Alvar Aalto - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Alvar Aalto
Share 12 Haziran 2017

Alvar Aalto: Finlandiya Mimari ve Tasarım Ustası

 

 

 

 

 

Alvar Aalto dünyaca ünlü Finli mimar, heykeltıraş, sanatçı ve mobilya tasarımcısıdır. Mimarlıktaki en iyi eserleri Finlandiya’da inşa edilirken, ABD’deki şöhreti mobilya ve cam eşya tasarımı nedeniyle geldi. Dünya çapındaki ününe iki dünya fuarı katkıda bulundu: 1937’de Paris ve 1939 / 1940’ta New York. 1938’de New York’taki Modern Sanatlar Müzesi, Aalto’nun eserleriyle ilgili bir sergi düzenledi. Mobilya tasarımlarını ve binalarının resimlerini sergiledi.

 

 

Ahşabın ustalığı ve mobilya üretiminde ahşabı denemesi, 1930’larda birçok patente yol açtı. Tasarımlarından biri, Tüberküloz hastalarının nefes almasını kolaylaştıran Paimio sandalyeydi. Sandalye günümüzde sadece güzel ve modern görünüm için satın alınır. Aalto’nun tasarımları, güzelliğin işlevselliğe eşlik edebileceğinin kanıtı.

 

 

 Bükülmüş Ahşap Koltuk 41 “Paimia” c. 1932. Fotoğrafçılık: Wikimedia Commons ile Daderot

 

 

 

1935 yılında, Artek Şirketi’ni mobilya sektöründeki en önemli müşterilerinden biri olan Maire Gullichsen ile kurdu. Maire Gullichsen, bir işadamı ve bir sanat eseri koleksiyoncusu olan Harry Gullichsen’in karısıydı. Aalto, Finlandiya Noormarkku’ya yakın olan Gullichsens için Villa Maire’i tasarladı.
Tasarımcı, 50 yılı aşkın süredir devam eden kariyeri boyunca mimari tarzını birkaç kez değiştirdi. Stili, başlangıçta klasikleşmeden, kariyerinin ortasında modernizm ve deneyime, daha sonra da anıtsallığa kadar uzanıyordu.
İki kere evlendi. İlk karısı, 1940’larda ölen Aino, ikincisi ise onu geride bırakan Elissa idi. Her iki eşi de işinde onunla işbirliği yapan mimarlardı.
Alvar Aalto’nun tanınmış tasarımlarından oluşan seçkimize göz atalım:

 

 


1) Belediye Binası, Seinäjoki, Finlandiya

 

 

 Çim Basamakları Seinäjoki Belediye Binası’na uzanır. Fotoğraf: Wikimedia Commons ile Kotivalo (CC BY-SA 3.0)

 

 

 

Belediye binası inşaatı 1962 yılında tamamlanmıştır. Dış kısımdaki porselen mavi çiniler ve geniş çimenli basamaklar modern görünümüne katkıda bulunur. Salon, bir kilise, kütüphane ve diğer pek çok olanak içeren mimar tarafından tasarlanan bir kompleksin parçası olarak geliyor.

 


2) Meryem’in Göğe Kabulü, İtalya

 

 Fotoğraf: Franco Di Capua

 

 

Aalto bu kiliseyi 1960’larda, deney aşamasının zirvesi sırasında tasarladı. Kilise, eski mimari ve ilham verici pencerelerden esinlenerek gün ışığına çıkacak devasa kemerlere sahiptir. Bina, tasarımcı 1976’da öldükten sonra 1978’de tamamlandı.

 

 


3) Baker Evi, Cambridge, Massachusetts, ABD

 

 

  Fotoğraf: Wikimedia Commons ile Gunnar Klack (CC BY-SA 4.0)

 

 


MIT’deki bu yatakhane, Alto’nun Amerikan topraklarındaki en belirgin eseridir. Bu dalgalanmalar her konut sakini için en uygun görüşü ve binaya uygun havalandırmayı önerdi. Mimar, yakındaki kalabalık caddelerden gelen gürültü problemini çözdü. Pencereleri çapraz olarak trafiğe dönük olacak şekilde tasarladı.

 

 


4) Tüberküloz Sanatoryum, Paimio, Finlandiya

 

 

Tüberküloz Sanatoryum İç – Fotoğraf: Flickr kullanıcısı Leon (CC BY 2.0)

 

 

En iyi sağlık mimarisi burada gördüğümüz şeydir. Ünlü mimar bu tasarımı kariyerinin başlarında yarattı. Sanatoryum Tüberküloz mağdurlarının zayıflatıcı hastalıklardan kurtulabilecekleri bir tesistir. Hastanenin özel ihtiyaçlarına göre hastaneyi tasarlamak için doktor ve hemşirelerden tavsiye aldı. Tasarımcı, oda ısıtma sistemlerinde, aydınlatmada ve mobilyalarda ortaya çıkan ayrıntılara dikkat etti.

 

 


5) Enso-Gutzeit HQ, Helsinki, Finlandiya

 

 

Fotoğraf: Wikimedia Commons ile I99pema (CC BY-SA 4.0)

 

 

 

Aalto, komşu katedralin aksine dev kağıt hamuru ve kağıt imalat şirketinin ofis binasını tasarladı. Finlandiya ahşap ve taşla ünlü olduğu için cephede her iki malzemeyi de kullandı. Carrara mermerindeki cepheyi kapladı ve ahşap çerçeveli pencereler kullandı.

 

 


6) Mobilya Tasarımı

 

 

Çay Sepeti – Fotoğraflar: Holger.Ellgaard Wikimedia Commons ile

 

 

 

Dünya Alvar Aalto’yu bükülmüş ahşabın mucidi olarak bilir. Yaklaşımı ve tasarımları, Eameses ve Eero Saarinen gibi aynı dönemin diğer tasarımcılarını da etkiledi. Tablolara ek olarak, üç ve dört ayaklı taburelerinin çoğu, bugüne kadar halk tarafından aranıyor.

 

 


7) Aalto Vazo (Savoy Vazo)

 

 

Alvar Aalto Koleksiyon Savoy Vazo – Iittala’nın İzniyle

 

 

 

 

Alvar ve karısı Aino’nun ikonik bir eseriydi. Vazo, tasarımcıların Helsinki’deki Savoy restoranında ürettikleri pek çok öğenin arasındaydı. Aalto, 1937’de açılan restoranı ve içindeki hemen hemen her şeyi tasarladı.

 

 

 

Kaynak: Dezeen

 

 

Hugo Alvar Henrik Aalto (3 Şubat 1898, Kuortane -11 Mayıs 1976, Helsinki)
Alvar Aalto, modern mimarlık ve tasarımının ile en büyük isimlerinden biridir.

 

 

Finlandiyalı A. Alto, 20. yy’ın en önemli mimarlarındandır. En büyük katkısı Bauhaus’un ve uluslararası üslubun öbür türevlerinin katı mimarlık öğelerini insanileştirmiş olmasıdır. İnancını kısaca şöyle özetlemiştir: “Yaşama daha kişisel bir yapı kazandırmak mimarın görevidir”.

Aalto, 1921’de Helsinki Politeknik Okulu’nu bitirdi ve 10 yıl içinde, yapıları ve mobilyalarıyla, Finlandiya mimarlığının başlıca ustası olurken, bu mimarlığın sesini uluslararası alanda ilk kez duyurmayı başardı. 1927-1933 arasında Turku’da çalıştı. 1933’te Helsinki’ye yerleşti. 1935’te ilk eşi mimar Aino Marsio’yla, kayınağacı levhalarının üstüste yapıştırılıp bükülmesiyle elde edilen mobilyalar üreten Artek şirketini kurdu. Pekçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Aalto, 1963-1968 yıllarında Finlandiya Akademisi başkanlığında bulundu.

Aalto kendine özgü mimarlık üslubunu, konferans salonundaki akustik dalgalı tavanıyla ünlü Viipuri kütüphanesinde (1927-1935; 1943’te yıkıldı) ve basım odasındaki koni biçiminde sütunlarıyla ilgi çeken Turun Sanomat gazetesi binasında (1927-1930) geliştirdi. Paimo sanatoryumuyla (1929-1933) uluslararası üne kavuştu: Altı yapıdan oluşan bütün, balkonlarının her biri gün ışığını en çok alacak biçimde tasarlanmıştır.

1937’deki Paris Sergisi ve 1939’daki New York Dünya Fuarı için hazırladığı Finlandiya pavyonlarıyla ve New York Modern Sanat Müzesi’nde çalışmalarına ayrılan 1938 sergisiyle ününü pekiştirdi. Harvard Üniversitesi’nde ders verdi, bir yandan da Cambridge’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde Baker House yatakhanelerinin tasarımını yaptı (1947-1948). Rusya-Finlandiya savaşının (1940) ve II. Dünya Savaşı’nın Finlandiya’da yol açtığı yıkım, ülke boyutunda bir yeniden yapılanma ve kentleşme planı gerektirince söz konusu plan (özellikle Helsinki kent merkezinin düzenlenmesi), Aalto’nun başkanlığı altında bir komisyon tarafından tasarlandı.

Bir adada yer alan Saynatsalo kasabası için de, çevredeki göl ve ormanlarının manzaralarını vurgulayan bir belediye merkezi yapan (1950-1952) Aalto’nun sonraki yıllardaki yapıları daha sadedir. Ancak anıtsal Kongre Evi’nde (1962-1975) ve Helsinki Kültür Merkezi’nde de sanatın insancıl boyutlarını ortaya koymuştur.

Alvar Aalto, Mimarlık, Mobilya ve Tasarım
Orta Yüzyıl modern mimari ve mobilya tasarımı denince en önemli kişilik hiç şüphesiz Alvar Aalto tasarımlarıdır. Memleketi İskandinavya modernizminin babası olarak bilinen ve uzun tasarım kariyerinde ortaya koydukları onun etkilerini halen gündemde tutar.
Evinize modern İskandinav stili eklemek için arıyorsanız, Alvar Aalto, bu konuda mükemmel bir ilham kaynağıdır. Alvar Aalto, 1921 ile 1916’da Helsinki Teknoloji Üniversitesi ile Finlandiya’da ilk öğrenilen mimarlık eğitimini başlattı. 1923 yılında üniversiteden ayrıldıktan sonra, kendisinin ilk mimari ofisini açtı. Aldığı ilham ile yeni, modern şekillerde yorumlanabilir tasarımları ile klasiszm ile başlayan yolculuğun rotasını modernizme çevirdi. Ama soğuk modernizmin aksine, Aalto mimarisi genellikle açık renkli ahşap, sıcak renkler, ve kıvrımlı hatlar gibi kendine has morfoljik yaklaşımları ve doğal malzeme kullanımı gibi bazı özgünlükleri içermektedir.

Ancak Aalto’nun damgasını vurduğu alan sadece mimarlık değildi. Modernizmin birçok hayranı ondan,” Paimio Başkanı “ gibi birçok ünlü mobilya parçaları,” Üç bacaklı istifleme Tabure” , “Dört Ayaklı Tabure” , Koltuk, … gibi onun imzasını taşıyan bir çok mobilya tasarımını öğrendi. Onun “Paimio Başkanı” muhtemelen tüberküloz hastaları içindi ve her gün uzun saatler boyunca oturup, öyle ki aslında yarattığı en ünlü eseriyle, hasta için en kolay nefes almak için mükemmel olan sandalyenin arka açısı ile üretilmiş özgün bir üründü.
Onun mobilyada belli yapılara ve anlayışlara öncülük ettiği malumdur. Hafif huş malzeme ve bükülmüş kontrplak kullanımı onun mobilya tasarımcılarına açık kapısı gibidir. Mobilya ile birlikte, Aalto, cam ve tekstil tasarımları, özellikle vazolar olmak üzere çok ünlüdür.

Alvar Aalto Koltuk

 

 

ALVAR AALTO’NUN BAŞLICA ESERLERİ

 

 

 

 

 

 

Mount Angel Abbey Library, 1964-70
St. Benedict, Oregon
Alvar Aalto
Photograph by Strode Eckert

 

 

Opera House, 1959
Completed 1981-88
Alvar Aalto, Elissa Aalto, Harald Deilmann
Photograph by Angela Otto and Friedrich Ostermann/OzOn

Experimental House for Alvaar and Elissa Aalto, 1952-53
Muuratsalo, Finland
Alvar Aalto
Photograph by Rauno Traskelin

Finnish Pavilion, 1938-39
New York World’s Fair
Queens, New York
Alvar Aalto
Photograph by Ezra Stoller
© Esto

Savoy Vase, 1937
Alvar Aalto
Manufactured by Iittala

Vase designs for Karhula-Iittala Glass Design Competition, 1936
Manufactured by Iittala

Paimio Chair (profile), 1933

Aerial view of Paimio Tuberculosis Sanatorium, 1929-33
Paimio, Finland

Villa Maira Projesi, Finlandiya

Seinäjoki Kültür Merkezi, Finlandiya

Alvar Aalto Müzesi, bulunan eğimli yamaç üzerine odaklanmıştır. Müze binası için Alvar Aalto planları 1973 yılında tamamlanmıştır. Birlikte Orta Finlandiya Müzesi (Alvar Aalto, 1961), binalar Jyväskylä (Alvar Aalto, Üniversitesi’nde bir kültür merkezi formu 1951-1971) hemen yakınında.
Müze binaları da “beyaz” geç bir dalga temsil, ancak anıtsal aynı zaman görünüm ve ölçek farklıdır.

Kaynaklar
www. vikipedi.com
www.wordpress.com
www. swanklighting.com

Çeviri: Mimdap

10 Yorum
  1. gerçek bir usta, modern zamanların en yaratıcı simalarından bir. tasarımının gücü, geçmiş büyük sanat akım ve kolları haline gelmiş klasik, gotik, barok, rönesans ve sonra artnuveau,… gibi büyük nehirlerin dışında bağımsız bir yol tutturmak müthiş bir şey. tasarım ortamına başka bir dünyadan gelmek gibi bir şey adeta. bütün kalıpları kırarak yeniyi yaratmak. üstelik her alanda ve sanat kollarnda da. ilham kaynağı, çok yönlü örnek kişilik.

    necmi yazgan | 7 Ekim 2011

  2. çok karizmatik biri öncelikle. o kadar enerji ile dolu ki her yaptığı şey farklı. hepsi başka bir biçim ve içerikte.

    meral yılgör | 8 Ekim 2011

  3. Bir mimar kaşıktan şehre kadar herşeyi tasarlayabilmelidir. Fıtrat kanunlarına en çok uyan, en iyi tasarımları yapabilir.

    Hayati Binler | 9 Ekim 2011

  4. Çok yönlülük ancak bu kadar olur. Ustalık ve engin bir dehanın buluştuğu Aalto, mimarlığın hayatın her alanını kapsadığının da bir öğretmeni aynı zamanda.

    Orçun Kuzey | 24 Ekim 2011

  5. sağlunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    ceren | 1 Nisan 2014

  6. Mimarlığı taşımış ve böylece usta mimar olmuş olanlara binlerce kere teşekkürler. İyi ki varsınız.

    sevgi kurt | 8 Ağustos 2014

  7. Helal olsun ödevimde işe yaradı :D

    Helallllll | 7 Ekim 2015

  8. büyük usta. hala çizgisi aşılamadı.

    Demet Gazioğlu | 9 Şubat 2017

  9. Büyük, büyük, büyük tasarımcı, mimar kime denir sorusunun cevabı.

    nermin yalçındağ | 5 Eylül 2019

  10. Dünyaya mimarlığı sevdiren, öğreten adam.

    Koray Aydıner | 9 Eylül 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org