Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: AFİFE BATUR - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: AFİFE BATUR
Share 26 Eylül 2019

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, mimarlık meslek ortamına farklı yönleriyle katkı yapmış, iz bırakmış meslek büyüklerimizle sürdürülen yayın çalışmalarına devam ediyor. “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisi kapsamında gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmelerinde meslektaşlarımızın yaşamlarından aktarabildiklerinin, belgeler ve görsellerle birlikte derlenmesi, kitaplaştırılması amaçlanıyor.

 

 

 

 

 

Afife Batur ile daha önce yapılan sözlü tarih görüşmesine ek olarak yer verilen farklı söyleşiler onu daha iyi anlamamıza olanak sunarken, ölümünün ardından dile getirilenler ise bir mimarlık tarihçisi olarak Afife Batur portresini farklı yönleriyle aktararak portrenin tamamlanmasına önemli bir katkı sağlıyor.

 

 
Hocamızın anısına saygıyla…

 
* “Afife benim ‘ilk asistan’ımdı. Onu öğrencilerim arasında sevme nedenim, benim derslerime gösterdiği dikkat, iyi konuşan ve öğrenmek isteyen, zeki kimliğiydi. (…) Tezleri dışında yeni kitap yayımlayan çok fazla öğretim üyesi olmayan ülkemizde, Afife Batur’u hatırlamak, Türkiye’deki meslek dayanışması, mimarların birbirlerini tanımaları ve toplumun çağdaş dünyaya yaklaşması açısından önemlidir.”

 

Doğan Kuban (Önsöz’den)

 
* “Ben kendi adıma Odanın siyasi rolünün mesleki platformda olmasını tercih edenlerdenim. Yani, doğrudan siyasetle değil ama mesleğin uygulamasında veya kuramında veya karşılaşılan problemlerinde, onun siyasi yanını görmezden gelmemek, onun siyasi zeminini elden geçirmek, onu irdelemek, onu belki açıklamaya girişmek ve dolayısıyla mimarlığın sosyal ve ekonomik tabanla bağlarını, bağlantı kanallarını sürekli açık tutmak gerektiğine inanıyorum. Çünkü mimarlığın toplumdan kopuk olmayan, toplumun ürünü olarak değerlendirilmesi gereken bir yanı olduğunu düşünüyorum. Mimarlık tarihini okuduğum zaman da bunu görüyorum.”

 

 

Afife Batur (Arka kapak yazısı)

 

 

Dizi Editörü: 
H. Bülend Tuna

Yayına Hazırlayan:
Fatma Öcal Al

Tasarım, Uygulama:
Ebru Laçin Kilci

Kapak Tasarımı:
Nilgün Kara Babacan

Konu / Alt Konu:
Mimar / Söyleşi, Biyografi

Yayınevi: 
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları

Basım Tarihi:
Eylül 2019

Dil: 
Türkçe

Sayfa Sayısı:
183

 

 

 

TMMOB Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi
Kemankeş Cad. 31, Karaköy, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 251 49 00


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org