Mimarlar ve Tabipler kapatılan Numune Hastanesi için proje fikir yarışması açtı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mimarlar ve Tabipler kapatılan Numune Hastanesi için proje fikir yarışması açtı
Share 2 Ekim 2019

Numune Hastanesi Medipol Üniversitesi’ne mi devredildi? 

 

 

Mimarlar ve tabipler, kamuoyunda tepkilere rağmen kapatılan ve 1881 yılında Gureba Hastanesi ismiyle hizmete başlayan tarihi Numune Hastanesi  ve çevresi için fikir proje yarışması açtı.

 

 

Yarışma ile yıkım tehdidi altında olan, mimarisi ve tarihiyle Başkent’in belleğine işleyen, 138 yıllık Numune Hastanesi’nin, tüm değerlerinin ve taşıdığı tüm potansiyellerin ortaya çıkartılması, mekânın bellek mekânı olarak kent sağlığı ve halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması, Cumhuriyet’in halkçı sağlık politikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden tartışılması amaçlanıyor.

 

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Numune Hastanesi, şehir hastanesine kurban edilerek kapatıldı. Kentliler yürüyerek ya da tek ulaşım aracı ile kolayca ulaşacakları hastanelerini kaybettiler. Cumhuriyet’in sağlıklı  toplum hedefiyle, Sağlık Bakanlığını kucaklayan Sıhhiye Meydanı ve çevresindeki hastanelerle  şekillenen sağlık mekanları, kentin ana omurgası, Cumhuriyet’in temsil aksı üzerinde şekillenerek, Cumhuriyet’in sağlıklı topluma ulaşma ve toplum için bir rejim inşa etme idealinin karşılığı olarak şekillendi. Hasta adam Osmanlı’dan Sağlıklı toplum Cumhuriyet’e geçişi hatırlatan en önemli yerleşke olan sağlık yerleşkesi, Şehir hastanelerinin açılması ile özgünlüğünü yitiriyor. Toplum, müşteri olarak görülen, kent merkezlerinden uzak, altyapısı yetersiz, yer seçimi yanlış, insanın içerisinde kaybolacağı, başka bir deyişle sağlığına kavuşma sürecinde sağlığını kaybedeceği,  hasta topluma gidişin mekânsallığı olan şehir hastanelerine mahkum ediliyor” diye konuştu.

 

 

Numune Hastanesi’ni  Medipol Üniversitesi’ne devrettiniz  mi? Bakanlık açıklama yapsın

 

 

Candan şöyle devam etti:

 

 

“Kapatılan kamu hastanelerinin kıymetli arazileri ve mekânları ise peşkeş çekiliyor. Numune Hastanesi’nin Medipol Üniversitesi’ne devredildiğine ilişkin duyum aldık. Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Sağlık Bakanlığı ivedi olarak kamuoyuna açıklamak durumunda. Numune Hastanesi ile ilgili tasarruf nedir, Numune Hastanesi Medipol’e devredildi mi? Önce tarihi Ankara Garı yerleşkesinin bir bölümünü Medipol üniversitesine devrettiler, sonra Atatürk Orman Çiftliği arazisinden 555 bin metrekare alanı devrettiler, şimdi sırada Numune Hastanesi mi var? Cumhuriyet’in değerlerinin yağmalanmasına, ranta kurban edilmesini reddediyoruz. ”

 

 

Cumhuriyet’in halkçı sağlık politikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden şekillenişi tartışmaya açıyoruz

 

 

Candan, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası olarak , Ulucanlar cezaevi ile başlayan  Kent Düşleri Yarışmaları’nın 11.sinin konusunu Numune Hastanesi ve Çevresi fikir proje yarışması olarak belirledik. Başkent’in simge yapılarından olan Numune Hastanesi’nin fikir proje yarışmasının ardından yeniden kamusal yaşama katılmasını istiyoruz. Numune Hastanesi yıkım tehdidi ile karşı karşıya. Koruma Kurulu’nun Numune Hastanesi’ni tescile gerek görmediği kararını yargıya taşıdık. Cumhuriyet’in kültürel varlıkları ve değerlerinin korunması için hukuksal mücadelemiz sonuna kadar devam edecek ” dedi.

 

 

Koruma alanında  “Sağlık SİT’i” kavramı tartışmaya açılıyor

 

 

Candan, şunları kaydetti:

 

 

“Fikir yarışması ile Ankara kentinde mekânsal ve çevresel olarak özellikli olan yapı ve alanlara yönelik alternatif önermelerin fikri boyutta oluşturulmasını, Ankara’nın yeniden biçimlendirilmesini,, yarışmaya açılacak alanların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi için kamuoyu oluşturulmasını,, kentin tüm aktörlerinin Ankara’ya yönelik proje süreçlerine katılımlarının sağlanmasını, mekânların fiziksel dönüşümlerinin sosyal yaşama olan etkilerinin açığa çıkartılmasını, Ankara’nın Başkent kimliğinin öne çıkartılmasını, Cumhuriyet değerlerinin simge kenti ve temsil yapıları hakkında farkındalık oluşturulmasını, mekânın tüm değerlerinin ve taşıdığı tüm potansiyellerin ortaya çıkartılmasını, mekânın bellek mekânı olarak kent sağlığı ve halk sağlığı açısından öneminin vurgulanmasını, Cumhuriyet’in halkçı sağlık politikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden tartışılması ile Sıhhiye Meydanı ve sağlık bakanlığını odak alan ve çevresindeki hastaneleri de çevreleyen alanların Sağlık SİT’i olarak tescil edilmesi, sağlık SİT’i kavramının tartışılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

 

Numune Hastanesi bilimsel gelişime büyük katkılar sağlamıştır

 

 

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, ise “Bilkent Şehir Hastanesi’nin mart ayında açılmasının ardından Mayıs ayında Ankara’nın mimarisi, tarihiyle kent belleğinde büyük yeri olan ve tıp alanında bilimsel gelişime büyük katkılar sağlamış olan 138 yıllık tarihi Numune Hastanesi kapatıldı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara’nın en eski sağlık kuruluşudur. 1800’lü yılların ikinci yarısında ‘Gureba Hastanesi’ ismi ile hizmet veren hastane, 1924 yılında çıkarılan bir yasa ile ‘Ankara Numune Hastanesi’ ismini almıştır” dedi.

 

 

Bulut, sözlerine şöyle devam etti:

 

 

“1935 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nca Numune Hastanesi’nde çalışmak üzere Alman profesörler atanmıştır. Bu gelişme hastanenin bilimsel gelişimine büyük katkıda bulunmuştur. 1945 yılında açılan “Ankara Tıp Fakültesinin kuruluş yıllarındaki çalışmalarında: konularında uzman bazı hekimler öğretim üyesi olarak görevlendirilmiş, hastanenin bazı klinikleri Tıp Fakültesi’ne devredilmiştir. 1998 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini almıştır. Her türlü tetkik ve tedavinin yapıldığı, çağdaş tıp teknolojisi ile donanmış, uzman hekim yetiştiren hastane büyük kamu israfı ve erişimi çok zor olan, niteliksiz sağlık hizmetinin verildiği şehir hastanelerine kurban edilmiştir. Kent merkezindeki ulaşımı kolay olan Numune Hastanesi kapatılırken, Bilkent Şehir Hastanesi’nin içinde bile 2-4 km arasında yürümek zorunda kalıyorsunuz.”

 

 

Numune Hastanesi’nin tekrar revize edilerek kamu sağlık tesisi haline getirilmeli

 

 

Numune Hastanesi’nin anadal uzmanlıklarının kurulduğu bir hastane olarak önemine değinen Bulut, Ankara Üniversitesi’nin çekirdek kadrosunun bu hastaneden yetiştiğine dikkat çekti.

 

 

Bulut, “Numune Hastanesi’nin tekrar revize edilerek sağlık tesisi haline getirilmesi gerekli. Hacettepe ve Ankara Üniversitesi bu yerleşkeleri alabilir ve sağlık hizmeti devam edebilir” dedi.

 

 

Bulut, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak için Numune Hastanesi için fikir yarışması açtıklarını belirtirken yarışma takvimi hakkında şu bilgileri verdi:

 

 

“Numune Hastanesi ve Çevresi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması’nın soru ve cevapları yayınlandı. Yarışma alanı ve çevresinin gerekli analizlerinin yapılabilmesi için 19 Ekim 2019 Cumartesi günü saat 10.00’da yarışmacılarla “Numune Hastanesi Buluşması” gerçekleştirilecek.  Projelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne teslimi için Son tarih 3 Ocak 2020, 20 Ocak’ta ise sonuçları açıklayız. 27 Ocak’ta kolokyum ve ödül törenin ardından güzel bir fikir projesinin çıkacağına inanıyoruz.  Bu fikir yarışması yıkım tehdidi altındaki, Medipol’e devri duyumlarının olduğu Numune Hastanesi’nin kamusal yaşama kazandırılması, revize edilerek sağlık tesis haline getirilmesi için önemli bir adım olacaktır.”

 

 

 

Kaynak :  Mimarlar Odası Ankara Şubesi


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org