Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, yeni güneş enerji projesi “Güneş Park”ı tanıttı. Akaydın “Amacım güneş tarlaları kurarak, güneş parkları açarak, güneşten nasıl enerji elde edildiğini Antalya ve Türkiye’ye göstermek” dedi. Akaydın, bu konuda dünyaca üne sahip Dr. Ahmet Lokurlu tarafından projesi hazırlanan Güneş Park’ın yaklaşık 2 milyon Avro’ya mal olacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası, Solitem firması ve Öger Group işbirliği ile AKM’de “Güneş Soğutuyor&Isıtıyor” Sempozyumu düzenlendi. Yoğun ilgi gören sempozyuma Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Öger Group Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Vural Öger ile güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Akaydın, vizyon projelerinden birinin Güneş Kent Antalya olduğunu hatırlatarak, “O dönemde birçok insan mantık olarak benim ne demek istediğimi anlamadı. Çünkü insanların güneşin ne şekilde kullanılacağı konusunda yeteri kadar bilgisi yoktu. Güneş enerjisinden bedava elektrik elde edilebileceğini bu kente ve insanlara öğretmek gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye enerjisinin yüzde 73’ünü dışardan alıyor. Artık Türkiye ve Antalya’ya güneşten enerji metotlarını öğretmemiz gerek” diye konuştu. Bu konuda bir çok çalışma yaptıklarını anlatan Akaydın şunları söyledi: “Somut örnek olarak 2 Nisan’da Güneş Ev’i açtık. Amacımız güneşten nasıl elektrik enerjisini elde edileceğini ve kullanılacağını özellikle çocuklarımıza, gençlerimize öğretmek. Güneş yatırımı yapmak isteyenlere yol göstermek. Benim amacım güneş tarlaları kurmak. Benim amacım güneş parkları açmak. Antalya ve Türkiye’ye güneşten enerji elde etmenin yollarını göstermek. Güneş enerjisini direkt soğutmada kullanmanın yollarını bulmak. Sayın Ahmet Lokurlu’nun bu anlamda mucidi olduğu bir sistemi var.” Türkiye’nin ilk Güneş Park Projesi’ni Antalya’ya kazandıracaklarını kaydeden Başkan Mustafa Akaydın şu bilgileri verdi: “Projeyi Dr. Ahmet Lokurlu hazırladı. Güneş Park içinde 500 metrekare toplam alana sahip bir bina olacak. İçinde kafeler, konferans salonları, seyir terası bulunacak. Kendi enerjisini kendi üretecek. Ön cephesinde tamamen güneşin konumuna göre dönen, aldığı enerjiyi yaz aylarında soğutma, kış aylarında ısıtma için kullanacak paneller bulunacak. Bahçesinde bir güneş saati olacak, gölgelikli güneş panelleri yer alacak. Binasında çok güzel LED aydınlatması olan, fazla ürettiği elektriği de merkezi sisteme verebilen bir Güneş Parkı kazandıracağız. Maliyeti 2 milyon Avro civarında olan bu projeyi 5M Migros’un güneyine yapmayı düşündüğümüz tiyatro okulu ve müzesinin bahçesinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Öger Group Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger “Yenilenebilir Enerjinin Turizm Sektörü’ndeki Yeri” konulu konuşmasında, Antalya’da otel giderlerinde enerjiye ayrılan payın yüzde 15 olduğunu belirterek, kullanılan enerjinin yüzde 50’sinin de soğutmak için harcandığını kaydetti. Öger, 300 odalı bir otelin geçtiğimiz yıl Ağustos ayındaki elektrik faturasının 100 Lira civarında geldiğini belirterek, turistik tesislerin güneş enerjisi sistemi kurmalarının ekonomik ve çevresel getirilerine dikkat çekti. Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin mucidi Solitem Firması CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu da Türkiye’nin her yıl enerji ihtiyacının yüzde 8 arttığına değinerek, “Enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden Türkiye temiz enerjide kendi teknolojisini geliştirip, dışa milyarlar ödemekten kurtulabilir. Dünya yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyor” dedi.
Antalya’nın bir yılda 2049 kilovat/metrekare güneş aldığını, bunun Almanya’nın iki katı olduğuna dikkat çeken Lokurlu, yenilenebilir enerji maliyetinin yıl geçtikçe düşerken, fosil yakıttan elde edilen enerji fiyatının sürekli arttığına işaret etti. Dr. Ahmet Lokurlu, kendi icadı olan güneş enerjisini direkt soğutmada kullanan sistemin nasıl işlediğini anlattı. 1.5 yıl önce Başkan Akaydın ile birlikte güneş zengini Antalya’da bu anlamda sembol olacak bir proje yapmak üzere çalışmaya başladığını anlatan Lokurlu, “Güneş Park Projesi Türkiye’ye örnek olacak. Proje ile Türkiye’nin enerji politikaları oluşturmasını ve yüzünü güneşe çevirmesini amaçlıyoruz” dedi.

Kaynak : Beyaz Akdeniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir