Sokakta araba ve halı yıkayana ceza - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Sokakta araba ve halı yıkayana ceza
Share 5 Haziran 2008

İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı su tasarrufu kampanyası çerçevesinde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra su israfının önüne geçmek için cezai yaptırımlara da başvurma kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi bu doğrultuda, ilçe ve belde belediyelere yazı gönderecek ve belediyelerden zabıtaları aracılığıyla denetimleri sıklaştırmasını isteyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanında kalan 19 ilçe, 38 belde ve 164 köye 24 saat sağlıklı içme suyu temin etmekle görevli olan Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde göndereceği yazı ile 50 kilometrelik yarıçap içinde ruhsatsız çalışan tüm oto ve halı yıkama istasyonlarının kapatılması isteyecek. Yazıda ayrıca zaten yasak olan ve Kabahatler Kanunu’na göre çevreyi kirletmekten 62 YTL cezası bulunan sokakta halı ve araba yıkama uygulamaları konusunda da taviz verilmemesi istenecek.
Kendi zabıta kadrosunu da güçlendiren ve 250 yeni zabıta alan Belediye, önümüzdeki süreçte 100 yeni zabıta daha alacak ve 300 zabıtayla kentteki kaldırım işgalleri, işporta gibi sorunların yanı sıra su israfıyla da mücadele edecek. Sokak sokak denetim yapan zabıta ekipleri ilçe ve belde belediyelerdeki zabıtalarla eş güdümlü çalışarak su israfında bulunanlara da mücadele edecek.

Kontrol artacak

Büyükşehir’in eskiden 40-50 kişilik bir zabıta gücü olduğunu ancak yasal değişiklikle birlikte geçtiğimiz günlerde 250 civarında zabıtayı kadrolarına aldıklarını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “100 kadar daha alma hakkımız var. Bunların 50’sini idari işlere ayırdıktan sonra, 300’üyle kaldırım işgalleri, görüntü kirliliği, işporta ve çığırtkanların yanı sıra su tasarrufu konusunda vatandaşlara uyarıcı çalışmalar da yapacağız” dedi.
Yasalar çerçevesinde her türlü yetkiyi kullanacaklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu hepsi 2 ve 4 yıllık üniversite mezunlarından oluşan zabıta kadrosu ile sıkı bir çalışma yapacaklarını söyledi. İzmir genelinde hizmet veren oto ve halı yıkama istasyonlarının 2. sınıf gayri sıhhi müessese oldukları için denetleme yetkisinin ilçe ve belde belediyelerde olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu; önümüzdeki günlerde ilçe ve belde belediyelere yazacakları yazı ile bunları da sıkı denetim altına alacaklarını söyledi.

Hangi yaptırımlar uygulanacak?
1-Halı ve oto yıkamacılara sıkı takip: İlçe ve beldelerdeki oto ve halı yıkama istasyonları denetlenecek. Ruhsatsızlar kapatılacak, kurallara uymayanlara, su israfı yapanlara uyarıda bulunulacak ve uyarının ardından cezai işlem de uygulanabilecek.

2-Sokakta yıkamaya 62 YTL ceza: Tüm Büyükşehir, ilçe ve belde zabıtaları, su tasarrufu konusunda teyakkuzda olacak. Bu çerçevede, esnaf ve vatandaşlar su tasarrufu konusunda bilgilendirilecek. Su israfı yaptığı tespit edilenler uyarılacak. Zaten yasak olan sokakta oto ve halı yıkamaya da taviz verilmeyecek. Bunu yapanlara ilçe ve belde belediye zabıtası tarafından Kabahatler Kanunu’na göre çevreyi kirletmekten 62 YTL ceza kesilecek.

3-Büyükşehir Belediye Zabıtası yaptığı denetimler sırasında kendi sorumluluk alanındaki oto ve halı yıkama istasyonlarını da denetleyecek. Su israfı konusunda işyerlerini uyaracak olan zabıta denetleme ve ceza kesme yetkisi ilçe ve belde belediyelerde olduğu için ihtar da verebilecek.

Kaynak: Yeni Asır

1 Yorum
  1. Sayın muhtarlarımızda genellikle cumartesi ve pazar günleri akşam üzeri apartman ve ev önlerşinde araç yıkanıyor bu vakitler mahallede gezip gördüklerine anlatsa komşular arasındaki tatsızlıkların olmasını kesinlikle önler büyükşehir belediyesinin bu konuda muhtarların elini taş altına sokması hususunda gereğini yapmasını arzu ediyorum.

    Mustafa kalaycı | 22 Mayıs 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org