AFAD Deprem Dairesi Başkanı: Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AFAD Deprem Dairesi Başkanı: Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var
Share 25 Eylül 2019

Silivri açıklarında bu sabah saat 11:00 sıralarında 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin 15 artçısının olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3.4, en küçüğü 1.2 büyüklüğünde. Depremden önce de 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz” dedi.

 

 

Silivri açıklarında bu sabah saat 11:00 sıralarında meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulunan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu, depremin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde orta çukurlukta, Silivri’ye yaklaşık 20 kilometre kadar uzaklıktaki fay üzerinde yaşandığını söyledi.

 

 

Fay hattında 17 Ağustos 1999’daki gibi depremler yaşandığını, 1963 yılında da bu faya yakın yerde 6.3 büyüklüğün deprem meydana geldiğini, yine Tekirdağ tarafında da 7.4 ila 6.2 büyüklüklerinde depremler görüldüğünü vurgulayan Nurlu, “Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3.4, en küçüğü 1.2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz” dedi.

 

 

Depremin bu fay hattında biriken enerjinin de boşaltılmasına yardımcı olduğunu belirten Nurlu, “Türkiye deprem ülkesi. Türkiye’de yılda 23-24 bin deprem yaşanıyor. Birey olarak depreme hazırlıklı olmak zorundayız. AFAD Başkanlığı’nın il müdürlükleri var. Vatandaşlarımız buralardan gerekli eğitim ve farkındalık konusunda gerekli destekleri alabilir. Ailemizle birlikte bir araya gelip deprem planlarımızı gözden geçirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

 

Nurlu, bölgedeki ölçüm istasyonlarından elde edilen bilgiye göre, depremin etkilediği yerlerde herhangi bir hasarın söz konusu olmadığını belirtti.

 

 

‘SİLİVRİ AÇIKLARINDA MEYDANA GELEN DEPREM KRİTİK BİR YERDE GERÇEKLEŞTİ’

 

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise Silivri açıklarında meydana gelen depremin beklenen deprem kuşağında gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

 

 

“Deprem, Marmara depreminde olması beklenen fay zonu içerisinde ve çevresinde olmuş durumda. Silivri açıklarında meydana gelen bu deprem kritik bir yerde gerçekleşti. Son zamanlarda burada bir deprem olmuyordu, yani deprem olmayan bir zon içerisinde olduğu için de biraz tehlikeli. Yapacak bir şey yok, beklemek gerekiyor.”

 

 

Çakır, “Biz o bölgedeki fayın daima kilitli olduğunu düşünüyoruz. Hem sismoloji verilerinde hem de deniz tabanı gözlemlerimizde fay zonu burada kilitli, dolayısıyla herkesin görüş birliği içerisinde olduğu bir depremde kırılmasını beklediğimiz segmenttir. Bu bir öncü olabilir, bilemeyiz ama beklenen kırıntısına girdiğimiz fay içerisinde olduğu için fay üzerindeki gerilmeyi arttırmış olabilir. Mekanizmasını bilmiyorum, bakmak lazım ama dediğim gibi kritik bir yerde gerçekleşti, bu nedenle öncü bir deprem olabilir fakat diğer yandan da kesinlikle öncü bir deprem diyemem, kimse diyemez. Şu an meydana gelen depremin bir öncü olduğunu söylemek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil maalesef. Diğer yandan bu deprem, İstanbul merkezine uzak bir yerde gerçekleşti diye biliniyor ama ben daha yakında olduğunu düşünüyorum. Kötü zemin üzerine yapılmış, fabrika ve binalar maalesef büyük risk altında olduğu için yapılacak tek şey bu binaları sağlamlaştırmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmaktır” diye konuştu.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org