Sarıyer Bölge Birincisi - Seranit ile Merdivenli Sokaklar Tasarım Yarışması - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Sarıyer Bölge Birincisi – Seranit ile Merdivenli Sokaklar Tasarım Yarışması
Share 28 Mayıs 2010

16273 nolu proje (Sarıyer Bölge Birincisi)
Mehmet Burak SOYKURUM (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü)
Sadun Serhan SAVAŞOĞLU (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü)

sariyer-1

Proje konseptini oluşturmadan önce o bölgenin tarihi, sosyo-kültürel ve mekansal yapısını anlamak önemlidir. Rumeli Hisarı, İstanbul Boğaziçi’nin ilk Türk Köyü olma özelliği ile bilinmektedir. Yerleşim dokusu üzerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda çalışma alanımızın tarihi yapısını devam ettirmekle birlikte, alana yeni ve modern kentleşmenin de eklemlendiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda proje konseptimiz, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’a yakışır, geleneksel ve modern yapının sentezinin Mübayacı Sokak özelinde sunulmasıdır.Proje yaklaşımımızın gelişmesinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden almış olduğumuz imar planı etkili olmuştur. Plana göre tasarım alanımıza cepheli parselin çocuk bahçesi imarlı olması tasarım yaklaşımımızı yönlendirmiştir. Tasarım alanımız dışında olsa bile çocuk parkı önerisini göz ardı edemezdik. Planda bizim için ikinci önemli husus çalışma alanının çevresinde çok sayıda tescilli yapı bulunmasıydı. Bu durum geleneksel yapıya vurgu yapmamızı daha da güçlendirmiştir.

sariyer-2

Mevcut durumda merdivenli sokağın kullanıcısı çoğunlukla sokakta yaşayanlardır. Tasarım alanımıza önerdiğimiz çocuk bahçesi ile merdivenin kullanımı yaklaşık 100 m yarıçaplı alandaki nüfusu da çekecektir. Böylece yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda merdivenin kullanımı %8 artacaktır. Tasarımımız bu artış göz önüne alınarak geliştirilmiştir.Yapılan nitel ve nicel değerlendirmeler sonucu tasarımımız bazı ilkeler doğrultusunda geliştirilmiştir. Bunlar; sade ve modern tasarım, yaya güvenliği, geleneksel dokunun sürdürülebilirliği, kesintisiz erişim, yaşayanların önceliği, kullanıcı çeşitliliği, engelliler için teknoloji kullanımıdır.

Projenin Detayları: Tasarımımızda bütün basamakların rıht yüksekliği 15 cm’dir. Basamakların genişliği yaya güvenliği ilkesine göre geniş tutulmuş ve kesintisiz erişim sağlanmıştır. Sokak girişlerinde merdivenler içe kırılarak davetkar olmasına özen gösterilmiştir. Önem verilen noktalardan birisi de merdivenler ve çocuk bahçesinin bir bütün olarak tasarlanmasıdır. Merdiven basamakları referans alınarak çocuk bahçesinde devam ettirilir ve kot farkından dolayı oluşturulan platformlarda farklı oyun aktivitelerine izin verilir. Çocukların güvenliği düşünülerek tasarlanan bahçe duvarı boşluklu yapısıyla geçirgen, farklı yükseklikleri ile hareketli, birbirleriyle olan dengesiyle de harmoniktir. Aydınlatma elemanları ve oturma birimi olarak hazır kent mobilyalarının kullanılmamasına ve tasarım ile uyumlu olacak şekilde çözümlenmesine dikkat edilmiştir. Yaşayanların önceliği ilkemiz dolayısıyla ev girişlerinin önünde oluşturulan yarı kamusal alanlar ile yaşayanların sokakla ilişkisini arttırmak hedeflenmiştir. Alanın tarihselliği düşünüldüğünde sokakların kamusallığı önemlidir. Oluşturulan platformlarda tarihi dokuyla uyumlu olacak şekilde doğal taş ve ahşap kullanılmasına özen gösterilmiştir. Belli aralıklarla sahanlıklara kompozit yağmur suyu ızgaraları konulmuş ve suyun yer altında bir depoda toplanıp çocuk bahçesindeki peyzaj alanı için kullanılması önerilmiştir. Engelliler için teknoloji kullanımı ilkesine göre platform asansörün engelliler için en uygun çözüm olduğuna karar verilmiştir.

sariyer-3

Sonuç olarak; Rumeli Hisarı’nda kentsel bağlamda iç içe, mekansal bütünlüğü ön plana çıkaran, kullanışlı ve güvenli merdivenler dizisi yaratılmıştır.

Kaynak: Kolokyum.com

1 Yorum
  1. Dizaynı ve estetiği güzel umarım tatbikatıda çözümlenmiş olur, dayanıklılığı ise en önemli özelliklerden inşaat piyasasına aranılan yeni bir malzeme sunulmuş oluyor talebi karşılarsa herkes kazanır en başta kullanıcının kazanmasını diliyorum. saygılarımla

    Hasan Fahri KOPAN | 5 Haziran 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org