Saraçoğlu’nun geleceği masaya yatırıldı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Saraçoğlu’nun geleceği masaya yatırıldı
Share 24 Ekim 2019

Kılıçdaroğlu Saraçoğlu sempozyumuna mektup gönderdi

Kılıçdaroğlu, “Saraçoğlu gençlerin gelecek düşlerine teslim edilmeli, Cumhuriyet tarihi müzesi olmalı” dedi

 

 

 

 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin ilk toplu konut örneği, Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan Saraçoğlu Mahallesi’ni tüm yanlarıyla ele aldı. Güvenlik problemleri yaşanan ve çöküntü alanı haline getirilmeye çalışılan Saraçoğlu Mahallesi, “Bauhaus, Konut, Mahalle: Saraçoğlu Mahallesi Geleceğini Arıyor” sempozyumu ile masaya yatırıldı. Sempozyuma yoğunluğu nedeniyle katılamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekili Mehmet Akif Hamza Çebi ile mektup gönderdi. Mektuptaki “Saraçoğlu, Cumhuriyetimizin 100. Yılında yaşayan bir Cumhuriyet tarihi müzesi ve tasarım enstitüsü planlaması içinde düşünülmelidir. Saraçoğlu Cumhuriyetimizin 100. Yılına geçmişi anımsatan ancak yüzü geleceğe dönük, gençlerimizin gelecek düşlerine, gelecek hayallerine teslim olmuş bir özgürlük alanı olarak hazırlanmalıdır. 31 Martta ulaştığımız başarı Saraçoğlu’na beklediğimiz baharı getirecektir” ifadeleri dikkat çekti.

 

 

Bauhaus, Konut, Mahalle: Saraçoğlu Mahallesi Geleceğini Arıyor” sempozyumunda, Saraçoğlu Mahallesi’nin bilimsel, sosyal ve toplumsal değerleri masaya yatırıldı. Sempozyumda  “Baykan Günay, Bülent Batuman ve Oktan Nalbantoğlu’nun konuşmacı olduğu oturumun başkanlığını Elvan Altan üstlenirken, Nuray Bayraktar’ın yönettiği, Çiğdem Toker, Selami Aktepe ve Mehmet Akif Hamzaçebi’nin konuşmacı olduğu ikinci oturum ve ardından Güven Arif Sargın’ın moderatörlüğünde mahalle için mücadele veren meslek örgütleri, dernek ve demokratik kitle örgütleri adına Gül Mertük, Gözde Güldal ve Tezcan Karakuş Candan konuşma yaptığı üçüncü oturum gerçekleştirildi.

 

 

Saraçoğlu’nun nasıl kurtarılacağına, nasıl yaşatılacağına ilişkin fikirler üreteceğiz

 

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, “Saraçoğlu Mahallesi için uzun yıllardır mücadele ediyoruz, yok edilmek ya da ranta çevirmek istenmesinin başlangıcı 90’lı yıllara dek uzanıyor. Bu kapsamda, meslek örgütleri, mahalle sakinleri ve toplumla mücadelesinin yürütüldüğü, bilimsel bilgisinin üretildiği Saraçoğlu’nun nasıl kurtarılacağına ve nasıl yaşatılacağına ilişkin fikirler üreteceğiz. Dünya Mimarlık günü etkinlikleri çerçevesinde bu yıl “herkes için konut” temasının belirlenmiş olması ve Bauhaus ekolünün de 100. Yılı olması nedeniyle Saraçoğlu Mahallesi’ni enine boyuna tartışmak için önemli bir bağlam oluşmuş oldu. Bugün buradan hareketle tüm ilgili aktörlerle Saraçoğlu’nun bilimsel, sosyal ve toplumsal değerlerini masaya yatıracağız” dedi.

 

 

Saraçoğlu Mahallesi bizden kopartılacak bir sürece doğru götürülebilir

 

 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

 

“Saraçoğlu Mahallesi’nde oturan, bürokrasinin değişik kesimlerinde yer alan sakinler de burada. Saraçoğlu Mahallesi Cumhuriyetin kadrolarının bir arada olduğu bir yer.  Cumhuriyetin konut politikasına bakışı ve devlet yönetimiyle kurduğu ilişkiyi de gösteriyor. Bir uzlaşma alanının mekânsal karşılığı. Kent demokrasi açısından değerlendirirsek, yöneten ile yönetilenin karşılaşma mekanı aslında. Lojmanlarıyla insan ölçeğinde kurulmuş evleriyle, kentin ortasında iklim dengesinin farklılaştığı, klimatizasyonun olduğu, Kızılay’ın kargaşasının ve gürültüsünü hissetmediğimiz bir vaha aslında, ancak 2015 yılından beri binalarda insan sesi yok, evlerin ışıkları yanmıyor, sincapların kaybolduğunu söyleyebiliriz. Kendi dokusunu ve doğasını kaybediyor. Bir çöküntü alanı haline getirilmeye çalışılıyor. Kiremitler toplanmış, içindeki malzemeler çalınmış durumda. Emlak Gayrimenkul tarafından satışı yapılmaya çalışılıyor. Altına otopark yapılması için planlar yapılıyor ama bir türlü Saraçoğlu Mahallesi hak ettiği değerin okunabileceği bir alan haline gelmiyor. 1994 yılından bu yana mücadele ediyoruz. Belli dönemlerde Saraçoğlu Mahallesi bir rant aracı haline getirilmeye çalışıldı. Ama mücadele, duyarlılık ve farkındalık bu süreci şu anda geriye itmiş durumda. Saraçoğlu mahallesinde bir çatı çökebilir, kriminal bir durum yaşanabilir ve Saraçoğlu Mahallesi bizden kopartılacak bir sürece doğru götürebilir. Bu süreçte Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceğini tekrar gündeme taşımak, bu konuda Büyükşehir Belediyesine, Kültür Turizm Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na çağrı yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzun yıllar Kılıçdaroğlu’nun, Saraçoğlu’nda oturduğunu biliyoruz. Açılış konuşması için kendisini davet ettik ancak yoğunluğu nedeniyle gelemedi. CHP Milletvekili Mehmet Akif Hamza Çebi ile bize bir mektup gönderdi.”

 

 

Saraçoğlu kentin gürültüsünden kurtularak sessizliğine sığındığımız bir vaha

 

 

 

 

 

Daha sonra milletvekili Mehmet Akif Hamza Çebi, Kılıçdaroğlu’nun mektubunu okudu. Kılıçdaroğlu’nun 16 yıl yaşadığı Saraçoğlu Mahallesi için kaleme aldığı “Saraçoğlu için bir gelecek önermesi, Gençlerin Özgür Düşünce ve Düşlerine Tam Teslimiyet” adlı mektupta şu ifadelere yer verildi:

 

 

“Saraçoğlu’nun geleceğine dair taşınan endişeler, ‘her şerden bir hayır’ misali geçmişini de yeniden keşfetmemizi anımsamamızı sağladı. Saraçoğlu’na uzun süre sonra yeniden bakıyoruz. Mimarlar şehir plancıları konut ve kant tarihçileri Saraçoğlu’na yeniden bakıyor, Saraçoğlu yeniden keşfediliyor. 1983- 1999 yılları arasında Saraçoğlu’nda yaşayan bir bürokrattım. Bizim için tek bir adımda kentin gürültüsünden kurtularak sessizliğine sığındığımız keşmekeşin ortasında kendisini saklamayı başarmış bir vahaydı. Kumrular Caddesinin Saraçoğlu’na yaşıt anıt ağaçların gölgesinden geçip mahalleye girdiğinizde sizi kendisine has florasıyla küçük ve her şeyden önce yaşayan bir kent koruluğu karşılıyordu. Ancak Saraçoğlu günümüzde geleceği hakkında en kısa sürede karar verilmesi gereken bir alan olarak karşımızda duruyor. Bu bağlamda Saraçoğlu cumhuriyetimizin 100. Yılında yaşayan bir cumhuriyet tarihi müzesi ve tasarım enstitüsü planlaması içinde düşünülmelidir. Ülkemizin ilk toplu konut projesi olarak kabul edilen Saraçoğlu ve onu çevreleyen caddeler sokaklar Saraçoğlu’nun nasıl bir geleceğe layık olduğunu bizlere söylüyor. 31 Mart’ta bu cadde ve sokaklara isimlerini verenlerin mücadelelerinden ilham alan bir demokrasi başarısına ulaştık. Saraçoğlu da Necati Bey, Yahya Galip Bey de Cumhuriyetimize TBMM’de temsil edilen milletin egemenlik hakkında kararlılıkla bağlı demokrasiye inanmış kişilerdi. Kumrular Caddesi Güvenpark ile birlikte acılarda barındıran demokrasi mücadelemizin merkezlerinden oldu. Başa dönecek olursa Saraçoğlu Cumhuriyetimizin 100. yılına geçmişi anımsatan ancak yüzü geleceğe dönük gençlerimizin gelecek düşlerine gelecek hayallerine teslim olmuş bir özgürlük alanı olarak hazırlanmalıdır. 31 Mart’ta ulaştığımız başarı Saraçoğlu’na beklediğimiz baharı getirecektir”

 

 

Çebi daha sonra okuduğu Kılıçdaroğlu’nun mektubunu Ankara Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a teslim etti.

 

 

 

 

 

Sempozyumda Saraçoğlu Mahallesi’nin bilimsel, toplumsal ve sosyal değeri masaya yatırıldı

 

 

Mektubun okunmasının ardından Bauhaus, Konut, Mahalle: Saraçoğlu Mahallesi Geleceğini Arıyor” sempozyumunda, Saraçoğlu Mahallesi’nin bilimsel, sosyal ve toplumsal değerleri masaya yatırıldı.

 

 

Baykan Günay, Bülent Batuman ve Oktan Nalbantoğlu’nun konuşmacı olduğu, oturum başkanlığını ise Elvan Altan’ın üstlendiği birinci oturumda, bilimsel değeri anlatıldı. Bu oturumda Saraçoğlu Mahallesi’nin kültürel miras olarak değerinin ne olduğu, geleceğe yönelik perspektifleri tartışıldı.

 

 

Nuray Bayraktar’ın yönettiği, Çiğdem Toker, Selami Aktepe ve Mehmet Akif Hamzaçebi’nin konuşmacı olduğu ikinci oturumda ise Saraçoğlu Mahallesi’nin sosyal değeri masaya yatırıldı.

 

 

Saraçoğlu Mahallesi’nin geçmişten bugüne gelen talan sürecinin ele alındığı oturumda, talana nasıl açık hale getirildiği, bürokratik tarafı, mahallede nasıl bir hayatın yaşandığı konuşuldu.

 

 

Güven Arif Sargın’ın moderatörlüğünde mahalle için mücadele veren meslek örgütleri, dernek ve demokratik kitle örgütleri adına Gül Mertük, Gözde Güldal ve Tezcan Karakuş Candan konuşma yaptığı üçüncü oturumda da Saraçoğlu Mahallesi’nin toplumsal değeri masaya yatırıldı.

 

 

Oturumda Saraçoğlu Mahallesi’nin kent merkezi açısından doğal ve kültürel önemi, mücadele süreci ifade edilirken, Saraçoğlu Mahallesi sakinleri anılarını da katılımcılarla paylaştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : Mimarlar Odası Ankara Şubesi 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org