Pekin Ulusal Tiyatrosu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Pekin Ulusal Tiyatrosu
Share 2 Ekim 2007

“Yumurta” ve “kuş yuvası” gibi takma isimlerle de anılan Pekin Ulusal Tiyatrosu, geçtiğimiz Temmuz ayında açılmıştı. 6500 koltuk kapasiteli, 200 bin metrekarelik alana yayılan sanat merkezinin mimarı, Fransa asıllı Paul Andreu.

Merkezin dış yüzeyi, titanyumla kaplanmış camdan oluşuyor ve yapay bir gölle çevreleniyor. Dışarıdan baktığımızda, tiyatro, suyun içinde yüzen bir yumurtayı andırıyor. Misafirler, merkeze ulaşmak için gölün altından açılan bir koridoru geçiyorlar. Tiyatro, tam anlamıyla bir ‘ikon’ olması için tasarlanmış. Bu yönden Sidney Opera Binası’na benzediğini de söyleyebiliriz.

Merkezde, üç büyük salon bulunuyor. Opera, bale ve dansların sergilendiği salon 2416 koltuk kapasiteli. Konser salonunun kapasitesi ise 2017. Bunun yanı sıra 1040 koltuk kapasiteli bir başka tiyatro salonu bulunuyor.

Bu büyük mimarî yapıyı, The Guardian’dan aldığımız fotoğraflarla beğeninize sunuyoruz:


Devasa sanat merkezinden bir gece görüntüsü…


2416 koltuk kapasiteli salon


İçerideki merdivenler


Işık düzenlemesi test ediliyor


İşçiler dış cepheyi temizliyor


Giriş koridoru


Opera salonunun koltukları


“Yüzen yumurta”

7 Yorum
  1. Dışta asal bir formu kabul ederek içte bu kadar net ve serbest biçimleemeleri yaratan bu proje bence sonra kendisine ulaşılmaya çalışılacak, biçim denemelerine örnek olacak türden bir başyapıt.

    Belki resimler çok iyi. Ama asıl salon ve lobi çok etkileyici. Yükselen Çin’in bence şimdiden önemli bir simgesi.

    Gürol Akın | 2 Ekim 2007

  2. İnsanın gidip de göresi geliyor…

    Haluk Kır | 3 Ekim 2007

  3. Çin’de son dönemde yapılan “büyük projeler” ekonomik-sosyal dönüşümün de simgeleri gibi. Olimpiyatlara hazırlanan Çin bir yandan devasa spor komplekslerini yetiştirmeye çalışırken bir yandan da kültür merkezlerini çoğaltıyor.
    Çin’in hangi yönde değiştiği tabiki bir tartışma konusu. Fakat şu anda ülke içinden dışarı çıkan dinamik belki de Çin tarihi kadar mimarlık tarihi için de önemli sayılacak yapıtların ortaya serilmesine neden oluyor. Mimarlıklar müzesi gibi sanki.

    Hasan Kıvırcık | 4 Ekim 2007

  4. Dünya çapında ve tekrarı olmayan, tekrarı artık onlara benzeyeceği belli olan formları bu denli boyutlarda tasarlamak tasarımcı için fırsat ve önemli bir keşif.
    Bıçak sırtı.
    Başarının nesnel koşulu.
    Ben de hayranlık duydum doğrusu.

    Saliha Balaban | 8 Ekim 2007

  5. Müthiş ötesi…

    Melek Genli | 19 Ekim 2007

  6. çok çok önemli bir yapı ve bir dönüm noktası gibi adeta. aşmış bir tasarım.

    Kürşat Sakran | 20 Mart 2008

  7. 2010 yılı Çin seyhatin de gördüm. Tienenman Meydanı’na 150-200 m.uzaklıkta.Meydanın arkalarını dolaşırken birden karşimıza çıktı.Ve neye uğradiğimizi şaşırdık. Yok böyle birşey. Eşim, ablam ve ben kelimenin tam anlamıyla büyülendik. Birşeylere benzetmeye çalıştık.Devasa bir bina.Bir insanlık dehası. Ve bir kez daha; Çinlilere hayran kaldık. Birçok ülke gördüm ama yok böyle bir ülke.. Tabi birde olimpyat stadı. Yada bütün bir Çin. Şangay’da dahil. Hem gezip, hemde (Tanrım aklımı koru) dediğim ülke.3 kez gittim.. Bir daha, bir daha, bir daha gitmek istiyorum. Herkesin görmesi dileği ile.

    Selma Doğanay SIVAS | 1 Haziran 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org