Bu binalar yıkılsın mı? Ya da siz çevrenizde neyi yıkmak istersiniz? - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Bu binalar yıkılsın mı? Ya da siz çevrenizde neyi yıkmak istersiniz?
Share 4 Temmuz 2012

Kaliforniya Home Design dergisi önce çevresindeki mimari topluluklardan aldığı teklifle ve sonra kendi okurlarıyla paylaştıkları mesajla çevrelerindeki “yıkılabilecek” binaları tespite yöneliyor. Bir anlamda çevreleriyle uyum içinde olmayan ya da düpe düz “çirkin” bulunan binaları okurlarının bulmalarını istiyor.
Okurlarına “Bize söyleyin, elinizde bir yıkım topu olsa bunu şehrin içindeki hangi binaya çarptırırsınız?” sorusunu soruyor ve çeşitli cevaplar alıyor. Sonra dergi en çok tepki alan 25 binayı yayımlayarak bir çeşit ankete katılmış olanların düşüncelerini daha geniş bir kamuoyu ile tartışmaya açmış oluyorlar.

Biz mimdap izleyenlerine bunlardan 21 adedini aktarıyoruz.

TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR ANKET YAPSAK…

Oran, denge, biçim ve işlev hassas bir uyum içinde bir araya geldiğinde mimari bir sanat formuna dönüşebiliyor. Bazen bu prensiplerin çatışması sonucunda beklenmeyen ve göze hoş görünmeyen manzaralarla karşılaşılabiliyor.

Türkiye’de böyle bir anket ya da bir mimarlık portalı tarafından “çıban tasarım” lar sergilense, bu durum ne kadar hoş karşılanır ya da kentsel ortamda itici bir güç oluşturabilir mi; bilinmez. Daha doğru dürüst “iyi yapılmış” tasarımları özendiremediğimiz, tanıtıp sevdiremediğimiz bir ortamda “yıkım” başlığının öne çıkması istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Zira aşağıdaki Kaliforniya örneklerinde de görüleceği gibi bir kısım tanınmış tasarım yapıları da eleştiri odağına alınabiliyor. Dolayısıyla bu tarz belirlemelerin sonucunda oluşan tartışmaların seviyesi elbette önem taşıyor.
1. Boston Hükümet Merkezi binası.

Kallmann, McKnnell & Knowles tarafından tasarlanan bina, epeydir uzun tartışmaların kaynağı olmuştur. Yıllar boyunca binayı hem korumak hem de binayı yıkmak için sayısız teklifler olmuştur. Bir kısım mimar yapıların yıkılıp yerine daha uyumlu bir Boston City Hall yapılabileceğini, bir kısmı ise binanın yıkıldıktan sonra eskiden bulunan özgün mahallenin buraya inşa edilmesi fikrini öne sürüyor

 

Boston Hükümet binası mı? Yok değil, değil… İstanbul, Aksaray, İSKİ Genel Müdürlük binası 

Bu binanın bizim ülkemizde bir ikizi ya da Boston Hükümet binasından kopya sayılacak kadar çok etkilenilerek yapılmış olanını biliyoruz. İstanbul Aksaray’da İSKİ binası sözünü ettiğimiz. Yıllarca hizmet verdikten sonra iki yıl kadar önce bu kez “çirkin” olduğu için değil, belediyenin yerine otel yapmak için yıkmak istendiğini ancak şimdilik bu amacın fiiliyata yeterli verimlilikte teklif olmadığı için dönüşmediğini de vurgulayalım.

Üstünde çekme katın tam kata çevrilmesiyle yapılan ve “mimari bütünselliği” tamamlayan ilave…

2. Barbie Dream House

1961 yılında kamuoyuna tanıtıldı ve mimar Alexander’a göre plastik pembe küçük saray süsleri gibi olan “ev” birçok genç beynin bozulmasına yol açmıştır. Belirli bir yaşta olanlar için bu ‘bina’ Amerika’daki diğer yapılardan daha estetik zannedilmiştir. Alexander bu yüzden “Minyatür yıkım topu getirin” diyor.

3. Portland Binası.

1982 de kapılarını açan Michael Graves tarafından tasarlanan Portland Binası yıkım listesine girmekten alıkonulamamıştır. Konuyla ilgili olarak mimar John Lum “Yüksek bir kitsch, anlamsız jestleriyle bir karikatür…” diyor.

 

4. Meadowlands Xanadu

New Jersey’deki bu kompozisyon da tartışmalı oluşumların başında geliyor. 2004 yılında yapılan bu bina için özellikle New Jersey Valisi Chris Christie “Belki Amerika tarafından çok önemli olmayabilir ama New Jersey için çok çirkin ve lanet bina” diyor ve ekliyor “ şimdi yeni geliştiriciler, yeni bir isim ve devletten bazı teşvikler alarak 2013 için burayı değiştirip çok geç olmadan bu göze batan şey çözülebilir”

5. EMP Muzesi Meadowlands Xanadu in East Rutherford, NJ
Eskiden Experience Music Project olarak bilinen, popüler müzik ve bilim kurgu üzerine düşünülen müze, ünlü mimar Frank Gehry’nin tarafından tasarlanmıştır.

Bizi yanlış anlamayın biz onun Dancing House ve LA Walt Disney Konser Salonu yapılarına, Hannover Gehry Kulesine tapıyoruz. Ama belirttiğiniz gibi bu yapıdan şüpheliyiz ve mimarın anısına onun büyük koleksiyonu yanında bu yapının oldukça uydurma olduğunu söylüyoruz.

6. The Barclays Center in Brooklyn, NY

Bu merkez, Brooklyn Prospect Heights semtinde tartışmalıdır.
Forest City Ratner tarafından yaptırılan bina, bulunduğu mahalde orantısız büyük bir kütle olarak görünmekte ve tahliye edilerek yıkılması önerilmektedir.

 

7. Marriot Marquis Otel, San Fransisko

1989 yılında tamamlanan San Francisco’da Marriot Marquis genellikle dev bir müzik kutusu gibi görünümüyle tarif edilir. Bu bir binanın aynalı cam kaplaması ve beton geometrik parçaları açık havada bol San Francisco güney siluetinin boyunca oldukça büyük bir yer kaplar.

8. The Ascent in Covington, KY
Ascent kavisli hilal şeklinde mavi ve beyaz lekeli ızgara desenli cephesi ve teorik olarak gökyüzü ve nehri yansıtmak amacıyla düşünülmüştür

9. The J. Edgar Hoover Building in Washington D.C.

Fedral soruşturma ofisi olan bina “kale gibi ve ulusal sırları saklamak” için mükemmel olabilir ama kent için baskıcı ve katı bir blok görünümünde.

10. Kaden Building in Louisville, KY

“Kendine özgü desenleri ile benim favori dantelli Barbie elbiseme benziyordu…” California Ev + Tasarım Editörü Mary Jo Bowling bu yapı için böyle bir yorumda bulunuyordu. Bu bina 1966 yılında inşa edilmiş, yuvarlak ayak ve kalın topuklu go-go çizme gibi modası geçmiş, bugün coşkulu desen ve hantal kulesiyle itici yapılardan biri.

 

11. Mall of America in Bloomington, MN

Onun büyüklüğü ile Amerika’nın kendisinin “Mall” olduğu gerçekliği üzerine kısmen hoş görülen bu tür kentsel manzaralar artık itici olmaya başladı. Mall of America alışveriş merkezi de bu yapılardan biri.

12. Trump Tower in New York, NY

NYC 50. Cadde ve 56th Sokak köşesinde yerleşmiş, 68 katlı bir binadır ve 1980’lerin aşırılaşmış sembollerinden biridir. Bina pirinç konstrüksiyon, aynalar ve pembe renkli Breşi Perniche mermeri ile kaplanmıştır. Bu yapı da artık gözden düşmüş gibi görünmektedir.

 

13. New Mint in San Francisco, CA

1937 yılında açılan, San Francisco, New Mint tam olarak aslında “yeni” değildir vezaman geçtikçe yaşlanmakta, “yeniliğini” iyice yitirmektedir.
Bu konuda mimar Tom McElroy “Dikenli tellerin ardında kapalı bulunan bu bina başbakanın gayrimenkulü. Orada tam olarak neler oluyor? Yıkım topunu bu binaya gönderin! ” diyor.

14. MetLife Building in New York, NY

MetLife inşaatı 1963 yılında kurulduğu günden bugüne ciddi eleştirilere de maruz kaldı. Şehrin en ünlü yerlerinden bazı görünüşlerini tıkayan bu bina monoton ve iri yapısıyla ilk zamanlarından beri çok sevilmedi.
Mimar Lewis Butler “Park Avenue Koridorunu geri kazanalım ve Grand Central Station’u açığa çıkaralım, bu binayı yıkalım.” diyor.

15. The Ziggurat Building in West Sacramento, CA

Batı Sacramento’da bulunan Ziggurat yapı ne yaparsa yapsın yine de çok hoş bulunmamaktadır. Tarihsel bir benzetmenin de durumu kurtarmadığını yıkılabilecekler listesinde olmasını isteyenler çok.

16. AT&T Central Office in Houston, TX
İşe, işyerine girmeden sanki işin kendi yeterince sıkıcı değilmiş gibi, bu neredeyse penceresiz canavarı görmek ve onun içine girmek zorunda olanların ruh halini siz bir düşünün…
İşte bu yapıyla ilgili olarak da düşünülen şeylerden bazıları.


17. 8500 Melrose Ave., in Los Angeles, CA

Los Angeles’ın en çirkin binası (yarışmalara ev sahipliği popüler emlak blogunda Los Angeles’taki en korkunç bina yorumu ağırlıktadır…) unvanını kazanmak için çok şey yapmasına gerek olmadığı iddialarını en fazla alan bir binadır.

18. Morris A. Mechanic Tiyatrosu
Eskiden Baltimore’un önde gelen sanat tiyatrosu sahnesi, şimdi boş duran Morris A. Mechanic Tiyatrosu “çirkin binalar” listelerine girmekten kaçınamadı. Ocak 1967’de açılan bina uzun Charm City sakinleri için sancılı bir nokta olmuş, Mayıs 2012 yılında bir geliştirici binayı yıkmak ve yeni bir proje ile değiştirmek için bir dilekçe vermiştir.

19. Oakley Headquarters in Orange County, CA

Yıldız savaşları karargahı gibi inşa edilen yapı 1977 den beri , “makine çağı için bir anıt, bir buluş gibi tasarlanmış bina” iddiasında olsa da bir türlü kentte yaşayanlar tarafından sevilememiştir

20. Phillip Burton Federal Building in San Francisco, CA

Bu büyük kara kutu bir kere bürokrasinin resmi bir heybetli ve çıkmazını gösteren, mülayim monolit cephesiyle kötü bir hükümet biçimi için ironik bir anıt karakterindedir.

21. Morris A. Mechanic Theater in Baltimore, MD

Kimse bu bina için fütüristik tanımına bağlı olarak bundan daha eğlenceli bir sonuç çıkacağını tahmin edemezdi.


Evet, sonuçta bu tercihler bir tartışma başlatmaya yarayacak kadar argümanı içinde barındırıyor. Mesele sadece “yıkmak” da değil. Bir kente ve halkına sevdirilemeyen binalar için zaman geçip “gözün alışması” yetmiyor. Ne kadar zaman geçerse geçsin insanların kafalarında bir “yıkım topu” o binaları oradan uçuruvermekle meşgul oluyor.

Kaynak: Home Design

Çeviri: Mimdap

9 Yorum
  1. Bence İstanbul’da yıkımlara İSKİ binası ile başlamalı, ardından aynı şekilde Sultanselim’deki iğrenç tarikat binası yıkılmalı. (Beyoğlundan Fatih’e bakınca tam bir kuduruk gibi çıkan bina) Galata’da merkezdeki yapı yıkılmalı, Perşembe pazarındaki iş merkezi kılıklı cam binalar yine aynı şekilde…Kadıköy’de Corner otel kesinlikle yıkılmalı ve tüm beden CHP’li başkan ve belediye meclisi üyelerinden tazmin edilmeli.
    Boğazda son zamanlarda bütün davalara rağmen inşa edilen SALTANAT MEKANI (ne boğaziçi kanunu, ne imar kanunu, ne yasalar, ne ahlak) tümüyle yıkılıp, müsebbibi olan bölgenin planlamasından sorumlu Mimar Sinan hocasından masrafları tazmin edilmek üzere yeniden koru haline getirilmeli.
    İstanbul’da ne kadar çok yapacak iş var.

    Anonim | 7 Temmuz 2012

  2. Ben de yıkılacak bina denince aklıma gelen bazılarını sıralamak isterim: İstiklal Caddesinde Çetinkaya mağazasının bulunduğu yeniden yapılmış yapı, Demirören’in balkonları, şimdi yeniden yapılıp bitirilmek üzere olan daha önce Sözen tarafından üstü yıkılan Gümüşsuyu’ndaki otel, Karaköy’den Kabataş’a kadar yapılan antrepolar.

    necmi yazgan | 8 Temmuz 2012

  3. Mimarlar Odasının Karaköy’deki binası da çok çirkin. Bence o da düşünülebilir. Bu arada genelevlerin de o bölgeden kaldırılmaları gerekir. Semtin gelişmesini engelliyorlar. Tabi oda buna da itiraz etmez mağdur olacak zavallı insanlar edebiyatı yapmazsa.

    Ali Yurttakal | 8 Temmuz 2012

  4. AVM binalarının çoğu kısa sürede büyük kütleli çöplükler haline geldi. Birbirini geçmeye çalışan bu binalar halkın şu andaki sevgisini kaybetmesiyle teker teker yıkılacak binalar haline gelecektir.

    Nuran İyidoğan | 8 Temmuz 2012

  5. Yıkmayı kutsamadan ama belirtmeden de geçmeden,
    -Dağa taşa nereye olduğu önemli olmadan yapılan TOKİ apartmanlarına bu top çarptırılmalıdır. Başka bir kurgu lazımdır.
    En azından dış cephesiyle yıkılmalıdır.

    Melek Genli | 11 Temmuz 2012

  6. Yıkılmasını beklediğim yapılar için sadece İstanbul’u düşünsek yüzlerce isim aklımıza geliyor. Say say bitmez yani.

    Kıvanç Demir | 15 Temmuz 2012

  7. İSKİ binası yıkılmalı çok kötü gecekondu gibi birşey ve o meydana hiç yakışmıyor.
    Daha önce bir bölümü yıkılan Alman Konsolosluğunun yanındaki şimdi yeniden otel yapılan bina da çok kötü. Bence yıkılmalı.

    ahmet gür | 17 Temmuz 2012

  8. bence Ankara Kızılayda köşede duran dev bina yıkılmalıdır. Milli Kütüphanenin karşısındaki Gökkuşağı isimli hiçbir işe yaramayan ve çalışmayan tek katlı garip binalar kesinlikle yıkılmalıdır. Gökkuşağı yapılmadan önce o meydanın halini hatırlıyorum da, ne kadar ferahtı.. şimdi ise karmaşadan başka birşey değil…

    Cemile Ekingen Tümer | 29 Temmuz 2012

  9. Bu ülkede iyi binalar gerçek manada ödüllendirilmiyor. Gerçekten az bir sayıda bilinenler dışındaki mimarlar da ödüllendirilmiyor. İyiyi ödüllendirmezsniz kötü için yol olur. Bence bizim ülkemizde kötüsü yol olmuştur.

    Atilla Güven | 30 Temmuz 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org