Tasarım: João Vieira de Campos
João Vieira de Campos, Porto’da minimal beton evi tamamladı
Editör: Alyn Griffiths

Porto’nun zengin bir bölgesindeki bu yekpare beton ev, caddeye büyük ölçüde kapalı ve sağlam bir cephe sunar, ancak kendi tarafında bahçesine doğru açılır.

Mimar João Vieira de Campos, binayı, Porto şehir merkezinin batısındaki Serralves semtinde sahipsiz bir villanın yerine tek aile evi olarak tasarladı.

Proje, iki katlı rezidansın yanı sıra, basit biçimini ve önem derecesini yansıtan eşlik eden ek bina ve çevre düzenlemesi alanlarını da tasarladı.

 

 

 

 

Bina, ağaçlar, toprak ve taş duvarlar da dahil olmak üzere sitede mevcut olan doğal malzemeleri uyandırmak için tamamen betondan yapılmıştır. Ham beton yüzeyler, ahşap kalıbı bir arada tutmak için kullanılan cıvataların yaptığı deliklerin detaylarını gösterir.

 

 
Binayı caddeden kısmen gizleyen büyük bir sürgülü kapı, asfalt bir araba yoluna açılır ve dikey olarak geri çekilebilir panjurları ile büyük garajı ortaya çıkarır.

 

 

 

 

 

 

Garaj yolunun bir tarafında, girintili bir girişi ve ana evle aynı malzemeyi ve yapım yöntemini kullanan asimetrik bir çatısı olan daha küçük bir beton kulübe bulunur.

 

 
Mimar Dezeen, “Yakın çevreyle olan işlevsel ve hacimsel ilişki arasında bir denge kurmak istedim” dedi. “Dış destek hacimleri olan iç mekansal organizasyon arasındaki mantık – çevresindeki konut projesinde tanımlanana benzer bir konfigürasyon.”

 

 
İki katlı eve, binanın bir kenarı boyunca sokağa açılan bir yoldan girilir. İki araçlık garajın yanı sıra, bu seviye bir mutfak, yaşam alanı ve küçük bir ofis barındırmaktadır.

 

 

 

 

 

Giriş, merdiven, depolama, tuvalet ve şömine gibi olanakların bulunduğu yapısal bir çekirdeği saran bir koridor alanına açılmaktadır.

 

 
Ana yaşam alanı, girişin karşısındaki evin tam genişliği boyunca uzanır ve bahçeye bakar.

 

 

 

 

 

Tam yükseklikte sırlanmış yüzeyler, doğal ışığın yaşam alanına taşmasına izin verir. Bu kayar kapılar, iç kısımları beton plakalardan yapılan bir çift terasa açmak için geri çekilebilir.

 

Merdiven, dört yatak odası, banyo ve çamaşır odası içeren bir birinci kata çıkar. Yatak odalarının her biri, bahçeye bakan gömme bir balkona açılmaktadır.

 

 

 

 

Garajın üstündeki büyük bir açıklık ana yatak odasının giyinme alanını ve banyosunu sarstı. Bu pencerenin ince metal çerçevesi, binanın tam olarak ayrıntılı dış cephesini tamamlar.

 
Seyrek bir şekilde dekore edilmiş iç mekanda, yerleşik depolama ve gölge ve mahremiyet için düşürülebilen storlar bulunur. Evin genelinde kullanılan ahşap döşeme, beton ve beyaz duvarlara sıcak bir kontrast sağlar.

 

 
Bu yılın başlarında Portekiz’de NOARQ büyük bir kıvrımlı gölgelik barındıran bir ev yaratırken, Ernesto Pereira Marco de Canaveses’de arboreal ortamında görünmesi için bir ev tasarladı.

 

 

 

 

 
Fotoğraf Nelson Garrido

Kaynak: Dezeen

3 Comments

  1. Ev yapmayı düşünüyorum toplam inşaat alanı 200 metre kare fiyat hesaplaması nasıl yapılıyor yardımcı olurmusunuz

  2. Söylenecek söz bulamadım, sadelik bu kadar mı yakışır, bu kadar mı anlamlı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir