Nikaia Evi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Nikaia Evi
Share 23 Şubat 2010

İç Mekan Tasarımı: Christina Zerva Architects

nikaia-1

nikaia-2

İki kübik formun cam bir köprüyle birleştirilmesinden meydana gelen ve 4 bin metrekarelik bir araziye yerleşen 245 metrekarelik ev, 4 kişilik bir aile evi olarak Yunan mimar Christina Zerva tarafından tasarlanmış. Zerva, “Amacımız ailenin her bir bireyine yeterli alan sağlayan rahat ve işlevsel bir yeşil ev yapmaktı. Ortaya çıkan fikir ise ayrı ancak bağlı mekanlar yaratmak oldu” açıklamasını yapıyor.

nikaia-3

nikaia-4

Bu çelik çerçeveli ev, prefabrike, havalandırılmış beton bloklardan üretilmiş. Zerva, “Bu tür bloklar, uygun bir yangın direnci ve düşük karbon emisyonu gösteriyor. Bir yandan da hem bölgenin tipik sıcak yazları ve soğuk kışlarında mükemmel bir yalıtım sağlıyor” diyor.

nikaia-5

nikaia-6

Yedi metre yüksekliğindeki iç hacimde oturma ve yemek odaları ile mutfak alanı, çapraz yerleştirilmiş tavan kirişlerinin de dahil olduğu çelik iskelet görülebiliyor. Serbest şekilli alçıpan mekan bölmeleri, geleneksel duvarların yerlerini alarak mekanın her yerinden tavan ve pencere geometrilerinin görünebilmesini sağlıyor ve mekana endüstriyel bir hava katıyor.

nikaia-7

nikaia-8

Yapıda, içerideki bambu yer döşemelerinden dışarıdaki bambu sıkıştırma terasa, çatıdaki fotovoltaik panellere, hem içeride hem de dışarıdaki LED aydınlatmalara kadar tümüyle geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir öğeler kullanılmış. Evin mobilyalarının tasarımını da yapan Zevra, hem kendileri hem de müşterileri için düşük enerji tüketiminin önemini belirtiyor.

nikaia-9

nikaia-10

Şekillerin katları, yatak odası, çamaşır odası ve banyonun bulunduğu üst katta da devam ediyor.

nikaia-11

Evin ikinci küp şeklindeki pavyonunda ise çocuk odaları yer alıyor: her iki katta da birer tane. Şu anda evin iki çocuğu üst kattaki yatak odasını paylaşırken, alt kat ise 37 metrekarelik bir oyun alanına sahip olmanın keyfini çıkarıyorlar. Birkaç yıl içerisinde kardeşlerden biri alt kata taşındığında ise, daha büyük bir oyun alanı onları oturma odasında karşılayacak.

nikaia-12

nikaia-13

Kaynak: Arch Record
Görseller: Mihajlo Savic
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org