Bir Dahinin Dokunuşuyla yapılmış heykel: CASA MİLA - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bir Dahinin Dokunuşuyla yapılmış heykel: CASA MİLA
Share 24 Temmuz 2012

İspanya ve Barselona dendiği zaman akla gelen ve görülmesi gereken yerlerden biri Casa Mila. 20.yy mimarlığı içinde yaratıcı özelliği ile dahi katagorisindeki mimar Antonio Gaudi tarafından yaratılmıştır.

Casa Milà, Katalonya’nın idarî merkezi Barselona şehrinin Eixample semtinde Passeig de Gràcia caddesinde bulunan ve 1906 – 1910 yıllları arasında Antoni Gaudí tarafindan tasarlanıp inşa edilen bina o günün estetik anlayışına aykırı tutumu nedeniyle La Pedrera; yani “taş ocağı” lakabıyla da bilinmektedir.

Yapıldığı ilk yıllarda Casa Mila, henüz balkon ferforjeleri konmamış…

Indiano (Amerika’daki sömürgelerde para kazandıktan sonra memleketine geri dönüp köşeyi dönen zenginler)’lardan José Guardiola’nın dulu Roser Segimon i Artells ile evlenen Pere Milà için inşa edildi. Roser hanımın ikinci kocası ve para ve zenginlik hırsıyla bilinan Pere Milà, Barcelonalılar tarafından “Guardiola’nın dulu” ile mi yoksa “Dulu’nun guardiola (kumbarası)” ile mi ilgileniyor? diye espri yapılarak alay ediliyordu.


Bugün müze olarak kullanılan binanın içinde “La Pedrera” maketi

Görüldüğü gibi daha sonra halkın ilgisini çeken, yıllar boyu bulunduğu kentin simgesi olan örneğin Eyfel Kulesi gibi baştan tepki gören, “kentin üzerinde kara bir gölge” olarak nitelenen ve aslında sadece bir yıl Dünya Fuarı için yapılıp sökülecek olan ama şimdi Paris’in simgesi olan bu kule gibi Casa Mila’da kendi zamanında belki de çok iyi anlaşılamamıştır. Benzetmenin “taş ocağı” olmasıyla bu sonuca varıyorsak da, İspanyolların “taş ocağı” na kötü bir anlam yüklemediği, hatta Barselona’ya gelen yabancıların neredeyse hepsinin bu binaya girmeleriyle ekonomik olarak ‘yüzlerinin güldüğü’ görülmektedir.


Yapının iç avlusu

Farklı mimari anlayışıyla Casa Mila


1984 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine Güell Parkı ve Güell Köşkü ile birlikte Parc Güell, palais Güell, Casa Mila à Barcelone adıyla kaydedildi.

Casa Mila ya da bilinen diğer adıyla La Pedrera ; Barselona’nın en güzel binalarından birisi olup Passeig de Gràcia Bulvarı üzerinde bulunur. Yapı ; Barselona’nın ünlü Mimarı Antonio Gaudi tarafından 1905-1910 yılları arasında inşaatı yapılmış fakat resmi olarak 1912 yılında tamamlanmıştır.
Casa Mila, Antoni Gaudi tarafından tasarlanan en büyük sivil yapıdır.
Pedro Mila i Kampları, zengin bir işadamı Casa Batllo, Gaudi tarafından tasarlanmış bir dışavurumcu bina etkilendi. Kentin Eixample bölgesinde, Passeig de Gracia, caddenin önemli bir köşesinde bir apartman binası inşa etmek için Gaudi’yi görevlendirdi.

İç avluya çatı seviyesinden bakış

Alışılmadık
Antoni Gaudi’nin dönemindeki akımlardan ayıran özgün bir çizgisi kayda değer gerçekten. Sağgra da Famila’da had safhaya varacak olan organik kırık çizgiler kullanmak, alışıldık bütün formları zorlayan bir estetik anlayışıyla insanları şaşırtan bir yaratıcılık sunan mimarlığı özgündür. Gaudi anlayışı bir tek düz çizgi kullanarak mekan kurgusu geliştiren geleneksel mimariden kesin şekilde ayrılır. Bina sütunlar ve kemerler üzerine taşıyıcı duvarlarla çözülmüştür aslında fakat onun göze hitap eden “dışı” gerçekten de eşsiz bir özellik gösterir.
Gaudi tekrarlanan kat planları yerine tasarımında çelik kullanımını arttırarak tamamen düzensiz kat planlarına kavuşmuş, mimarisini özgürleştirmiştir. Sütunlar ve tavan bile yüksekliklerinde bile yer yer diğerine göre farklılık gösteren şemalara onun bu yapısında rastlamak mümkün. Gaudi, Casa Mila’sına “taş ocağı” denmesine rağmen yapısının her bir ışık imkanını değerlendirmiş, mekanlarını yeterince aydınlık planlamıştır.
La Pedrera denince…
Dışta, dalgalı balkonlarının denizin dalgaları gibi bir dizi teşkil etmesi, her bir balkon ve yapı nişinin birbirinden farklı, unik tarzda düşünülmesi mimarın özgünlüğünden ve kendine duyduğu güvenden bir gösterge gibidir.

Vakti zamanında Casa Mila…

Casa Mila demir ferforje balkonları her biri ayrı kompozisyonlarda heykeller gibidir. Daha çok oval ve yumuşak formlar seçilmiş, “taş ocağı” konseptiyle kaynaşmıştır. Balkon ferforjeleri zamanında doğaçlama olarak Josep Maria Jujol, tarafından dizayn edilmiştir. Bazı insanlar mağaraları ile bir uçurum gibi kaya gibi cephe görüyorum dediği dışı bir anlamda mağarayı andıran bu yapı bütünü bulunduğu ana cadde ve kavşakta şehrin çok önemli bir landmarkı olmuştur.
Çatı -Teras ve heykeller…
Casa Mila’nın çatısı muhtemelen yapının en ilginç bir parçalarından biridir. Bu gerçeküstü renkli bacaların hepsi bir fonksiyonu yerine getiren yapı elemanları olmaktan çıkmış her biri ayrı özellikler ve anlatımlar gösteren heykeller haline getirilmiştir. Birçoğu bir bilim kurgu filmi savaşçısı gibi zannedilebilecek çok değişik formların denendiği teras kat binanın oldukça zevkli bir alanını oluşturur.

Çatı terası şu anda yapılmış olan asansörle ziyaretçilerin binayı yukarıdan aşağıya gezmeye başladıkları ilk noktayı da meydana getirir. Teras binanın konumlandığı cadde ve önemli kavşakta kentin vistasına hakim olacak bir kesiti de sunar.

Yapının terası ayrı bir seyir ve gezi alanı olarak tasarlanmış

Çatı Arası
Casa Mila çatı arası çatının özel formundan dolayı özgün bir karakter gösteriyor. Bu formun özel olarak çok zarif bir şekilde sık aralıklarla tuğla kemerlerden yapılmış olması hem tuğlanın sıcak rengi hem de eğer şeklindeki kemerin yapısından dolayı mekana hoşluk veriyor.

Müze olarak değerlendirilen çatı arasında bir çok ilginç bense sergilenmiş, hepsini saymak zor. Casa Mila planı, maketi, kesitleri, projeye ait bir çok belge burada sergileniyor.

Çatı arası planı

Ancak birkaç önemli bulduğumuz hususu dikkatlerinize getirmek istiyoruz. Gaudi’nin dikkatine giren ve onun doğadan etkilendiği örneklerin bulunduğu bölüm gerçekten de mimarlar ve tasarımcılar için hisse kapılacak bir dersi izleyenlere sunuyor. Cam vitrinlerde doğadan bir taş parçası, yaprak ve onun kıvrımları, doku oluşturan bir hayvan derisi, bir salyangoz kabuğu,… büyük dehanın etki aldığı kaynakları apaçık ortaya koyuyor.

Casa Mila prensip planı. Neredeyse “düz” hiç bir duvar yok.

Casa Mila Çatı arası mekanların konstrüksüyon maketi

Bir yılan iskeleti mesela, tıpkı Casa Mila çatı konstrüksiyonu zarif kemerler gibi. Gaudi’nin dünyadaki nesnelere nasıl baktığını ve onlardan nasıl bir bilgi geri yüklemesi yaptığını gösteren harika örnekler açıkçası.

Bir yılan iskeleti. Casa Mila çatı arası tonoz çatkısıyla o kadar uyuşuyor ki…

Yine Gaudi’nin binadan sandalyeye, sandalyeden kapı kolu, dolap kulpuna kadar yapmış olduğu tasarımlar, gerçekten bir mimarın çevresindeki her şeye bir tasarım nesnesi gibi bakması ve ona şekil verme iradesini göstermesi bakımından derslerle dolu bir deney oluşturuyor. Tekli sandalye, çiftli sandalye koltuk, onun vücuda değen yerlerinin etüdü, bir el ve parmağın kapı kolunu kavrayışı, baş parmağın kola oturuşu,… hepsi bir ustalık gösterisi gibi burada mimarları etkilemeyi sürdürüyor.

Gaudi tarafından yapılmış  iskemle, koltuk ve mobilya tasarımları ergonomik yapılarıyla dikkat çekiyor.

İçine bakarsak…
Bina bütünüyle farklı bir dili konuşan, benzerlerinden ayrılan, kendini seri başı yapan bir karakterdedir. Yapı üst kattan itibaren çatı ve onun altında tavan arası –ki burası Gaudi Müzesi gibidir- ve bir alt kattaki daire ziyaretçilere açıktır. Resim 23

Üst kattaki dairenin içi 20. yüzyılın başındaki orijinal görünümündedir. O günün döşem anlayışı, çizgileri ve malzemeleri iç mekanı kaplar.

Her mobilya Gaudi tarafından tek tek tasarlanmış

Dışında olduğu gibi, sadece iç hemen hemen hiç düz çizginin olmadığı bu tasarım yapının kabuğundan iç mekandaki tavanlar, kapılar, mobilyalar ve eşyalara kadar devam eder. Çekici odaları dışavurumcu ve Art Nouveau tarzının bir karışımı gibidir ve Gaudi kendi yorumuyla burada bir imza atmış gibidir.

Hazırlayan : Mimdap

24 Yorum
  1. Casa Mila ve Gaudi’nin eserleri normal bir gözle, normal bir mimarlık bakışıyla açıklanmaktan uzak. Başka bir el değmiş gibi sanki. Etkileyici lafı az gelir. Gaudi bir mimardan daha fazlası.

    DENİZ ARKAN | 25 Temmuz 2012

  2. Müthiş formlar. Bu yapıya bina denemez sanki sanat eseri. Bugünkü dilde bir projesi olamaz. Başka bir şey hakikaten.

    Nogay Özmen | 26 Temmuz 2012

  3. Gaudi’nin aynı zamanda heykeltraş olduğunu idda etmek herhalde yanlış olmaz.Yaptığı eserlerin her daim heykelsi bir duruşu var.

    LOKMAN EYVAZOGLU | 26 Temmuz 2012

  4. Art nouveau tarzı belki ama bizim dünyada gördüğümüz ve bizdeki tezahüründen çok farklı. Çok başka bir kökü varmış gibi ve benzersiz form zenginliği ortada.

    necmi yazgan | 30 Temmuz 2012

  5. Şapka çıkarılır… Bir dahiye bu yakışır zaten. Müthiş.

    Zeynel Uslu | 4 Ağustos 2012

  6. UNESCO ödülü almış olmasından da belli, mimari harikalar içinde yerini almış bir yapı bence de.

    Melek Genli | 6 Ağustos 2012

  7. Dan Brown Başlangıç kitabını okurken buraya kadar sürüklendim :))

    Ecevit | 12 Kasım 2017

  8. Ben de baslangici okurken kendimi burda buldum

    Anonim | 8 Aralık 2017

  9. Dan Brown da böyle bir yazar işte!

    Umuca | 22 Aralık 2017

  10. kitap getirdi benide

    msc | 4 Ocak 2018

  11. Gerçekten çok güzelmiş.umarim bir gün burayı görme fırsatım olur.bu arada ben de Dan Brown kitabını okurken geldim;-)

    hakan | 13 Ocak 2018

  12. Dan Brown hakkında olumsuz yazan şahıslara önerim, Yazar hakkında nihai karar vermemeleri Birkaç kez daha düşünmelidir. Hem kendilerine olan saygıyı korurlar hem de kendisini okuyanlara saygı göstermiş olurlar. Her Kitabında bildiğimizi sandığımız tarihi mekanlar hakkında da modern yapılar hakkında da çarpıcı gerçekleri anlamamıza o ışık tutan birisidir. DERİM! “İstinyeli.”

    Metin Naifoğlu | 1 Şubat 2018

  13. Dan Brown okuduk geldik

    Anonim | 2 Şubat 2018

  14. Dan Brown okuduk geldik

    gamze | 2 Şubat 2018

  15. Tanışmak istediğim bir yazarın kitabından çıkılan yolculuk böyle eşsiz mekanlara götürüyor hep beni…Görülmesi gereken yerlere eklenen bir isim daha..

    Anonim | 5 Şubat 2018

  16. Dan Brown baslangıc kitabı ile buradayım kendisi ilede tanışmak en cok istedigin bi olay bide 3 senede bir kez kitap yazmasa süreyi daha kısa tutsa ne güzel olur

    Hatice | 10 Şubat 2018

  17. Tüh kafamda daha farklı tasarlamıştım(:

    halil | 10 Şubat 2018

  18. ben de Dan Brown’un buraya savurduklarındanım:))

    EMİLY | 23 Şubat 2018

  19. BaşlangıÇ

    Tayfun | 25 Şubat 2018

  20. Başlangıç .
    Dan Brown harika

    Tuba AKPINAR | 25 Mart 2018

  21. Dan brown harika bir kitapla bizi bu sayfaya yonlendirdi. Hem kitabi okurken hemde telefon elinde netten araştırma yapmak. Ancak bu yazarla butunleşebilirdi. Merak ve heyecan.

    Hikmet | 22 Nisan 2018

  22. Başlangıç kitabını okuyup kendini burda bulan ben 🤗

    Yasemin | 24 Nisan 2018

  23. Dan Brown’a genel kültürüme verdiği mimar katkısından dolayı teşekkürü bir borç bilirim 😇

    Unusualsuspect17 | 21 Mayıs 2018

  24. Dan Brown … Başlangıç ve Gaudi… Casa Mila

    Dan Brown belki bir gün ATATÜRK’ü de anlatır.

    Koçak Ayvaz | 22 Ekim 2018


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org