenin tasarımı, Caixa’nın mimarları için yeni ve önemli bir atılım olarak nitelendirilebilir. Lees, yaptıkları bina için, “Binanın ihtiyacı olan tüm elemanları bir araya toplayacak bir ‘kap’ inşa etmeknin arayışı içerisine girdik. Aslında bu yapı, en başta çok basit gibi görünse de, daha yakından incelendiğinde, içerisinde bulunan tüm elemanları dışarıya yansıtması bakımından oldukça karışık olduğu rahatlıkla okunabilir.” diye konuşuyor.

Kaynak: Archrecord, Grimshaw – architects
Fotoğraflar: Grimshaw – architects
Çeviri: mimdap

5 Yorum
  1. Bence yukarıdaki fotoğraf dersler çıkartılması gereken ilginç bri fotoğraf:
    1.Sağdaki binaya uyum açısından soldakinden çok daha başarılı.
    2.Cephe oluşturduğu mekan oyunu ile kentsel bir değer yaratmış, bu hem cephenin kabulünü hem de entegrasyonunu kolaylaştırmış.
    3.Mimarın özen göstermesi cepheye de saygı duyulmasını sağlıyor bu da uyumu kolaylaştırıyor. Ne diyelim YAŞASIN MİMARLIK. Saygılarımla

    Mete Karapınar | 4 Ekim 2007

  2. Caixa Galicia Binası mimarların ken içinde belirli bir kotta yapılaşmış boşluklarda neler yapabileceğinin, nelere muktedir olbileceklerinin güzel bir deneyi sanki. Atriumu son derece değerli dış cepheye dayamak ve parabolik formu ile onu şeffaf bir görünümle oluşturmak gerçekten farklı olmuş. Kente ait bir rıhtım duvrında, silüeti ve onun ayrıksı ve kimlikli parçalarına mimari hassasiyetle yaklaşılması Mete beyin söylediği gibi “ders verici” nitelikte.

    Hasan Kıvırcık | 4 Ekim 2007

  3. Bravo… Tam yeri gibi, tam yerinde…Ne diyelim, güzel işte.

    Ertuğrul Ak | 9 Ekim 2007

  4. İşte cephe işte mimar. İşte kent işte galeri . Ne denir, çok temiz iş.

    Saliha Balaban | 25 Ekim 2007

  5. sırada, sıra içinde duruyor ama bir başka. bir başlangıç gibi adeta hem sağına hem soluna. nitelik nedir siye sorulursa, budur işte.

    mehmetterzi | 31 Ekim 2007


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org