Duydunuz zilin sesini... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Duydunuz zilin sesini…
Share 8 Nisan 2006

AKİF BURAK ATLAR / Birgün
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul konulu resim, şiir, fotoğraf vb. yarışmalar düzenlerken, Kartal’ı yeni bir kent merkezi, Küçükçekmece’yi de ekolojik bir turizm merkezi haline nasıl getiririz konulu başka bir yarışma ise geçtiğimiz hafta içi nihayetine erdi. Altı yabancı mimarın nefesleri kesen yarışını biz kentliler her zaman olduğu gibi sadece izledik!

İkinci yılını yeni dolduran Kadir Topbaş yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, İstanbul için hazırladığı ve hazırlattığı projeleri bir bir gündemimize oturturken, yeni yöntemler geliştirmeyi de ihmal etmiyor. Kartal ve Küçükçekmece’de gerçekleştirilmesi düşünülen dönüşüm projeleri için altı yabancı mimarı yarıştırmak, kent yöneticiliğinde gelinen son noktadır.

‘NE YAPALIM, BİZDE UZMAN YOK’

Proje için yarışma düzenlemek sıklıkla başvurulan bir yöntem. Ancak bu son örnekte, yarışmaya katılan mimarların bir kurul tarafından belirlenmesiyle katılımın sınırlandırılması, belirlenen altı mimar arasında Türkiyeli mimarların ve kent plancılarının bulunmaması, İstanbul için uygulanacak bir projede İstanbul’u daha iyi değerlendirebilen uzmanların önerilerine kulak aşılmaması, yöntemin yanlış uygulandığı fikrini uyandırıyor. Yarışmaya katılan yabancı mimarların hangi kriterler doğrultusunda belirlendikleri bile belli değilken, Kadir Topbaş’ın ‘Türkiye’de bu kategoride üretebilen uzman yok’ şeklinde açıklama yapması, futbol takımının başına Yugoslavya’dan antrenör getiren kulüp başkanının transferini savunması gibidir.

WEB SİTESİNDEKİ CEVAPLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal’daki sanayi bölgesinde oluşturulması planlanan yeni kent merkezini basın toplantısında anlatırken, Tarihi Yarımada’dan Maslak’a uzanan bölgenin İstanbul’un tek merkezi olduğunu, bu alanda yapılacak her yatırımın İstanbul için sorun teşkil edeceğini söyledi. Sevindim, çünkü kendisi birkaç ay önce Maslak aksında yapılması planlanan Dubai Kuleleri’ni savunurken hadiseye farklı bakıyor, bizi de üzüyordu.

İstiklal Caddesi’nin yeni döşemelerine itafen ‘beğenmedim, baştan yapın’ dediğinde de sevinmiş, fakat ‘niye bu kadar geç beğenmedi acaba?’ diye de düşünmüştüm. Sorumun cevabını, Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesinde (www.ibb.gov.tr), “Baş-kan’ın günlük programını görmek için tıklayın” cümlesinde buldum…

Aynı sitede, yazının başında belirttiğim İstanbul konulu şiir, resim, fotoğraf vb yarışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi de bulabilirsiniz.


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org