Mimar: Office dA, Inc. ile Johnston Marklee

Los Angeles’ta, en büyük iki caddenin kesim noktasında bulunan, Helios Evi isimli 976 metrekarelik benzin istasyonu, eskiden beri varolan servis istasyonunu da içerisine almış. Projenin en önemli amaçlarından biri, orijinal istasyonu yenilemek ve çevreye uygun, doğayla dost bir hale getirmek. Bu amaçla, geri dönüşümlü malzemeler kullanılıp, sürdürülebilir bir tasarım düşünülmüş.Bir tür öğrenme laboratuarı olarak kabul edilen Helios Evi, diyalog geliştirebilmek, eğitimi yükseltmek ve çevresel konulardaki tartışmalara katkı sağlamak için tasarlanmış.

Su, sıcaklık, enerji, aydınlatma ve tasarımda kullanılan tüm malzemelerin sürdürülebilirliği en yüksek düzeyde tutacak biçimde düşünülmüş olduğunu, çatıdaki güneş panellerinden, çatı bahçesinden, su depolama sisteminden anlayabiliyoruz.

Proje, sürdürülebilirliğe dair çok masraflı olmayan ufak adımlar da atmış durumda. Örneğin, çöp tenekeleri, cam, kağıt, plastik gibi materyalleri ayrıştırabilecek şekilde düşünülmüş.

Helios Evi, Los Angeles’ın araba odaklı kültürüne ufak da olsa bir katkı sunarak, bu kültürü doğayla dost bir hale getirmeyi başarmış görünüyor.

Üçgen biçimli çelik paneller, karmaşık ve aynı zamanda çelişkili bir tasarım oluşturuyor. Bina ve çevresinde yapılan bölgeleme de, mekânın kimliğini ön plana çıkarıyor.

Kaynak: Archrecord
Çeviri: mimdap

5 Comments

  1. bizdeki benzin istasyonu kanopilerinin evrim geçirmiş hali, benzin istasyonlarında bile deneme sürüyor ve bir başkalaık hasıl oluyor. sihirli bir iş gerçekten mimarlık
    banu

  2. çok başarılı bir çalışma, yapı kabuğunun mekanlaşmasına değişik bir yönden yaklaşım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir