İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Mimar Sinan’ın 451 yıllık eseri Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin bir bölümü restorasyon ihalesini alan firma tarafından yıkıldı.

 

 

 

 

 

Beyoğlu Galata’da bulunan 451 yıllık tarihi Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin bir kısmı, restorasyon ihalesini alan şirketçe yıkıldı. 1568 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi çeşmede yıkım yapılması ise tepki çekti. Yıkım, geçen cuma gecesi MAK Yapı Sanayi Şirketi çalışanı olduğu belirtilen iki işçi ile bir şantiye sorumlusu tarafından gerçekleştirildi. Yaşananları gören bölge sakinlerinin şikayeti üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, çalışanlardan restorasyon ruhsatı ile çalışma izin ve belgelerini istedi. Ancak polis, çalışanlardan“Yanımızda değil” yanıtını aldı. Belgeleri gösteremeyen işçiler, gözaltına alınarak karakola götürüldü. Çalışmalar da savcılık kararıyla durduruldu.

 

 

Çeşmeyi yıkan işçilerin gözaltı tutanağı ise sosyal medyadan paylaşıldı. Tutanakta yaşananlar şöyle anlatıldı: “‘Tarihi Arapçı Mimah Çeşmesi’ni yıkıyorlar’ şeklinde anonsun gelmesi üzerine bahse konu yere geçilmiş ve Hasan Aksu isimli şahıs, görevlilerin yanına gelerek, MAK Yapı Sanayi Şirketi’ne bağlı şantiye sorumlusu olduğunu bildirdi. Şahsa, çalışma ve yetki izinlerinin olup olmadığı sorulduğunda, bahse konu şirketin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihalede restorasyon ihalesini aldıklarını fakat çalışma ve yetki izninin şu an için yanlarında olmadığını, belgelerin şirket bürosunda olduğunu, hafta sonu olduğu içinde şirketlerinin kapalı olduğunu bu nedenle belgelerini gösteremeyeceğini beyan etmiştir.”

 

 

Eserin yeni hali:

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir