HAYDAPAŞA’DA OLANLAR / Arif Atılgan - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
HAYDAPAŞA’DA OLANLAR / Arif Atılgan
Share 11 Kasım 2019

Haydarpaşa konusu 2004 yılında başlamıştır. O yıllarda Mimarlar Odasında yöneticiydim. Konuyu anladıktan sonra 2005 yılında oradaki çalışanlarla irtibat kurduk. Onlar ‘İşimizi kaybetmeyelim’ tedirginliğindeydiler. Birlikte olduk. Bir süre sonra Kamu ve Toplum Yararı anlayışıyla etkinlik yaptık. Haydarpaşa Dayanışmasını kurduk.

 

 

Haydarpaşa Garı ve çevresindeki tesisler 100 yıldır olduğu gibi kendi işlevinde devam etmelidir. Gar binasının planı liman, vapur iskelesi, kayık iskelesi, trenler, trenlerle ilgili tesisler,  tren yolcuları, trenciler, Gar Lokantası öğelerinin hepsini kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Bu oluşum bozulmamalıdır.

 

 

Zamanla trenlerle gemiler arasında mal irtibatı yok oldu. Liman kadükleştirildi. Vapur iskelesi kapandı, kayık iskelesi yok edildi, trenlerle yolcu ilişkisi kalmadı.. Trenler kaldırıldı, sahadaki tesisler boşaltıldı. Bazıları yok edildi. Gar Lokantası, Mythos Restoran oldu. Gar binası adeta kanatları kesilmiş kuş haline getirildi.

 

 

2004 yılından bugüne sadece Gar binasında çalışan trenciler kaldı. Bir de Gar binası..

 

 

4 Ekim 2019 tarihinde TCDD, Gar sahasındaki 22.710m2 lik bir bölümü Kültür-Sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere ihaleye çıkardı. İhaleye giren İBB kazanamadı. Kendisine yanlış yapıldığını ileri sürerek ihaleye itiraz etti. Yasal hakkını kullandı.

 

 

 

İhaleye Çıkan Alan Uzun Binanın Sağ Tarafı

 

 

 

İBB’yi savunan STK’lar, meslek odaları, dayanışmalar ise ihalenin İBB’ye verilmesi için miting yaptılar. Mitingde ‘Alanlar; asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşuluyla İBB’ye devredilsin.’ Dediler.

 

 

 

Buna karşın İBB Başkanı ‘Biz burada kültürel açıdan verimli işler yapmak için alacağız’ demiştir. Yani İBB Başkanı alanı geçmişteki işlevine göre kullanmayacaktır. Sözleri tutarlıdır. Çünkü: Burayı asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanacak olan idare TCDD’dir. İBB değil..

 

 

Kent mücadelesi ciddiyet ister..

 

 

Eğer TCDD’nin demiryolu tesisleri yeni amaçlarla birilerine verilecekse Gar alanları İBB’ye, eski istasyonlar ilçe belediyelerine devredilmelidir. Ancak bu durum Haydarpaşa’yı mevta yapıp mirasını paylaşmaktır ki kabul etmek mümkün değildir.

 

 

Bana göre Haydarpaşa Garı ve sahasının kesinlikle geçmişteki fonksiyonlarıyla kullanılması sağlanmalıdır. Bunun için ilgili idare olan TCDD’ye baskı yapılmalıdır. Liman, iskele, yolcular, trenciler, tesisler… 100 Yılı aşkın süredir kullanıldığı şekilde kullanılmaya devam edilmelidir. Bu kulanım ile endüstriyel miras korunmuş olacaktır. Kentin göbeğinde doğal haliyle çalışan bir müze elde edilecektir. Bu müthiş bir değerdir. Geç kalınmış değildir.

 

 

Çok sayıda Kent Mücadelesi eylemi düzenledim. Artık çoğu eyleme katılmıyorum. Kent Mücadelesi tutarlı olmalıdır.

 

 

 

 

 

Kaynak : arifatilgan.wixsite.com

1 Yorum
  1. Bence İBB nin atağı önemlidir. Binanın zemin katı gar işlevi için yeterlidir ve tabi ki öyle kalmalıdır. Ancak dev gibi binanın üst katları ve binanı çevresindeki diğer büyük yapılar, lojmanlar elbette kültürel amaçlı olarak dönüşebilir. Bunu Demiryolları yapacak kapasitede, istekte değil ve zaten hemen ihale edip kurtulmak istiyor. O halde İBB nin yeni yönetimi bütün İstanbul adına yapabilir.

    Vahap Tezkan | 11 Kasım 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org