Atıklardan yeni objeler yaratmak - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Atıklardan yeni objeler yaratmak
Share 4 Ocak 2011

İç Mekan Tasarımı: Atıklardan yeni objeler yaratmak

Pek çok tasarımcının çevre-dostu tasarımlara olan ilgileri dolayısıyla, geri dönüştürülebilir nesneler tasarımcılar için yeni hammadeler anlamına gelmekte. İster atıklardan toplasınlar, ister yalnızca her gün gördüğümüz objeleri yeniden kullanmanın bir yolunu bulmuş olsunlar, bu orijinal lambaların tasarımcılarının geri dönüştürülmüş malzemeler ile çalışmaları, gerçekten etkileyici bir “aydınlanma” ile sonuçlanıyor.

obsolete-teknoloji13.jpg

Genelde herhangi bir teknolojik ürüne karşı ilginin azalması ve artık kimse tarafından kullanılmaması, dev çöp atıklarının veya depoda kullanılmayan eşya kutusunun ortaya çıkmasına neden olur. Bir takım yaratıcı kişiler geçmişin bu kalıntılarını depolamak yerine, onları arkaik bir teknoloji müzesine yaraşır aydınlatma elemanlarına dönüştürmüş. Fotoğraf filmleri, eski trafik lambaları ve disketlerden inanılmaz derecede ilginç lambalar ve ışıklar elde edilmiş.

obsolete-teknoloji21.jpg

Pek çok insanın çöp olarak kabul edeceği şeylerin dönüşebileceği ihtimalleri görmek yaratıcı zihinlere has bir özelliktir. Burada da eski kasetler ve klasik bir iMac G4 herhangi bir evi veya iş yerini aydınlatabilecek gerçekten eşsiz lambalara dönüştürülmüş.

obsolete-teknoloji31.jpg

Geri dönüştürülen lambalar arasında en heyecan verici olanları gerçek çöpten elde edilenlerden oluşmakta – ister bir çöpten çıkarılmış olsun, ister özel bir proje için özellikle saklanmış olsun. Boş sprey boya kutuları, cam şişeler, kullanılmış tek kullanımlık çakmaklar, karton muz kutuları ve bitmiş yazıcı kartuşları gibi çeşitli objeler şeşırtıcı derecede şık aydınlatmalara dönüştürülmüş.

obsolete-teknoloji41.jpg

Geri dönüştürülen lambalar arasında en heyecan verici olanları gerçek çöpten elde edilenlerden oluşmakta – ister bir çöpten çıkarılmış olsun, ister özel bir proje için özellikle saklanmış olsun. Boş sprey boya kutuları, cam şişeler, kullanılmış tek kullanımlık çakmaklar, karton muz kutuları ve bitmiş yazıcı kartuşları gibi çeşitli objeler şeşırtıcı derecede şık aydınlatmalara dönüştürülmüş.

obsolete-teknoloji51.jpg

Buradaki geri dönüştürülmüş lambaların durumunda olduğu gibi, bazen geri dönüştürülmüş malzemeler ve tamamlanmış ürün eşit derecede önemlidir. Soda etiketleri, eski bir şarap şişesi ve atılmış bilgisayar parçalarının lambalara olan katkısı hem doğaya hem de sohbet konusu açmak isteyenlere yarıyor.

obsolete-teknoloji61.jpg

Yaratıcı kişilerin ellerinde nerdeyse herşey nefes kesici bir ışığa dönüşebilir. Kullanılmış plastik eşyalar, eski plastik içecek şişeleri, ve hatta eski bir martini karıştırıcısı bile, bir şekilde “eski” öğelerden oluşturulmuş olan tamamen yeni ürünlere dönüştürülüyor. Lamba setlerinin kullanılabilirlikleri ve internette bulunan ücretsiz lamba-yapım açıklamaları, geri dönüştürülebilir lamba yapımını herkes için ulaşılabilir hale getirdi.

obsolete-teknoloji71.jpg

Kendilerini geri dönüştürülmüş şeylerden yeni bir lamba icat edecek kadar yaratıcı hissetmeyenler için olan bu ürün, bir kaç dakikadan ve dokuz boş plastik şişeden daha fazlasına ihtiyaç duymuyor. Siz yalnızca şişeleri yerleştirip, fişi takıyorsunuz ve anında gururla kendi yaptığınızı iddia edebileceğiniz geri dönüştürülmüş bir lambanın sahibi oluyorsunuz.

obsolete-teknoloji81.jpg

Bazı tasarımcılar kendi geri dönüştürülmüş lambalarını öyle garip malzemelerden oluşturuyorlar ki, nereden ilham almış olabileceklerini kestirmek gerçekten güç. Eritilmiş lego blokları, plastik dondurma kaşıkları, ping-pong topları, oyuncak bebekler, plastik tabaklar ve kağıt kokteyl şemsiyelerinin tümü, bir oturma odasını süsleyebilecek en garip geri dönüştürülmüş lambalar için gereken temeli oluşturuyorlar.

obsolete-teknoloji91.jpg

Pek çok insanın lamba yaratırken kullanacakları parçalardan son derece uzak olan elemanların bile kullanımı meşru bu oyunda. Tek kullanımlık kalemler, plastik kahve karıştırıcıları, seramik kaseler ve hatta gerçek yumurtalar bile bir şekilde bazı tasarımcıların yaratıcılığını harekete geçirmiş. Bu sıradışı lambalar, mantıksal olarak çöpten yapılmış olsalar da, sofistike görünmeyi başarıyorlar

obsolete-teknoloji101.jpg

Bu tasarımların kaçını kendi evinize getirmek isterdiniz? Pek çoğu önceki hayatlarına dair çok az sayıda ipucu veriyorlar ve gerçekten pahalı tasarımcılara ait ev aksesuarlarına benziyorlar. Burada görülen kesilmiş kağıtlar, eski deterjan şişeleri, çay bardakları ve kullanılmış süt şişeleri başka hiçbir şeye benzemeyen gerçekten büyüleyici aydınlatma elemanlarına dönüştürülmüş.

obsolete-teknoloji111.jpg

Kaynak: Delana in Architecture & Design, Environment & Nature, Furniture & Interiors
Çeviren: Zeynep Kuyumcu

4 Yorum
  1. Zeynepciğim, mükemmel Türkçenden ötürü seni kutluyorum.

    Barış | 4 Ocak 2011

  2. Buradaki dönüşüm objelerin ilk halleriyle bile yeniden kullanılabilir olduklarını çevre sorunları artan dünyamızı nefes aldıracak yaratıcı çalışmaların, teknolojilerin yeni bir kültür ortamında günlük yaşantımızı ne ölçüde değiştirebileceğini göstermekte. sürekli tüketen ve atık dağları oluşturan insanlardan yaratıcı, atıklarını azaltmış çevreye verilen zararı en aza indirmiş insanlara geçişin zamanının geldiğini gösteriyor bu çalışmalar.

    Ahmet Bilen | 10 Ocak 2011

  3. bunların nasıl yapılışlarını yazarmısınız

    simge | 7 Mart 2014

  4. çok güzelmiş bıravo

    simge | 7 Mart 2014


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org