Rüzgarlıbahçe Koruma Derneği Başkanı Osman Hıdır: "Henüz kartopuyuz ama çığ olacağız" - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Rüzgarlıbahçe Koruma Derneği Başkanı Osman Hıdır: “Henüz kartopuyuz ama çığ olacağız”
Share 26 Kasım 2007

Bilgibeykoz, Tartışmaların ortasındaki Beykoz Rüzgarlıbahçe Mahallesinde, Beykoz Belediyesinin mahalleyi satışa çıkaran uygulamasına karşı halkın sesi olan Rüzgarlıbehçe Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Osman Hıdır ile görüşmüş. Biz de bu söyleşiyi sizlere sunuyoruz.

Hıdır, 1 yıldır dernek başkanı ve aynı zamanda da Rüzgarlıbahçe Mahalle Muhtarlığı 1. azası olan Hıdır hayatını ise bir kamı kuruluşunda işçilik yaparak kazanıyor.

Osman Hıdır’a göre bu gelişmelerin Rüzgarlıbahçe’de yaşanması tesadüf değil. “Rüzgarlıbahçe’nin rantının yüksek olması; 3. köprünün yaratacağı etki ile beraber ve yanıbaşımızda ki Kavacık’ta meydana getirilen işyeri ağırlıklı yapılanma, Rüzgarlıbahçe’ye ilişkin rant ağırlıklı planların şekillenmesinde” etkili olmuş durumda. “Planlar bu durum gözetilerek yapılmış durumda. Ama bizim penceremizden, burada yaşayan yoksul halkın penceresinden baktığımızda planlar bizim için gelecekte sadece yıkım getiriyor” diyen Hıdır, planlara karşı olmadıklarını da ekliyor. “Ama bu planlar bizi yok sayıyor. Sadece bizde değil başka mahallelerde de benzer sıkıntılar var. Beykoz’da halk yerine rantı merkeze alan bir plan dayatması var ama bu artık Beykoz’a dar geliyor.”

Planların uygulandığı takdirde 1500’ün üzerinde evin yıkılacağını Osman Hıdır’da söylüyor, ve ekliyor; “sosyal tasarımlarla beraber tasfiye olacak ev sayısı 2400’ü bulacak. Mahallede toplam ev sayısı 2500. Yani bizi toptan sürmeye geliyorlar.”

Devasa bir rant alanı yaratılmaya çalışıldığını belirten Hıdır’a göre rantın büyüklüğü her şeyin arkasında, yerel imkanları da kullanmaya çalışan dev güç odaklarının bulunduğunu düşündürüyor. Osman Hıdır bu durumu “5 yıl içerisinde burada el değiştirme işleminin bitirilmesi gerektiği konusunda belediyeye bile baskı yapıldığı şeklindeki söylentileri de duyuyoruz” sözleriyle ifade ediyor.

“Rantla işimiz yok! Biz sadece bizim olanı istiyoruz”
“Bizim taleplerimiz basit” diyor Osman Hıdır. “Basit ve yapılabilir bir şey istiyoruz. Tapumuzu istiyoruz. Planların bize de sorularak yeniden düzenlenmesini istiyoruz ve parsel bazlı inşaat izni istiyoruz.” Hıdır sözünün burasında tapu ve parsel bazlı inşaat taleplerinin de altını çiziyor. “Biz sadece kendimizi güvende hissetmek istiyoruz, tapu isteğimiz bundan. Ve buranın daha modern hale getirilmesi için bir takım konut zayiatları da olursa bunun yaratacağı mağduriyetleri asgariye indirmek için de parsel bazlı inşaat izni istiyoruz. Bizim rantla işimiz yok. Biz sadece barınma hakkımızı sağlama almak istiyoruz. Biz zaten bizim olanı istiyoruz.” Ve kararlılıkla ekliyor; “bu sorunlar bizim istediğimiz gibi çözülmeden durmayız.”

“Yasadaki SİT uygulamasının engelleyemediği tahribatı engelleriz”
SİT uygulamasının yanlış olmadığını belirten Osman Hıdır, “ama yasada ki SİT doğada ki tahribatı engellemiyor nedense. Vatandaşın çatı aktaramadığı yerde gökdelenler dikilebiliyor. Oysa SİT yasasına göre varolanın rehabilitesi mümkün. Bakın bakalım Beykoz’a. Gecekondu mahallelerimi daha fazla yeşili korumuş, yoksa modern yaşam diye karşımıza diktikleri lüks siteler ve iş merkezlerimi?!”

Beykoz’da yağmaya karşı bir ilk: Mahalle dernekleri ilk kez birlikte mücadele etme kararı aldılar.

Hıdır, 3-4 ay öncesine kadar Beykoz Belediyesi ile ilişkilerinin şimdikinden çok iyi olduğunu söylüyor. “Diğer derneklerle beraber Beykoz Belediye Meclisi ve encümeni ile her 15 günde bir birlikte toplantılar yapıyorduk, ecrimisillerle ilgili ortak bir dosya çalışmamız vardı. Sonra hava değişti herhalde ki şimdi belediye başkanı bizi bir yerel gazete de muhalefet hatta provokatör olarak adlandırıyor. Rüzgarlıbahçe’de bu gelişmeler yaşanmaya başladıktan sonra iki kez randevu istedik belediyeden, ancak belediye önünde ikinci kez basın açıklaması yaptığımızda randevu verdiler bize” diyen Hıdır sözlerini şöyle sürdürüyor: “Beykoz genelinde 6 dernek ve bir vakıfla ortak çalışma yürütüyoruz. Birlikte iki kez basın açıklaması yaptık, ortak bir imza kampanyası yürütüyoruz. Belediye başka bir tarafta duruyor ama Beykoz halkı kendisinin olanı korumak için yan yana gelmeye başladı artık.” Sözün burasın da bir mesajda doğrudan Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül’e gidiyor. “Başkan da oylarla geliyor sonuçta. En çok oyu da bu mahalleden aldılar. Biz gene Belediye Başkanımız önümüzde yürümek isteriz ama bunun için de başkanın bizimle diyaloga geçmesi gerekiyor.”

“Fırsat kollayanlar kafa karıştırıyor”

Mahallede ki çalışmaları konusunda oldukça mütevazi ama kendine güvenene bir bakışı var Dernek Başkanı Osman Hıdır’ın. Bazı fırsatçıların ortaya çıktığını söylüyor. “Komşum nasılsa parayı bulup alamaz, belki ben onun da yerinden bir şeyler kaparım” diyenlerin varlığından şikayet ediyor. Ama bu durumdan sarsılmadığı da ortada. “Biz bir kartopuyuz” diyor, “ama her an bir çığa da dönüşebiliriz.”

“Ergül halkı eksik bilgilendiriyor”

Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün “tapuları vermek için çalışıyoruz. Sorun yok ama provokatörler var” açıklamasına Hıdır’da aynı sertlikte yanıt veriyor: “Ergül konuşuyor ama kendisine ve Beykoz Belediye Meclisine yönelttiğimiz hiçbir soruya yanıt vermiş değil. Sadece tapu verdiğini söylüyor, ama tapusunu bile alanın evinin yıkılacağından bahsetmiyor. Mahalledeki trafikle hiç ilgisi olmayan ara sokakları bile 15 metre genişliğinde yollara dönüştüreceksiniz, neredeyse kişi başına bir park yapmaya kalkacaksınız, arsaların çoğunu vatandaşa ikinci kez satmaya kalkacaksınız, tahsisle vatandaşın cebinden çıkacak en fazla 8-10 bin YTL yerine 50-60 bin YTL’lik fiyatlara önayak olacaksınız, konut olan yeri ticari alan yapıp rantı yükselteceksiniz, satılan iki ticari alandan birini neden müteahhidin aldığını açıklamayacaksınız ve bunu açıklamadan hala “ihaleye sadece oturanın girmesini sağlayacağım” diyeceksiniz, üstelik bunun yasal garantisinin nasıl olacağını da söylemeyeceksiniz. Oysa planlar ve Beykoz Belediye Meclisinin mahalleye ilişkin kararı neyin ne olduğunu ortaya koyuyor zaten.” Hıdır Beykoz Belediye Başkanı Ergül’ün “tapu vereceğiz”den başka bir şey söylememesinin nedeninin de açık olduğunu belirtiyor. “Tapuyu tüm bu soruları ve sorunları gizleyen bir örtü gibi kullanıyorlar. Bunu yapmadıkları takdir de mahalle halkının belediye önünde yatacağını biliyorlar.”

“2. Köprünün yol açtığı rantı görenler şimdi 3. köprü için hazırlanıyorlar”
3. köprüyle de ilişkili bir kıyıma uğratılmak istiyoruz” diyor Osman Hıdır ve şöyle devam ediyor: “2. Köprüyle burası rant alanı oldu. Fabrikalar değil ama şirket merkezleri buraya taşınıyor. Otobanlar villaların kapısının önünden geçiyor. 2. köprüde Kavacık’tan yeterli rantı alamayanlar şimdi 3. köprüyü bekliyorlar. Beykoz’un her yerinden yüzlerce dönümlük araziler satın alınıyor.”

MMO Başkanı Mıhçı; “Bu tahribat şart değil”

Rüzgarlıbahçe Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Osman Hıdır’a bu kadar eleştirdikleri planlara karşı alternatif bir çalışmalarının olup olmadığını sorduk. “Şehir planlaması yapmanın maliyeti bizim karşılayabileceğimiz tutarların çok üstünde. Bu yüzden istememize rağmen bunu yapamadık” diye yanıtladı. Ama Mimar ve Mühendis Odaları İstanbul Şube Başkanı Eyüp Mıhçı’yı davet etmişler ve birlikte mahalleyi gezmişler. Mıhçı, mevcut planlarla mahalledeki konutların yüzde 90’ına varan kaybın, sadece yol genişlikleri ve güzergahlarında yapılacak ayarlamalar ile park alanlarının ihtiyaca yönelik yeniden düzenlenmesi ile bile yüzde 10-15’lere indirilmesinin mümkün olduğunu belirtmiş.

“Kasım ortasında dava süreci başlayabilir”
Dernek Başkanı Osman Hıdır, mevcut planlara yasal süresi içerisinde itiraz ettiklerini belirterek, Beykoz Belediye Meclisinin en geç 16 Kasım’da itirazları karara bağlaması ve kendilerine bir yanıt vermesi gerektiğini söylüyor ve bu tarihten itibaren dava sürecinin de başlayabileceğini ekliyor.

“Ama buda yetmez” diyor Osman Hıdır. “Planların bütününü iptal ettirmemiz lazım. Çünkübu planlar mahalleyi ve bizi tasfiye etmek amaçlı. Bu planları savunanların ve uygulamaya koymakta kararlı olanların amacı üzüm yemek değil. Onlar bağcıyı dövmek için geliyorlar. Ama bizde kararlıyız. Geldiklerinde de burada olacağız.”

Röportaj ve fotoğraflar: Emrullah Kandemir
Kaynak: bilgibeykoz

4 Yorum
  1. bravo size tebrik ediyorum sorunları gidermeye çalıştığınız için

    yk | 14 Kasım 2010

  2. Thank you for clearing up the issue, Ive1n. Much of the news about sick, hurt, or kelild animals is turned into some kind of propaganda with some odd purpose. I hope this does not inspire more animal haters!

    Stephanie | 22 Mart 2015

  3. BonjourJe vais bientf4t e0 Istanbul pour une dizaine de jours et j aimraeis rencontrer des asso repre9sentant la culture rom de Sulukule par exemple..Je ne trouve pas leur contact..Je suis instit e0 BX et je m occupe d e9le8ves non francophones (la majorite9 est Rom turcophone). C est par une bourse Comenius que ce se9jour est possible.Merci de me re9pondre.CordialementViviane

    Fullington | 21 Nisan 2015

  4. Voici quelques adres des associations des romans: https://www.facebook.com/istanbulromanfederasyonu TURKEY

    AYDIN ELBASAN
    Marmara University Halk – Oyunlari Öğretmení
    Turkey

    Tel: +5 359 685 113; +5 556 251 264
    Email: aydinelbasan@gmail.com
    ROMAN DERNEKLERI FEDERASYONU BAŞKANI (ROMA FEDERATION)
    Contact person: Erdinç Çekiç
    Çavusbey Mah.Polat İşhanı
    Kat:3 No:5; Edirne
    Turkey

    Tel/Fax: +902 842 123 357
    Email: edrom70@mynet.com
    ROMANLAR
    Contact person: Cemal Mogoltekin
    Ceniz Topel Cad. Karasürme Apt. No: 82/B MERSIN
    Turkey

    Tel: +3 242 393 798
    Mobile: +5 327 390 473
    SULUKULE ROMAN KÜLTÜRÜNÜ GELIŞTIRME VE DAYANIŞMA DERNEĞI(SUKULULE ROMANI CULTURE AND DEVELOPMENT ASSOCIATION)
    Contact person: Şükrü Pündük
    Edirnekapı Kaleboyu Cad. Çınar Sok. No:7
    Turkey

    Tel: +905 353 215 102
    E-mail: sulukuleliler@gmail.com

    Par ces adress vous pouvez contacter les Romans. Bon sejour en Turquie. :)

    Anonim | 21 Nisan 2015


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org