Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Simonzs
Share 8 January 2020

Tasarım: Ronald Janssen

 

Amsterdam’ın Weteringbuurt’taki eski fabrikalar, okullar, iş yerleri ve dokumacılar evleri arasındaki dar bir sokakta, 19 daireden oluşan yeni bir konut binası duruyor: Simonzs, Ronald Janssen Architecten tarafından tasarlandı. Büyük dikey beton plakalar binaya her zaman burada olan ve her zaman olacak bir yapının sağlam, heybetli görünümünü verir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fokke Simonszstraat’taki bu büyük konut binasının büyüklüğü, okula ve daha sonra bu noktada duran evsiz barınağa geri dönüyor. Konutlara giriş, anıtsal karakterini artırarak kompleksin merkezine yerleştirildi. Bu arada, 44 metre uzunluğundaki cephe, bitişik yapılarla uyum sağlamak için eklemlendi. En üst katta, caddenin dar binalarının ritmine devam ederek birkaç noktada geri çekiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daha yakından incelendiğinde başka bir ölçek değişikliği ortaya çıkıyor: beton plakalar dar ve zemin seviyesine yakın ve yükseldikçe daha geniş ve sığ hale geliyor. Sonuç olarak, zemin kattaki konutlar sokaktan hafifçe geri çekilmiştir. En üst katlardaki pencereler cepheyle neredeyse aynı hizadadır, sokak seviyesindeki pencereler girintilidir. Bu nedenle cephe, hafifçe öne doğru eğilerek Amsterdam’ın eğimli tarihi evlerine eğlenceli bir referans veriyor.

 

 

19 dairenin iç mekanları, büyük pencereler sayesinde doğal ışık altında yıkanmaktadır. Bunlar, caddenin iyi manzaralarını sunmak ve binaya dinamizm katmak için inşaat hattına bir açıyla yerleştirilir. Üst katlardaki pencereler tamamen açıldığında, şehir içeri akar ve yaşam alanı geniş bir balkon haline gelir. Süpürgelik kaldırılır, böylece her zemin kattaki dairenin bir bodrum ve bir birinci katı olur, böylece birçok olası düzen ile açık bir yaşam alanı yaratılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binanın arka kısmı huzurlu. Arka cephe, bir dış mekan yaratmak için arka bloktan bir mesafeye yerleştirilmiştir. Zemin kattaki dairelerin arka verandaları vardır, bu da aileler için idealdir. Üst katlardaki dairelerin galeride loggias vardır. Tüm açık alanlar, iyi akustik ve hoş bir iklim sağlayan yeşil bir duvara bakar.

 

 

Simonzs’ın tasarımı ayrıntılara dikkat ediyor. Sokağın darlığı nedeniyle, bina her zaman bir açıdan görülür, asla önden görünmez. Tüm kenarlar ustalıkla düzeltildi. Pencere kasaları, posta kutuları ve dahili telefonların yanı sıra cam bronz renktedir. Burada hiçbir şey şansa bırakılmadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIMONSZ uzun vadeli sürdürülebilir bir konsepte sahiptir. Enerji kullanımı çok düşüktür. Isı ve soğuk hava deposu 100 metreden fazla derinlikte çalışır. Kullanılmış ılık sudan gelen sıcaklık toplanır ve tekrar kullanılır. Çatıda güneş panelleri yer alır ve gerisi yağmur suyunu toplamak ve ekstra yalıtım için yeşildir. Bina da esnektir. Birçok bölme duvarı çıkarılabilir, böylece gelecekte zeminler değiştirilebilir ve daireler birleştirilip farklı bir plan verilebilir. Bu, cephenin sürekli bir mimarlık ifadesine sahip olmasının nedenlerinden biridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

 


Yorum yazmak için


Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi, Dünya Mimarlar Topluluğu’nun 2020 Dünya Mimarlık Ödülü’ne (World Architecture Award) layık görüldü.           Eskişehir YHT Gar Projesine dünya ödülü geldi. Yüksek Hızlı Tren Garı projesi Dünya Mimarlar Topluluğu tarafından verilen 2020 Dünya Mimarlık Ödülü’ne (World Architecture Award) proje dalında layık görüldü. 2018’de tasarlanan Eskişehir Yüksek Hızlı [...]
ARŞİV
Subscribe