Yeraltındaki Avrupa Başkenti unutuldu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Yeraltındaki Avrupa Başkenti unutuldu
Share 6 Ekim 2010

İstanbul Erkek Lisesi’nin altından başlayıp Sarayburnu’nda birleşen iki dehliz için hazırlanan proje sumen altı edildi.

yeraltindaki-kultur-bask.jpgİstanbul Erkek Lisesi’nin altında, Bizans döneminden kalan ve bir kilise olduğu sanılan yapı topluluğu ile 2 adet dehliz bulunuyor. Ancak bu eşsiz tarihî hazine için yapılan restorasyon tasarısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından sümenaltı edildi.

Osmanlı döneminde 1897’de Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılan İstanbul Lisesi’nin (İstanbul Erkek Lisesi) bulunduğu tarihi bina, görkemiyle göz kamaştırırken altında da bir tarih barındırıyor. Bu eşsiz tarihi hazineyi Habertürk görüntüledi. Bizans döneminden kaldığı bilinen ve kilise olduğu sanılan yeraltındaki yapı topluluğunun restorasyonu için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na öneri götüren ve bir proje hazırlayan okul yönetimi, 1 yıldır sonuç alamadı.


Cağaloğlu’ndan Sarayburnu’na

Kilisenin yanı sıra dehlizleri Sarayburnu’na kadar uzanan yeraltı şehrinin giriş ve çıkışları tedbir olarak beton duvarlarla örüldü. Eski mezunların “Okulun altından girip Yerebatan Sarnıcı’ndan çıkıyorduk” sözleriyle tarif ettiği yapı topluluğu ve dehlizler, okul yönetimi tarafından 1 yıl önce tüm detaylarıyla tespit edildi. Kapılar açıldıkça da yeni dehlizler ortaya çıktı. Sütun başları görülen alan, müstahdemlerce temizlendi.

Tünel beton duvarla örülü
Zeminden sonra 3. bodrumda yer alan yapı topluluğunu korumaya alan okul yönetimi, ışıklandırma ve temizlik çalışmaları yaptı. Hırsızlık olaylarına karşı kilisenin giriş ve çıkışları beton duvarlarla örüldü. Sarayburnu’nda birleşen dehlizler kontrol altına alındı. Yeraltı tünelleri ve kilisenin restorasyonu için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na başvuruldu. Ancak 1 yıldır yanıt alınamadı. Okulun altında bir de 1816’da ünlü İngiliz asillerinden Haden Ailesi’nin kurduğu Haden&Son’s şirketi damgalı buhar makinesi bulundu. Şirketle bağlantı kuran okul yönetimi, 200 yıllık buhar makinesinin restorasyonu için sponsor olmalarını isteyecek.

yeraltindaki-kultur-bask1.jpg

1940’tan beri biliniyor
İstanbul Lisesi’nin 30 yıllıkMüdür Başyardımcısı Atakan Alan, 1940mezunlarının yer altında kilise olduğundan bahsettiklerini belirterek, “Okulumuz, bu kilise üzerine yeni kolonlar yapılarak kurulmuş. Bu yapı topluluğuna 3. bodrumda ulaştık. Restorasyon için 1 yıldır İstanbul 2010 Avrpa Kültür Başkenti Ajansı’ndan yanıt bekliyoruz” dedi.

yeraltindaki-kultur-bask2.jpg

İki dehliz Sarayburnu’nda birleşiyor
Okulun altındaki dehlizlerle ilgili hiçbir şey yapılamadığını kaydeden İstanbul Lisesi Müdür Başyardımcısı Atakan Alan, şöyle konuştu:“Şimdi lise olarak kullandığımız bina, Osmanlı döneminde ‘Borçlar İdaresi’ olan ‘Düyun-ı Umumiye’ için inşa edilmiş. İTÜ’den eski mezunumuz, bu alandan tüplerle Sarayburnu’na doğru ilerledi. Ancak bazı alanlarda göçükler olduğunu bildirdi. Risk almamak için geri döndüler. Yerebatan Sarnıcı ve Sirkeci Büyük Postane’ye çıkan 2 dehliz, daha sonra Sarayburnu’nda birbiriyle birleşiyormuş.”

yeraltindaki-kultur-bask3.jpg

‘Aya İrini gibi kullanılabilir’
İstanbul Lisesi’ne kısa süre önce atanan Müdür Dr. Sakin Öner de, dehlizlere ilk kez Habertürk muhabirleriyle indiğini belirterek şunları söyledi:“Şehir efsanesinin gerçek olduğunu gördüm. Heyecan verici. Gün yüzüne çıkarılmasını bekliyoruz. Bu yapının, binada görev alan gayrimüslim personel tarafından ibadethane olarak kullanıldığını da öğrendik. Burası akustiği olan, Aya İrini gibi konserler için kullanılabilecek, turizme kazandırılabilecek çok özel bir yer.”

Kaynak: Habertürk

5 Yorum
  1. yeraltı dehlizleri benim aşkım.o kadar merak ediyorumki mekanı anlatamam.inşallah sesimi birileri duyarda davet eder.bir kez görmeyi çok isterim.ne olur yardımcı olun saygılarımla…0534 367 91 78.02125920551

    mehmet yıldırım | 16 Nisan 2012

  2. okulun öğrencilerine bile gizli tutuluyor :)

    Anonim | 25 Nisan 2012

  3. çok mükemmel bi yere benziyooo

    Anonim | 21 Mayıs 2012

  4. Bu güzide okulun ilk öğrencilerindenim. Okul müdürü Ahmet ÖZBEY zamanında bu dehlizlere gizlice girerdik. Bu dehlizin sonunda bir duvar vardı. Dehliz koridor şeklindeydi ve her 2 yanda raflar mevcuttu. Kesif şekilde rutubet kokardı. Rafların üstünde ortaları daire şeklinde delinmiş tomar şeklinde kağıt paralar vardı. Ancak bu tomar şeklindeki paralar yapışıktı. Dehliz sonundaki duvarda da içinden geçilebilecek kadar bir delik vardı. Bu delikten sızarak, merakla oraları gezerdik. Vakit kısıtlı olduğundan, ancak dönerdik. Genellikle de akşam yemeğinden sonra. Saat 20:00 de etüt başlamadan gezerdik. Hem korkardık, hem girerdik… Korkumuz Ziya IŞILDAK, Faruk YURDCANLI, Adnan Hoca, Nedim Bey, Osman BERKÖZ ve en korkuncu Müdür Yardımcıları at Mehmet ile diğer Mehmet hocalardı…

    Taşar ERKOL | 25 Temmuz 2012

  5. Allahım bayılıyorum bu dehlizlere ya çok merak içindeyim,, bu farklı bisey İstanbul harika biyer kurban olurum böyle güzel tariheee

    Ülkü Tekin | 23 Mayıs 2014


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org