Eskilerden Öğrenmek - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Eskilerden Öğrenmek
Share 26 Ekim 2009

Binalar, üretilen elektrik enerjisinin %76’sını tüketiyor; sera gazlarının %48’ini üretiyor; çöp alanlarındaki atıkların %25’i inşaatlardan geliyor. Ve biz hala gayet iyi durumdaki eski binaları yıkıp yerlerine o kadar iyi performans göstermeyen ve o kadar uzun dayanmayan yenilerini üretiyoruz. Eğer eski yapıların söylediklerini dinlersek, belki de onları yıkma isteğimiz azalarak yenilerde de onları örnek almaya başlayabiliriz…

1- Doğal havalandırma

smithsonian-ed01.jpg

100 yıl önce, New York’taki en kötü dairede bile hava boşluğu bulunma zorunluluğu vardı ve banyo ve mutfakları penceresiz yapmaya izin verilmezdi. Manzara sağlamasa da, baca etkisi yaratarak daireden havayı yukarı doğru emerdi. Mekanik fanların kullanılmasına da izin verilirdi ve inşaatı yapanlar bunlara para bile ödemezlerdi. Bugün ise havalandırma istiyorsanız elektriğe de ihtiyacınız var.

smithsonian-ed02.jpg

2- Ayarlanabilir pencereler

smithsonian-ed03.jpg

Sadece açıp kapatılabilen duvardaki boşluklar olarak düşünülen evlerin pencereleri, aslında oldukça karmaşık bir havalandırma sisteminin de parçasıdırlar. Daha eskiden kullanılan açısı ayarlanabilen pencereler çevrilerek en iyi havalandırma sağlanırdı, ama bugünün termostat çağında bunun nasıl yapıldığını unutmuş görünüyoruz.

smithsonian-ed04.jpg

Eğer iki katlı pencereleriniz varsa, rüzgarın estiği yönde pencerenin alt kısmını, diğer yönde ise üst kısmını açarak, basınç farklılıkları yoluyla doğal bir havalandırma sağlayabilirsiniz.

3- Ağaçlandırmak

smithsonian-ed05.jpg

Bahçenizdeki tek bir ağaç bile en iyi klima sistemini oluşturur. Yaz aylarında neredeyse tük güneşi bloke ederek evin gölgede kalmasını sağlar. Ayrıca topraktan aldığı suyu terleme yoluyla yapraklarından atarak çevreyi de serinletir. Kışın ise, yazın gölge sağlayan yapraklar dökülerek dalların arasından güneşi içeri davet eder. Doğadan daha iyi düşünülmüş bir klima sistemi olabilir mi?

4- Doğal aydınlanma

smithsonian-ed06.jpg

New York’un eski Pennsylvania İstasyonu’nda yalnızca çatıda değil zeminde de cam kullanılarak gün ışığının tüm katlara yayılması sağlanmıştı. Diğer binalarda da burada kullanılan “prizma” kullanılırdı.

smithsonian-ed07.jpg

Bugün doğal ışığı mekanların içine çekmenin sayısız yolu var. Geniş pencereler ve yüksek tavanlar bunun en kolay yolu. Ancak eğer pencere açılamıyorsa, o zaman gün ışığının mekanın içine yönlendirilmesi, bu gibi prizmalarla mümkün olabilir. Doğal ışığın gün içinde değiştirdiği rengin yarattığı etkinin yanında enerji tasarrufu yapılacağını da hatırlamak gerekir.

5- Harf şekilli binalar

smithsonian-ed08.jpg

Eskiden binalar, dış duvarla olan mesafeyi en aza indirmek ve doğal ışık ve doğal havalandırma gibi özellikleri arttırmak amacıyla, harflere benzer şekilde yapılırlardı. Bu amaçla da pek çok CS, OS ve birkaç da ES görülürdü.

Mühendislere göre, en etkin binanın taban alanı maksimize edilirken çapı, pencereleri ve hava değişimi en aza indirilir…

Yazı ve Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org