Busan Operası için bir proje... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Busan Operası için bir proje…
Share 9 Eylül 2011

Busan Opera Binası için bir öneri / Nabito Arquitectura

Nabito Arquitectura tarafından tasarlanan yeni Busan Opera Binası, dünyaca ünlü bir opera binaları ağının parçası olmaya aday, uluslararası harita üzerinde şehrin konumlanmasını sağlamakta…Bu sadece bir uluslar arası ağın gelişmesi anlamında değil yerel anlamda da bir dönüm noktası olarak hizmet verecek.
Busan operası binası insanların kolektif hafızalarında yer almanın yanı sıra aynı zamanda günlük yaşam deneyimlerinin de bir parçası olacaktır.

Seçkinci bir programı olmasının yanı sıra, bir Opera binası için hedeflenen kullanıcı grubu da çok özeldir. Bu erişilebilirlik kavramı üzerinden ortaya çıkan bir olgudur; görsel veya programlı şeffaflık ve iletişim, fiziksel, önerinin şekillendiği anahtar kavramlardır.

Site ve bina, yaya ve araç yolları ile fiziksel olarak erişilebilir olmanın yanı sıra bir “drop-off” alanı ile de deniz erişimi sağlanmıştır. Sadece görsel olarak değil, kent ile deniz çekici, ama aynı zamanda fiziksel bütünlük sağlamaktadır. I-Opera çekirdeği açık ve belirgin bir kamusal alana ev sahipliği yapar. Fonksiyonların çok sayıda binanın bir araya getirilmesiyle kurgulanmış olması; uzmanlaşmış alışveriş alanı, sergi alanı, kafeterya, bu kamu binasının kalbinin attığı merkezi şekillendirmektedir. Site çevresinde yer alan kamusal bambu “ormanı” serisi ucunda yer alan restoran ve çocuk oyun alanı ile tamamlanmaktadır.


Era house adı verilen (törensel boşluk), halka açık çekirdek ve açık bir platform ile iç ve dış arasındaki sınırların bulanıklaştığı esnek tiyatro yapısı üç ana fonksiyondan oluşur.


Binanın kalbine yürüyen, üç empatik merdiven ziyaretçilere, binanın farklı etkinliklerine ulaşmak için seçenekler sunar. Iç bükey sergi alanını geçerek, dairesel bir rampa ile halka açık bir podyum yapı üstüne lobi bağlanır. Saydam bir zar ile kaplı bina ve dolaşım alanı sürekli bir akış, sadece bina ve çevresi arasında değil, aynı zamanda binanın kendisi içinde bir diyalog ortamına izin verir. Bir pop konser, konferans, bir Puccini’nin opera ve bir yüzme yarışı veya bale… Farklı bir ikincil opera gibi, aynı zamanda farklı performanslar dahil edilebilirsiniz.





Her şeyi gören bir göz gibi, yerleşmiş uzay çatı ise yapının şehrin 360 ⁰ panoramik bir görünümü ve okyanusa açılımını sağlar. Burası proje çevresinde yer alan birden fazla faaliyetlerin de görselleştiği noktadır. Bu ziyaretçi seyircilerin (sergi, opera, konser …) sayıca daha fazla olduğu için değil, aynı zamanda seyirci ve oyuncuların karıştığı bir süreçtir ve seyircilerin performansın parçası olmalarını da sağlar.I-Opera, çok daha fazla, gerçek, otantik ve interaktif alan ziyaretçilerin deneyim yapma, iç içe yaşam ve performansları için bir ortam oluşturur.

Sürdürülebilir bir bina inşaat geleneği ve toplumun gelecekteki refahı hayati önem taşımaktadır. Sürdürülebilir yapı, istemci ve tasarım ekipleri bu proje yaklaşımının temel bir parçası ve tasarımı etkileyen ana unsurdur. Bu üç ana alanda malzeme kullanımı, somutlaşan karbon ve karbon emisyonlarını en aza indirmeye odaklanmıştır.

Herhangi bir bina CO ₂ emisyonlarını azaltmak için kullanılan enerji nasıl olmalı sorusuna, binanın içinde enerji talebinin azaltılması tasarım için birincil itici güç olmuştur. Bu uzun vadeli enerji performansı üzerinde büyük etkisi olduğu bilinen binanın formunu da etkilemiştir. Gereken yenilenebilir veya düşük emisyonlu enerji kaynaklarının miktar ve kapasiteleri ile doğrudan etkileri gibi mümkün olduğu kadar, binanın enerji kullanımı minimumda tutulması ile sonuçlanmıştır.




vaziyet planı

Amacı CO ₂ emisyonları azaltmak için değil, aynı zamanda onun emilimini de daha yüksek bir seviyeye ulaştırmak için önlemler düşünülmüştür. Bu nedenle, site, bambular, diğer bitkilerin % 35 daha fazla CO ₂ emen bitkiler olması seçilmiş. Ayrıca bu niteliği olan malzemelerin kullanımı ile dikilmelerine dikkat edilmektedir. (Francisco Gallo Mejia) Bambu, güç ve dayanıklılık için bilinen bir yerel malzemeler ve bir ahşap yerine çim gibi olması nedeniyle de daha çok daha hızlı büyür. Bitki geniş bir kök sistemiyle sürekli yeraltında büyümekte ve çim gibi, doğal olarak kendini takviye etmektedir. Bambu ağaçlarının aksine, yenilenebilir bir kaynaktır, hızlı bir şekilde yeniden oluşturulur.

Bambu, çok yönlü ve sürdürülebilir bir yapı malzemelerinin birisini oluşturmaktadır. Kendi ağırlığı için son derece güçlü ve hem yapısal amaçlarla hem de kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Dikimleri ise ¨ orman ¨ etrafında bambular olağanüstü nitelikleri ve özellikleri ortaya koyar. Bambunun bu çok yönlü özelliği de, bambu kullanılarak hazırlanmış müzik aletleriyle ekran üzerinden sergilenecek.

LED Çevre dostu Medya Duvar

Bina, gündüz güneş enerjisi toplamakta ve hava karardıktan sonra cephesindeki ekranı aydınlatmak için kullanmakta böylelikle bir günlük iklim döngüsünü yansıtmakta, kendi kendine yeten bir organik bir sistem olarak çalışmakta… Bu teknolojinin ünlü bir örneği: “Pekin Medya Duvarı” dijital medya sanatına adanmış ilk mekan. Bu, bugüne kadar, bütün bir binada zarf olarak uygulanan ve sürdürülebilir teknoloji ilk radikal bir örnek sunmaktadır.

Her cephe, dikey çelik sütunlar sayesinde yaklaşık 1m genişteki bölüme ayrılmıştır. Bu alanlarda, LED paneller, binanın ihtiyaçları (eğlence, reklam, kültür, bilgi ve olaylar için projeksiyon ekranları) göre görünüm değiştirebilmekte ve merkezi bir bilgisayar tarafından yönetilmektedir.

Mimarlar: Nabito Arquitectura
Yer: Busan, Güney Kore
Tipoloji: Özel – Kamu
Projesi: Proje tasarım
İşveren: Busan Metropolitan City, Güney Kore
Proje aşaması: Uluslararası Fikir Yarışması.
Tarih: 2011
Yüzey: 60.000 m2
İşbirliği yapanlar: Agita Putnina, Furio Sordini, Alessandro Costantini, Lina Gronskyte, Dana Mazaarani, Daniel Ghutler Liva Vilcina

Kaynak:Archdaily
Çeviri:Mimdap

 

4 Yorum
  1. oldukça fütüristik yaklaşımlara sahip proje uzay çağı izleri taşıyor. hoş bir yaklaşım.

    necmi yazgan | 16 Eylül 2011

  2. günümüz mimarisinin insan-mekan odaklı ve soyut tasarımların,kenti yeniden biçimleyen şekillerinden yola çıkılarak tasarlanıyor olması..

    Anonim | 24 Eylül 2011

  3. günümüz mimarlığının vardığı yeni kent mekanlarının insana odaklı soyut+fonksiyonel ilişkisinin eriştiği tasarımlarla güzelleşiyor..

    kemalsahinkaya-12964 | 24 Eylül 2011

  4. günümüz mimarisinin artık insanlara sağlıklı yaşam sürme noktasında sürdürebilirlik ve yenilenebilir enerjiye çok önem veriyor her binanın mutlaka leed veya bream sertifikası alması lazım

    miro | 26 Eylül 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org