Doğrusal Ev - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Doğrusal Ev
Share 12 Temmuz 2011

Doğrusal Ev /
Tasarım:PATKAU MİMARLIK

Doğrusal ev salt spring adasındaki 16 dönümlük bir arazide yer almaktadır. Bu ada, Vencouver adası ve British Columbia, Kanada anakarası arasındaki Strait of Georgia’da bulunmaktadır. Mülk, doğudan batıya özgün Douglas köknar ağaçlarından oluşan bir sırayla bölünmektedir.

İnşaat alanında kuzeyden güneye doğru düşen bir eğim vardır. Mevkinin güney kısmı bir meyve bahçesi içermektedir. Kuzeyi ise bir çayırlıktır. Mülkte önceleri bir yazlık kulübe ev bulunmaktaydı ancak satıldı ve yakındaki başka bir mülke tekrardan yerleştirildi. Var olan ambar,garaj ve studio binaları hala yerinde durmaktadır.

Douglas köknar ağaçları farklı olarak çiftliği bölecek şekilde yerleştirilmiştir. Ağaçlar yapılı,yaşlı,dikensiz ve rüzgara karşı korumasızdır. Ağaçlar dikkatinizi üzerlerine çekip, geçen süreyi ve bu süredeki varlıklarını farketmenizi sağlıyorlar. Bu ağaçların bir nevi eski yürekleri var.

Yeni ev, kuzeye doğru köknar ağaçları sırası ve güneye doğru olan meyve bahçesi arasında dar alandan süzülüp giriyor. Köknar ağaçlarının güneyde oluşturduğu düz sıra boyunca 267 feet genişliyor. Evin bir tarafı köknar ağaçlarına ve arkasındaki su manzarasına bakarken diğer tarafı geçitlerle bitişik olan meyve bahçesini görüyor. Güneydeki kültürel meyve ağaçları ve kuzeydeki yerli meyve ağaçlarının birleşimindeki berraklığın pekiştirilmesi için meyve bahçesi, eklenen yeni ağaçlarla daha muntazam hale getirildi. Evin tam kapsamı dış cepheden asla tecrübe edilemiyor. Bu tecrübe karanlık bir sır ,sanki bir figür ağaçların ekranlarından içeri ve dışarı kayıyormuş gibi. Ağaçların ayrım yerlerinde ev her bir tarafından ana ikamet alanına ve misafir kışlalarına bir sayvan tarafından parselleniyor.

Evin dış cephesi,(duvarlar,korkuluk ve kanatçıklar)kömür,renkli tel ve çimentoyla giydirilmiş. Bu da evi koyu yeşil yaprakların tarafından bakınca neredeyse görünmez hale getiriyor.

İç kısım, parlak,yarısaydam akrilikten yapılmış bir iç kaplamayla nitelendirilmiş. Panel kesilmelerini en aza indirgemek için, bu yarısaydam lavhalar projenin boyutlu modülünü tasdik ediyor. Kırkın üzerinde düzeltilmiş ve müdahele edilebilir akrilik çatı penceresi çatıya ve iç duvarlara güneş ışığı getirerek içteki dolguların sürekli parlamasına neden oluyor. Geceleri, çatı pencerelerine monte edilmiş florasan ışıkları bütün iç kısmı parlayan bir alana çeviriyor. Baştanbaşa bu parlaklıkla çevrelenen alanlar şöminelerde ayrılıyor.

Kalabalık sayıdaki kaygan aliminyum cilalı kapı panelleri kirişlerden uzaklaştırılmış. Panellerin hepsi içeri ve dışarı çekilebilir, böylece Salt Spring adasının hava koşullarında ev, yazlık bir ev haline dönüşebiliyor.

Mimarlar: Patkau Mimarlar
Yer: Salt Spring Adası, British Columbia, Kanada
Tasarımcılar Kurşun: John Patkau Patricia Patkau, Peter Suter
Takım: Greg Boothroyd, Christina Gri, Steffen Knab, Hiro Kurozumi, Renee Martin
Yapısal: Yazın Jones Christoffersen Ltd
Yüklenici: Spratt Emanuel Mühendislik Ltd
Proje yılı: 2006 – 2009
Fotoğraflar: James Dow

Kaynak:Arc Daily
Çeviri: Nisan Atalay

3 Yorum
  1. çok yaratıcı ve net. sadelikten ödün vermediğin zaman çizgi bir yerlere taşıyor aslında.

    osman çoban | 13 Temmuz 2011

  2. Bina bir defa dışıyla da ikon. İçindeki sadelikte ikon. Herşey çok kararlı ve adı gibi “düzgün ev”

    Mustafa Menke | 16 Temmuz 2011

  3. İnsan doğasına aykırı yapılar bir süre sonra sürdürülebilirlik noktasında problem olmaya başlıyor.Mimar olarak salt okunur yapılar yerine daha yaşanabilir,evrensel ölçü oranlarına uygun yapılar yapabiliriz diye düşünüyorum.

    yzgarc hitects@gmail.com | 18 Temmuz 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org