Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Wohnhaus Lenz
Share 19 March 2006

Mimar: Kauffmann Theilig & Partner Free Architects

Kulağa bir peri hikayesinin başlangıcı gibi geliyor: “Almanya’nın kara ormanlarının kenarında, Nagold Nehrinin kenarında, ahşap ve camdan yapılmış fantastik bir evde bir aile yaşardı”

Mimar Rainer Lenz, eşi Carmen ve iki çocuğu için bu hikaye neredeyse gerçektir. Stuttgart tabanlı Kauffmann, Theilig ve Ortaklığı (KTP) firmasının ortağı olan Lenz, KTP’nin ofisinden 40 mil ötede Rohrdorf’da bu boş arsayı buldu. Lenz’in kardeşinin yakında bir evi bulunmaktadır ve aile, Pitoresk bir vadi ve Kara ormanların yer aldığı dağın arasına sıkışmış bir mahalleden oluşan bu alana aşık olmuştur. Dik bir eğimle ve güneydeki komşularla oldukça zor bir alandır. Ama pek çok mimar gibi Lenz de, bir süredir kendi evinin nasıl olması gerektiğini düşünmekteydi ve bu zorluğa hazırdı. KTP’nin PR başkanı Reiner Herzig “her özel proje için bireysel çözümler öneririz” “bu evde de farklı olmadı” demektedir.

1200m2’lik 4 katlı ev sarkık bir perde ve 8 şeklinde her an hareket edebilecek bir heykeli hatırlatmaktadır. Kule benzeri formuyla, eğime derinlemesine oturmakta, gökyüzüne doğru yükselirken kar ve yağmurun yavaşça kaymasına imkan veren bir çatıyla hafifçe genişlemektedir. Ana yatak odası, banyo ve saunayı içeren zemin kat, eğimin içine inşa edilmiştir. Küçük bir galeri, bir taraftan ikinci kat merdivenlerine yönlendirmekte, diğer tarafta da ek dış yaşam mekanı sunan bir pergolanın yer aldığı bahçeye erişimi sağlamaktadır.

Lenz için asıl önemli olan, dış mekanla bu derecede birleşmiş bir eve sahip olmaktı. Zeminden tavana yükselen pencereler ve balkonlara geçiş sağlayan kayan kapılar, gün ışığından ve manzaranın avantajlarından yararlanmaya imkan vererek, evin hem kuzey hem de güney cephelerinde açıklıklar tasarlamıştır. Herzig “bu bölge oldukça soğuk olmakta” demektedir. “Bu yüzden de cepheyi, kışın en fazla ışığı tutacak ve yazında gölge sağlayacak şekilde tasarlamak çok önemliydi” Mutfak, yemek ve dışarıdan spiral bir merdivenle aşağıdaki bahçeye bağlanan geniş bir terasın yer aldığı ikinci kat, ailenin ana yaşama alanıdır.

Üçüncü kat, Bütün katın kendi hâkimiyetlerinde olduğunu iddia eden Lenzo’nun iki çocuğuna aittir ve tıpkı ağaç ev gibi kendi mekanlarının keyfini çıkarmaktadırlar. Herzig “Lenze’ler bu eve küçük ve dar bir apartman dairesinden taşınmışlardır” demektedir. “Çocuklar kendilerine ait bu tarz bir mekanın olmasından memnundur ve Rainer bunun evin içinde kamu ve özel alanın mutlu bir karışımını yarattığını söylemektedir”. Lenz’lerin çalışma alanı ve misafir odası 4. kattadır. Herzig, “ev düşey olmasına rağmen, merdiven boşlukları tabandan itibaren açıktır” “ bu sayede de aile, katlar arasında kolayca iletişim kurabilmektedir” demektedir.

Ev alışılmamış bir formda olmasına karşın, bölgenin geleneksel beşik çatılı mahallesinin ortasında yer almaktadır ve Lenz’in bölgesel malzemeleri kullanmış ve bunlar yerel olarak üretilmiştir. Merdivenler ve mobilyalarla birlikte dış cephe kaplamasında da, karaçam ağacı kullanılmıştır. Güneş sarısı, ham beton duvarların sertliğini yumuşatmıştır ve gül ve taş mavisi gibi diğer renkler, karaçamın doğal tonuna sıcaklık ve kontrastlık katmıştır.

Geleneklere uymayan tasarımı mahallede belirgin bir ifade kazanmıştır, mahalledeki diğer ev sahipleri gösterişsiz konutlarda yaşamaktadır. Herzig, “bu ev eğlenmek yada gösteriş yapmak için tasarlanmamıştır. Bu içinde yaşamak için tasarlanmıştır” demektedir.

Toplam alan: 1200m2

Kaynak: Architectural Record
Çeviri: Özge Yıldırım


Yorum yazmak için


Tasarım: Office for Metropolitan Architecture (OMA), Laboratorio Permanente                     OMA’nın Ippolito Pestellini Laparelli ve Laboratorio Permanente ile birlikte tasarlanan Reinier de Graaf’ın masterplanı olan Agenti Climatici (Climatic Agents), Scalo Farini ve San Cristoforo bölgelerinin yeniden kullanımı için Concorso Farini yarışmasını kazandı. Milan çevresinin güneyinde.     [...]
ARŞİV
Subscribe