Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Qishe Avlusu
Share 3 February 2020

Tasarım: Archstudio

 

Yenileme projesi, Pekin’in eski bir mahallesinde yani bir hutonda yer almaktadır. Toplam uzunluğu 15 ve 42 metre olan üç avluya sahip küçük bir Siheyuan (geleneksel Çin konutunun bir tipolojisi). “Qishe” (“Qi” ve “o” sırasıyla “yedi” ve “ev” anlamına gelir), çünkü hutongdaki adres numarası 7′dir ve başlangıçta 7 eğimli çatılı binalardan oluşmaktadır. Yenilemeden önce Siheyuan eski ve harap bir yerdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temel ahşap kirişler ve Cumhuriyet dönemi tarzına sahip bazı kemerli kapı açıklıkları nispeten iyi korunmuş, ancak çatıların, duvarların, kapıların ve pencerelerin çoğu kötü bir şekilde hasar görmüş veya kaybolmuştur. Üç avluya, yıllar önce birçok geçici bloklar yerleştirilmişti. Bu bloklar yıkıldıktan sonra, bahçeler inşaat malzemeleri atıklarıyla dolduruldu ve kasvetli bir görünüm sunan yabani otlarla dolan çevre kötü bir şekle döndü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projeye yaklaşırken, ARCHSTUDIO tasarım firması iki hedef belirledi: eskisini yenilemek ve yeniyi yerleştirmek. Bir yandan, tasarımcılar evleri temizledi, tüm bina yüzeylerini onardı ve geleneksel Siheyuan’ın görünümünü yeniden üretmek için mimari yapıları güçlendirdi. Öte yandan, banyo, mutfak ve garaj, HVAC boruları ve hatları gibi yeni yaşam tesislerinin yanı sıra yeni veranda alanları da geliştirdiler. Eski ve yeni, bileştirilerek  yaşamın gelecekteki fonksiyonel taleplerini daha iyi karşılamak için yeni bir bütüne entegre edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARCHSTUDIO, geleneksel Çin mimarilerinin temel bir unsuru olan bir verandayı yedi ayrı eğimli çatı evini bağlamak için eski Siheyuan’a yerleştirdi. Veranda bir dolaşım yolu olarak işlev görür, mekansal deseni ve katmanları yeniden şekillendirir ve eğlenceli bir yürüyüş deneyimi ve muhteşem manzaralar sunar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ön avlu çoğunlukla garaj olarak kullanılır. ARCHSTUDIO, yapının eğimli çatısını korudu, ön ve arka duvarları çıkardı ve park için daha fazla alan bırakmak için giriş kapısını yana kaydırdı. Tasarım ekibi, kemerli kapı açıklığının geçidi ve oymaları ve hatta kuru bir ağaç gibi birçok değerli tarihi öğeyi restore etti ve korudu. Ayrıca, ön ve orta avlular arasındaki duvar sökülmüş ve şeffaf bir veranda ile değiştirilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veranda kavisli bir uca sahiptir ve farklı manzaralara ve mekânsal işlevlere göre farklılıklar gösterir. Eğimli çatıların kavisli kenarları ile yakından kombine edilir, böylece evleri, manzarayı ve gökyüzünü aynı resme entegre eden birkaç yay şeklinde şeffaf alan oluşturur. Ön avluda, veranda çatısının bir kısmı, arkasında tuvalet, servis odası, ekipman odası vb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orta avlu bir kamu faaliyet alanıdır. Daha önce biri kuzeyde, ikisi yanda olmak üzere üç evi içeriyordu. Özgün düzenine dayanarak, ARCHSTUDIO bu alanda bir oturma odası, bir çay salonu, bir yemek odası ve bir mutfak konumlandırdı. Tasarımcılar, geleneksel avlu binalarının formalite duygusunu devralan simetrik bir uzaysal desen benimsedi. Ayrıca, evlere giden eski merdivenleri yumuşak eğimli olarak değiştirdiler. Eğimler ve şeffaf veranda birlikte iç mekanlar ve açık avlu arasındaki bağlantıyı artırır. Yemek odası, iç mekanı tamamen dış alana açabilen ve iç mekan aktivitelerini avluya genişletebilen katlanabilir bir kapıya sahiptir. Yemek odasının arka duvarının ortasında, restore edilmiş ve arka avluya giriş yapan kemerli bir kapı vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arka avlu, esas olarak iki yatak odası, bir çay salonu ve bir çalışmadan oluşan bir konut alanıdır. Orijinal düzeni orta avlu ile aynıdır. Bu bölgedeki veranda, avluda zaten var olan üç eski ağaçla etkileşime giren ve aynı zamanda birkaç küçük yay şeklindeki boş zaman alanı oluşturan dalgalı bir düzleme sahiptir. Yatak odaları, çatı sırtına dayalı simetrik bir uzaysal düzene sahip en arka alanda yer almaktadır. Her yatak odasındaki banyo, bol ışık ve havalandırma sağlayan küçük bir avluya bitişiktir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projenin malzeme şeması eski ve yeniyi iyi bir şekilde birleştirir. ARCHSTUDIO, geleneksel mimari malzemelerin dokularını korurken, zamanın izlerini korumak ve yeni ile eski arasındaki kontrast ve füzyonu sunmak için bazı yeni malzemeleri uygun bir şekilde projeye ekledi. Siheyuan’ın orijinal çam ahşap çerçevesi, hasar görmüş bileşenleri aynı malzeme ile değiştirildi. Yeni veranda, kapılar, pencereler ve bazı mobilyalar, eski çam ağacıyla yankılanan lamine bambu paneller (ahşap gibi görünen ve çelik gibi hisseden yeni bir malzeme) kullanıyor. Yeni inşa edilen veranda, şeffaflığı ve hafifliği en üst düzeye çıkarmak ve aynı zamanda eski yapıya daha iyi uyum sağlamak için tavanda nervürlü kirişler ve paneller içeren bir çerçeve yapısına sahiptir. İç tasarıma gelince, ARCHSTUDIO eski veya yeni ahşaptan yapılmış çeşitli mobilya kombinasyonlarını getirdi, bu da farklı ton ve dokuların mükemmel bir karışımını meydana getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geleneksel eğimli çatılar modern su geçirmez malzeme kullanmamış ve zayıf ısı yalıtımına sahipti. Bunu göz önünde bulundurarak, ARCHSTUDIO, orijinal gri kiremitli çatıları tutma öncülünde çatı sistemini ve performansı optimize etti. Yeni inşa edilen verandadaki kavisli çatıya gelince, tasarımcılar bitiş olarak polimer harç kullandılar, bu da pürüzsüz ve bitişik dokulu kiremit çatılarıyla kontrast oluşturuyor. Eski bina duvarları, avlulardaki yıkılmış geçici mimari bloklardan gri tuğlaların yeniden kullanılmasıyla restore edilmiştir. Dış mekanların zemini, görsel tutarlılığı sağlamak için aynı tip tuğlalarla döşenmiştir. Yeni duvarların bazıları eski gri tuğlalarla aynı boyuta sahip cam tuğlalardan oluşur. İnşaat sırasında, bazı taş dilimleri, çatlaklar ve bir değirmen taşı beklenmedik bir şekilde bulundu ve bunlar daha sonra merdiven, saksı ve süsleme olarak yeniden kullanıldı. Mimari yenilemeden elde edilen ahşap kiriş atığı, eski malzemelere yeni bir hayat veren sandalyeler yapmak için kullanıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Proje Bilgileri:
Proje: Qishe Avlu
Mimarlar: Archstudio
Baş tasarımcı: Han Wenqiang
Proje tasarımcısı: Wang Tonghui
Yapısal danışmanlık: Zhang Yong, BAMBOO ERA
Mekanik ve elektrik danışmanlığı: Zheng Baowei, Yu Yan, Li Dongjie
Aydınlatma danışmanlığı: Dong Tianhua
Bitki danışmanlığı: Zhang Xiaoguang
Görüntü düzenleme: Wang Tonghui, Wen Chenhan
İnşaat ekibi: Chen Weixing, BAMBOO ERA, vb.

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

2 Yorum
  1. Merhaba,

    Proje güzel, bilgiler için teşekkürler fakat yazıdaki ifade ve imla hataları açıklamaların anlaşılmasını inanılmaz zorlaştırıp, konsantrasyonu bozuyor.
    Bilgilerinize,
    İyi çalışmalar,

    Tubas | 16 February 2020

  2. bir dantel gibi işlenmiş, eski ve yeni bir arada, enerjisi içinde saklı bir proje.

    berhan deniz | 17 February 2020


Yorum yazmak için


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ordu’ya ziyareti esnasında akıbetini sorduğu ve ‘derhal yıkın’ diye talimat verdiği inşaatla ilgili olarak detaylar ortaya çıkmaya başladı.             Yıkılan inşaatın büyük ortağı ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ adına yapılan basın açıklamasında, yıkıma kadar gelinen süreç aktarılarak, kamuya verilen bu zararların kimin karşılayacağı soruldu.     ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi [...]
ARŞİV
Subscribe