AA İstanbul Workshop 2011: Crafted Tower - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AA İstanbul Workshop 2011: Crafted Tower
Share 16 Mayıs 2011

AA İstanbul’da

Günümüzde yüksek yapılar İstanbul’un en fazla tartışılan kentsel konularının başında gelmektedir. İstanbul ve özellikle İstanbul’un finans semti olan Levent Maslak aksında, yakın zamanlarda çok sayıda yüksek yapı inşa edildi.
AA ve İTÜ’nün ortaklaşa düzenlediği atölyenin amacı bu bölgenin incelenmesi, mevcut kentsel ortamın mimari ve altyapı açısından analizinin yapılması ve potansiyel modeller önerilmesi.
Bu amaçla önerilen yöntem, mimarlığın temeli olan mesleklerin geleneksel üretimlerini (duvarcılık, marangozluk, metal işleri…) şimdiki dekoratif kullanımlarından ayrıştırıp, yapısal ve mekansal ortamlara uyarlamak… Zanaatçıların geçmişte malzemeleri kullanırken geliştirdikleri yöntemler, malzemenin davranış özelliklerinin üretim süreçlerine etkisi, nihai ürünün somutlaşmasını etkileyen özellikler; üretim yöntemleriyle maddeleşerek ürünlere dönüşme süreci bu gün tasarım çalışmalarında anlaşılmaya çalışılan unsurlardır. Örneğin aşağıda yer alan malzeme listesi ve onların sayısallaştırılmış ortamlarda ve üretimde yeniden kurgulanmaları için sağladığı olanakları incelersek:

Aşama 1: Sanat meslekleri:
• Heykel: Taş, Ahşap
•.Dokuma: doğal iplikler, halı, tekstiller.
•.Akıtma: Seramik/porselen, cam, metal
•.Kağıt ve ortamı oluşturan ekran: Kaligrafi, minyatür
•.Metalişi ve Mücevherat: çıkartma, çekme, darbeler, akıtmalı kaynak.
Aşama 2: Hesap mesleklerini bir araya getiren sayısal yöntemler
•.Toplamalı sistemler, tekrarlanan ve bir araya getiren çok elemanlı sistemler.
•.Çıkartmalı: aşınan partiküller, çıkartma işlemleri,
Aşama 3: Sayısal üretim prosedürleri:
• Biçimlendirici: bükme, katlama, termo-katlamaya dayanarak, presleme
• Eklemeli: dokuma gibi malzemeleri kullanarak dalgalandırma ve üst üste bindirmeler yapmak.
•Çıkartmalı: küçültme /aşındırma gibi yöntemleri kullanarak örneğin heykel yapmak.

Bu incelemeler sırasında “gelişmeci algoritmalar” ile “yüzey algoritmaları” ayırt edilebilir. Gelişme algoritması jeneratif yöntemlerle (dalgalama, katmanlama, oyma gibi) sağlanır ve bu yapısal mantıklar ve malzeme davranışlarına yönelir. Yüzey algoritmaları ise diğer taraftan teknikler ve yüzey paternleri ve malzemenin bir ortam olarak kullanılmasıyla gerçekleşir. ( Kaligrafide olduğu gibi.) Bu nedenle algoritma çalışmalarını genel olarak malzemenin kendisine bağlayabiliriz. Buna karşılık yüzey algoritmaları malzemeyi bir ortam/ekran olarak kullanır.

Bu yaklaşımın yüksek yapılara uyarlanması, deneyimin amacının sadece malzeme davranışları olarak değil aynı zamanda üretim yöntemleri olarak da deneyimlenmesini hedeflemekte. Bu aşamada bir yaratıcı başlangıç noktası olarak dijital ve fiziki uygulamalara eskizler uyarlanabilir.
Bu atölye çalışması kapsamında ele alınan sorular:
1.Yerel unsurların anlamı nedir? Onlar sadece süslemenin sınırlarını mı göstermekte yoksa bir inşaat teknolojisi olarak kullanılabilir mi?
2.Biz büyüme algoritmaları ile yüzey algoritmalarını farklı ölçeklerde bir arada kullanabilirmiyiz?
3. Küçük ölçekli yapılarda kullanılan elişi tekniklerini yüksek binalarda da kullanmayı test edebilirmiyiz?
Buna bağlı olarak yüksek binalar elişi teknikleri ile deneyimlenen birer test alanına dönüşmekte, Bu şekilde hedef yeni yüksek yapı yapma yöntemlerini kültürel., materyel ve yapısal tekniklerin yoğunlaşması için kullanmak olmaktadır.
Aşağıda ortak grup çalışmalarından örnekler:













Kaynak: AA
Özet çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. İTÜ AA çalışması bizim için: malzeme tabanlı artizanal imalat mantığı ile Rhino’yu birleştirmek bakımından çok yararlı oldu. Bu çalışmanın projelerinin İTÜ hocalarını bağlam dersi almaya gönderen yazıların çıktığı bir internet sitesinde yayınlanması da ayrıca kayda değer:)

    İtü’lü | 17 Mayıs 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org