Kadın Mimarlarla Dünyaya Bakış… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kadın Mimarlarla Dünyaya Bakış…
Share 24 Eylül 2012

Kadın Mimarlarla Dünyaya Bakış…

Latin Amerika’da Kadın Mimarlarla Yeni Bir Nesil

Latin Amerikalı yeni nesil kadın tasarımcıların on yıllık bir dönem eserlerini ortaya serdiler. Bazı örnek firmaların desteği ile mimar Nora Enriquez küratörlüğününde cinsiyet sayesinde mekan konulu bir sergi için slaytlar ve kısaltılmış bir versiyon San Francisco’da seyircilere açıldı.

Sergide sunulan projeler ve uygulamalar iki kıta ve birkaç ülkeye yayılmış örneklerden oluşmaktadır. Latin dünyasından Meksika’dan başlarsak Tatiana Bilbao , Fernanda Canales , Frida Escobedo Lopez, Rozana Montiel, San Francisco’da yaşayan ve Enriquez, Şili’den şimdi St Louis’de olan Rocio Romero, Arjantin’den New York’ta öğretim görevlisi olarak çalışan Galia Solomonoff .Catalina Patiño ve Viviana Peña ve Ana Elvira Velez bulunmaktadır. Yine Breilya’dan Carla Juacaba ve Peru’da benim A + D: Architecture + Design üzerindeki çalışmalarımın bulunduğu bir dizi eser bu sergide bulunur.

Büyük ölçüde bu son nesil göreli olarak yükselen refah ve yeni bir istikrar ile yeniden bir toplumsal tasavvur ile çalışmalarını yapmıştır. 1970 ve 80’lerin zor yıllarından sonra –merkez ülkeler – bölgenin finansal belirsizlikler, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savaşlar, zayıf demokrasi ve diktatörlük sonrası etkileri ile mücadele eden aydın ve sanatçıların göçü ile Güney Amerika’da bir kaos yaşanmıştı. Kısmen aşılan bu sorunlardan sonra daha fazla güvenlik ve yabancı sermaye ile yerli kaynakların önemli yatırımlara yönelmesiyle mimarlık alanını ilgilendiren şekillenme değişmeye başlamıştır. Ulusal görüntüler yeniden ve daha fazla özgürlük ve refahı yansıtmak, kültürel kimlikleri yeniden inşa etmek, mimarlık ve kentsel tasarım ve kentsel mekanın canlandırılması yeni ilgi açıcı bir yola girmiştir.
Latin Amerika’daki kadın mimarlar devam eden toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerle yüzleşmek zorundaydılar. Kısmen bu yerleşmiş kültürel tutumlardan kaynaklı ve kısmen alışılmış kısıtlı zor yapı mimarlık, mühendislik ve sermaye arasındaki geleneksel bağlantılar tasarım dünyasının dengesini kadınlar açısından bozuyordu. Ataerkil kültür bir çok şeyi belirliyordu.
Perú’dan sadece bir örneği not edersek, kadınların mimarlık okullarındaki sınıfların yüzde 50 sinden fazlası olmasına rağmen fakat tescilli mimarların sadece yüzde 25 ini teşkil etmeleri mesela kayda değerdir. Firma sorumlusu düzeyinde ise sadece yaklaşık yüzde üç kadın olduğunu da notlarımıza eklemeliyiz.
Kadınların toplumsa konumlarını ilgilendiren bu can alıcı soruna bir pencere açan sergi, tasarım dünyası için içinde sorular yöneltiyor. Hayati bazı çalışmalarla toplumsal yaşantımızdaki fizik çevrenin yaratılmasında, bina ve kentsel çevre yaratımında cinsiyetin önemine ya da ya da farklı bir cinsiyetin de bakışına dikkat çekiyor.

Ana Elvira Velez, LC Jaramillo, Café del Bosque ile birlikte Kolombiya’daki Botanik Medellín yapısı, 2007. Fotoğraf: Sergio Gomez
Tatiana Bilbao, Cenaze Evi, San Luis Potosi, Meksika, 2012. [Fotoğraf Iwan Baan ]
Tatiana Bilbao, Botanik Bahçesi, Culiacan, Sinaloa, Meksika, 2006. [Fotoğraf Iwan Baan ]

Dellekamp Arquitectos, Templo del Círculo vacío Ruta del Peregrino, Jalisco, Meksika. Rozana Montiel (Periférica Arquitectura).

Rozana Montiel (Periférica Arquitectura) ve TOA, Modüler satış yeri, otoban yol kenarı, Meksika, 2011.
Catalina Patiño ve Viviana Peña (CTRL G), Casa Cadaluja, Antioquia, Kolombiya, 2012.
Catalina Patiño ve Viviana Peña (CTRL G), Kindergarten Pajarito la Aurora, Medellín, Kolombiya, 2011.
Carla Juaçaba ve Casa Rio Bonito, Nova Friburgo dağevi Brezilya, 2005.

Frida Escobedo Lopez, Ekolojik Pavyon, Mexico City, 2011.
Frida Escobedo Lopez, Casa Negra, Mexico City, 2004

Nora Enriquez ve Raul Garduño, Viila 8, Aguascalientes, Meksika, 2005
Sandra Vivanco, San Francisco Devlet Universitesi Öğrenci Kafeteryası, San Francisco, 2009

Sandra Vivanco, Screen House, San Francisco, 2010
Fernanda Canales ve arquitectura911sc, CEDIM, Monterrey, Nuevo Leon, Mexico, 2008
Fernanda Canales, Casa Maruma, Mexico City, 2011

Rocio Romero, LV Homes, Kanada, 2009.

Galia Solomonoff, E10 House, New York City, 2012

Kaynak: designobserver.com
Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. Kadınların mimarlık deneyiminin bir katogori olarak algılanabilmesini sağlayacak kadar çok örnek yok. Belki de ortak yapım önemli projelerde kadın tasarımcılar çok işlevsel ve yaratıcı olabilir. Ancak farkı farkedecek bir belirginlik olmadığı kanaatindeyim.

    necmi yazgan | 28 Eylül 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org