Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Taichung Metropolitan Opera Evi
Share 13 March 2006

Mimar: Toyo Ito

“Mimarlık toplumun çeşitliliğini takip etmelidir ve basit bir karenin ya da küpün bu çeşitliliği içeremeyeceğini yansıtmalıdır”
Toyo Ito

Yapının akışkan devamlılığı sahne sanatlarının, beden, sanat, müzik ve performansın birleştirildiği mekânsal sanatlar olduğu fikrini yansıtmaktadır. Geleneksel Doğu ve Batı tipi performans için optimum sahne sağlarken, Ito’nun tasarımı geleneksel Opera evlerinin sınırlamalarının çok ötesine geçmektedir.

Tasarım çevresi ile her açıdan aktif bir ilişki içine giren ve yüksek sanatlar ve popüler sanatlar, sanatçı ve ziyaretçi, sahne ve oditoryum, iç ve dış mekanlar arasındaki sayısız karşılaşma için de imkan sunmaktadır. Ito bu mekânı “Ses Mağarası” olarak adlandırmaktadır.
Ses Mağarası hem yatay hem de dikey olarak devam eden bir ağdır. Ses Mağarası, her hangi üç tiyatrodan birinin içine girmeden önce bile, sanat plazasını, atölyelerini, fuayesini, restoranlarını üç boyutta bağlayan etkileyici ve esnek akustik bir mekân olarak algılanmaktadır.

Yüksek katlı yoğun yapılaşmanın olduğu bir bölgedeki parkta yer alan Ses Mağarası, sadece iç mekânlarla değil, aynı zamanda dışarıyı da sorunsuz bir şekilde bağlayarak çevresindeki parkla kaynaşmakta ve insanların diyaloga girebildiği bir iletişim merkezide yaratmaktadır.

Suyun ve yeşilin oluşturduğu nöron benzeri ağ, binayı çevresi ile bütünleştirerek parkta devam etmektedir. Suyun ve yeşilin oluşturduğu bu tarz bir ağ, Taichung Şehrinin kendisinin yapısal modeline benzemektedir.

Ana giriş stratejik bir biçimde, yeni belediye sarayı ve hükümet binasının arasına yeşil aksın sonuna yerleştirilmişken, insanları çeşitli yönlerden, farklı mekânların oluşturduğu dolambaçlı ağının içine çekerken binanın birden fazla ön tarafı bulunmaktadır.

Mekansal karmaşası birkaç geometrik kurala dayanmaktadır. İki yüzey arasındaki zar değişen A ve B zonlarına bölünmektedir. Yüzeyler ayrılıkça, devam eden mekanlar A ve B evrim geçirmekte, eğrisel zarla ayrılmaktadır. Bu süreç, iki yatay ve dikey devam eden mekanlar ilkinin üstünde bir kez daha tekrar etmekte, A ve B bu devam eden zarın arasından ortaya çıkmaktadır.

Mekansal ve hacimsel gereksinimleri yerleştirebilmek için, tabandaki geometrik ızgara küresel bütünlüğünü sağlarken, yerel olarak dönüştürülmüştür. Ortaya çıkan ızgara, değişmez kesinlikten çok, akışkan ilişkilerden biridir.

Taichung Metropolitan Opera Evi, Büyük tiyatroda 2.009, Playhouse’da 800 ve Black Box’da 200 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.


Büyük Tiyatro Bölümü

Deneysel Sahne Black Box, küçük bir tiyatro için uygun olan samimi bir çevre sunmaktadır. Tiyatronun etrafındaki geniş alanlar, tiyatroya fevkalade bir esneklik sağlamaktadır. Daha büyük bir beceri ile üst terasa bağlanmıştır. Proje aynı zamanda bir sanat atölyesini, sanat maketini, işletme bölümünü ve park alanını da içermektedir.


Playhouse Bölümü


Black Box Bölümü


Büyük Tiyatro Planı

Playhouse Planı

Black Box planı

İnşaat Alanı: 57,685 m2
Taban Alanı: 43,264 m2
Yarışmayı Kazanma Tarihi: 2005
Yapının Tamamlanma Tarihi: 2009
Müşteri: Taichung City
Mimar: Toyo Ito & Associates
Yapı Mühendisliği: Arup
Mekanik Mühendislik: Arup

Kaynak: Arcspace


Yorum yazmak için


Tasarım:  Olafur Eliason and Kjetil Thorsen                     As a means of bringing architecture and art together, Olafur Eliasson and Kjetil Thorsen of Snohetta have created the Serpentine Gallery in Kensington Gardens, London, in 2007. Based on the idea of a winding ramp, the pavilion explores the [...]
ARŞİV
Subscribe