Editör: Tom Ravenscroft

Barcelona stüdyosu Addenda Architects tarafından tasarlanan Bauhaus’a adanmış bir müze, oldukça etkili tasarım okulunun eski evi olan Alman Dessau kasabasında açıldı.
Adlı Bauhaus Müzesi Dessau, basit cam blok, 1925 ve 1932 yılları arasında Walter Gropius tarafından tasarlanan bir binada, okulun bulunduğu şehrin merkezinde yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

5.500 metrekarelik müzenin iki ana unsuru var – geçici sergiler için kullanılacak bir açık zemin ve Bauhaus koleksiyonundan narin eşyalar sergilemek için galeri alanı içeren hareketli bir “kara kutu”.
Addenda Mimarlık’ın kurucularından Roberto González, “Müze için temel konseptimiz, mimarlık tarafından hiçbir şekilde kısıtlanmadan sergi ve atölye çalışmaları gerçekleştirebilecek şekilde geniş ve esnek bir alan yaratmaktı” dedi.

 

 

 

 

 

100 metre uzunluğundaki beton bir tüpten inşa edilen kara kutu, koleksiyondaki hassas öğeleri korumak için en uygun koşulları sağlayacak şekilde tasarlanmıştır ve doğal ışığa sahip değildir.
Yalnızca iki merdiven boşluğu ile desteklenir ve her bir ucunda 50 metrelik bir orta açıklık ve 18 metrelik konsol ile açık zemin katın beş metre üzerinde oturur.
González, “Kara kutu, ziyaretçilerin kafalarının beş metre yukarısında asılı duruyor. Her zaman orada, her zaman var – tarihi Bauhaus’un mirası gibi”.

 

 

 

 

 

Zemin katta iki merdiven boşluğu arasına esnek bir alan yerleştirilirken, binanın kuzey ucunda konsolun altında ofisler ve güney ucunda eğitim alanları bulunmaktadır.
Açık Etap olarak adlandırılan merkezi bölge müzenin giriş salonunu, bilet masasını, kafeterya, dükkan ve 600 metrekarelik geçici sergi alanını içermektedir.

 

Bina, binanın dört tarafının tamamı ile 2.1 metrelik bir ızgara üzerinde düzenlenmiş üç camlı paneller ile tamamen kaplanmış olarak düzgün bir dış cepheye sahiptir. Yeşil bir çatı ile tepesinde.

 

 

 

 

Her ne kadar Addenda Architects, Bauhaus mimarisini tasarımı ile doğrudan çoğaltma niyetinde olmasa da, González, sonucun “çok Bauhaus” olduğuna inanıyor.
“Yeni bina hakkında hiçbir şey en başından doğrudan bir teklif olarak tasarlanmadı. Ancak Barselona’dan gelen mimarlar olarak Mies van der Rohe ile her zaman yakın bir ilişkimiz oldu” dedi.
“Barselona’daki Pavilion ile güçlü bir bağlantı var. Elbette, Barselona’daki her mimar Pavyonu sevmiyor ama kesinlikle Mies hayranlarından oluşan bir ekibiz.”

 

 

 

 

 

 

“Binamız orantı, konum ve alan ile ilgili. En yüksek kalitede malzeme kullanmakla ilgili değil” dedi.
“Ama Bauhaus Müzesi Dessau, malzemelerin, mekanın, renklerin vb. Doğru kombinasyonu verildiğinde sınırlı kaynaklarla olağanüstü bir sonuç elde edebileceğinizi gösteriyor. Bu çok Bauhaus.”

 

 

 

 

 

Bina, 1918 yılında Bauhaus açılışının yüzüncü yıl kutlamalarının bir parçası olarak açılmıştır.
Bauhaus Müzesi Dessau ile birlikte, tasarım okuluna adanmış başka bir müze bu yıl açıldı. Heike Hanada tarafından tasarlanan Bauhaus Müzesi Weimar, okulun ilk kurulduğu şehirde açıldı.

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir