Walk-in Cinema / Suyabatmaz Demirel Architects

Mimar Suyabatmaz / Demirel Mimarlık Hakan Demirel

Ekip M. Uzman, O. Ülgen, E. A. Yaşuk

Müşteri Salt Beyoğlu

Yer Beyoğlu, Istanbul/Turkey

Büyüklük 160 m²

Tasarım’ın kurucusu Han Tümertekin tarafından eski Siniossoğlou apartmanını restorasyonu ile gerçekleştirilen, SALT Beyoğlu’ndan sonra SALT Galata’da (eski Osmanlı Bankası binası) İstanbul’un kültür ve sanat yaşamında yerini alıyor. Salt Beyoğlu’nun içinde yer alan sinema salonu ise Suyabatmaz Demirel Architects tarafından gerçekleştirildi.


Yukarıda: Han Tümertekin tarafından gerçekleştirilen eski Siniossoğlou Apartmanı restorasyonu.

İstiklal Caddesinde 19.yy apartmanının dönüştürülmesiyle elde edilen sinema, SALT Kültür Merkezi’nin de bir parçası. İletişim ve Yönetim Direktörlüğünü Sima Benaroya, Araştırma ve Programlar Direktörlüğünü ise  Vasıf Kortun’un yaptığı İstiklal Caddesinin bu yeni sanat merkezi,  Osmanlı Bankası Müzesi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri’nin bir araya getirilerek bağımsız bir kültür merkezine dönüştürülmesiyle oluşmuş. Birisi Galata’da olan iki ayrı binası var (Galata’dakinin açılışı sonbahar’da) Toplam 15000 m2 gibi çok iddialı bir büyüklüğü İstanbul’un eğlence ve kültür hayatına sunuyor.

Bir çıkmaz sokak tanımıyla şekillenen merkezde yer alan sinema salonu, kullanıcı ve zamanına göre değişik amaçlarla kullanılbilecek bir mekan oluşturmakta.

 

Sinemanın özelliği fuayede yer alan malzemelerle tasarlanmış olması, hafif bir rampayla ulaşılmakta ve İstiklal caddesini anımsatan bir çok özelliği ile kentin en önemli aksına bir süreklilik konsepti çerçevesinde bağlanmakta. Oturma yerlerinin serbest olması, ziyaretçilerin filmler kadar birbirlerini de görmelerine ve kendilerini diledikleri zaman çıkmakta serbest hissetmelerini sağlıyor.

Oturma yerlerinin yatayda raylar üzerinde yer değiştirebilmesi, düzenli, düzensiz yerleşimlere de olanaklar sağlamakta, Alana giren insanlar, tıpkı caddede sıkça olan olaylardan birisini görmüş gibi oluyorlar. Sınırsız yerleşim imkanları, sınırsız seyir olanaklarını da birlikte getirmekte.

Walkin Cinema Suyabatmaz Demirel Architects’in sitesinden:

“Salt Beyoğlu’nda yer alan açık sinema adeta İstiklal caddesinin çıkmaz bir sokağı gibidir. Forum alanı ile İstiklal caddesine bağlanan bu mekan adından da anlaşılacağı gibi açık bir mekandır. Açıklığı yalnızca kapısının olmayışından değildir, mekanın fikre açıklığını da temsil eder. Bu bağlamda Salt’ın müdahaleye açık, esnek bir mekan olma isteği bu mekanın her türlü etkileşime açık hali ile de ete kemiğe bürünür. Bahsi geçen çıkmaz sokak olma haliyle de bu durum iyice pekişmektedir. Çıkmaz sokaklar sonlu olmaları ile kendi içlerinde bir sonsuz imkanlar tarif ederler. Bu yerin kendisi de kullanımı sürekli güne, saate, kullanıcıya göre farklılaşacak esnek bir mekan olma eğilimindedir.

Forum alanında kullanılan zemin kaplamasının aynısına sahip olan açık sinema, forum alanının bir devamıdır. Bu sayede yapıya giren bir kullanıcı mekan içerisinde gezinirken kendisini açık sinemada bulabilir, herhangi bir bariyer ile sınırı çizilmemiş bu yer forum alanı ile hemhal olmuş durumdadır, farklı deneyimleme biçimlerine izin veren mekan ile düpedüz keyifli bir yol geçen hanıdır burası. Forum alanının sonunda hafif bir rampa ile yükselerek içerisine düşülen açık sinema kullanıcıya konsantre bir alan yaratabilmektedir. Kimi kullanıcının oturarak, kimisin ayakta izlediği dilenen zamanda dahil olunan ve dilenen zamanda terk edilebilen bu mekan hiç bir şey dikte etmemektedir. Zemindeki oturma birimleri bulundukları yerde yatay hareket edebilirler,bu sayede mekan rasyonel bir izleme hali sunarken birden farklılaşarak sokak haline dönüşebilir. Bu dönüşüm ile mekan tekrar tanımlanır, kullanıcıların mekan içindeki hareketleri de izlenir bir hale gelir. Bu sayede mekana giren çıkan kişiler performansın birer parçası haline gelirler, tıpkı bir sokakta olabileceği gibi. Mekanın strüktüre ediliş biçimi zaman zaman farklı kullanımların da yolunu açar,koltuk, oturmanın yanı sıra yaslanma görevi görür bu durumda oturulan yer zeminin ta kendisidir. Böylelikle mekan kullanıcısının mekanda kendine ait durma, oturma, izleme imkanlarını da çeşitlendirmektedir.”

Kaynak: Suyabatmaz/Demirel   –  Archdaily

Montaj: Mimdap

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir